Nincs lehetetlen, íme a repülő kocka

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.04.18. 09.45

Kétezer kilogramm, öt utast tud szállítani, az alakja határozottan nem áramvonalas, mégis képes repülni. Sőt, pilóta sem kell hozzá!

Ha egy 2 tonnás, 10 méter hosszú, szögletes teherautó képes a levegőbe emelkedni minden megerőltetés nélkül, akkor bátran mondhatom azt, hogy a gyerekkorunkban elképzelt jövőkép abban a pillanatban vált valósággá, mikor a Black Knight Transformer kerekei elváltak a talajtól. 
Márciusban több sikeres próbarepülést is teljesített a kaliforniai (USA) székhelyű Advanced Tactics 2000 kilogrammos kétéltűje (szárazföld, levegő). A fejlesztést 2009-ben az amerikai hadsereg kezdeményezte, céljuk olyan repülő-mentőautó építése, amely segítségével újabb emberéletek kockáztatása nélkül tudnak katonákat kimenekíteni háborús övezetből, ugyanis a Black Knight Transformer pilóta nélkül is képes repülni. 
A “fekete lovagnak” repülőgépszerű kereki vannak, amik felett hatalmas lengéscsillapítók kaptak helyet, hogy a leszállás kényelmes és biztonságos legyen. A repülésről 8 darab, dízelmotorral hajtott rotor gondoskodik, így a gépezet a levegőben elérheti akár a 240 km/órás sebességet is, hatótávolsága durván 460 kilométer, és 450 kilogrammig terhelhető rakománnyal, vagy utasokkal. 
A földi mozgás már nem ennyire gyors, csupán 110 kilométer/órára gyorsul talajon, viszont értelemszerűen ilyenkor több súly tud cipelni, egészen pontosan 700 kilót. 
A első próbarepülést Dél-Kalifornia egyik sivatagos területén hajtották végre, és kizárólag a sebességet szabályozták a földről, a magasságot és stabilitást a rendszer önállóan kezelte. Egyelőre csak a talajtól néhány méterre emelték fel a furcsa teherautót, de állítólag úgy tervezték, hogy akár 2-3 ezer méteres magasságban is gond nélkül tudjon manőverezni. 

Kommentek

  • hanyistok

    Kell egy ilyen!

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.