Botrány a fővárosi trolitenderen

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.04.12. 12.00

Halandó ember már aligha értheti, mi folyik a budapesti trolibusz tenderen.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a Škoda kérésére megsemmisítette a budapesti trolibusztender eredményét. Az indoklás szerint a kiírásban nem szerepelt dízelüzemű segédmeghajtás, csak az akkumulátoros, ami a testület szerint versenykorlátozó tényező. A 108 (24 plusz 84 darabos opciós) tender végső körében egyébként a lengyel Solaris és az orosz Trolza maradt talpon. Azonban a kihirdetés előtt a csehek megtámadták az egész pályázatot.

A dolog pikantériája, hogy a fővárosban már 2005 óta üzemelnek olyan Ganz-Solaris Trollino 12 típusú autóbuszok, melyek önjárási képességét ugyancsak akkumulátorok biztosítják. Sőt, a dízelgenerátoros üzemeléssel sajnálatos módon a járművek nullemissziós környezeti követelményeknek sem felelnének meg. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) súlyos eljárási és érdemi jogsértésekkel, hatalmas szakmai hibákkal és hatáskörtúllépéssel vádolja a KD-t a bizottságnak küldött beadványban, amely itt olvasható.

A BKK szerint a jogsértő és súlyos szakmai hibákat tartalmazó döntés miatt Budapest 3,4 milliárd forintos uniós támogatási forrást veszít el, finanszírozhatatlanná válik és meghiúsul a főváros egyik leginkább környezetvédő tömegközlekedési eszközparkjának megújítása. Az uniós határidő ugyanis olyan szűk, hogy a tender újraindításával, vagy az ügy bíróságra terelésével kicsúsznak belőle.

A Városi Közlekedési Egyesület (VEKE) nem szeretne ebben a vitában állást foglalni, így azt sem tudják megítélni, lehet-e egyáltalán így visszavonatni valamit, de abban biztosak, hogy megint a közösségi közlekedés szenvedett vereséget.

Forrás: MTI-BKK

Kommentek

  • husky

    Az embernek már hányingere van a lobbiktól, lenyúlásoktól, egymás alá fűrészeléstől. Ha nem teszik tönkre közös erővel az ország vezető a hazai ipart 25 év alatt, lenne hazai és kész! Lenne több munkahely, exportcikk és így tovább. Ha meg van benne dízel, az meg hibrid valahol. Ha valaki null-emissziót kér az meg nem dízel, de full-elektormos sem nullemisszió ám emberek! Valamilyen szenynezés az áramtermelés helyén keletkezik!

  • machomen

    Valakinek sérti az érdekeit…..
    Nem kellett volna tönkretenni a buszgyárunkat és kéznél lenne a megoldás.
    A magyar tervezők kint dolgoznak és más országnak hozzák a hasznot…..

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.