Hibrid buszokat kap Budapest

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.04.09. 09.00

Egy alvállalkozó 28 darab új, hibrid hajtású csuklóssal gazdagítja a fővárosi buszparkot.

Ez év végén állhat forgalomba a fővárosban az a 28 darab hibrid (dízel-elektromos) hajtású csuklós autóbusz, amelynek üzemeltetésére közbeszerzési eljárást írt ki a BKK. A tenderen a T&J Busz Projekt Kft-t választották ki győztesnek, mely a Volvo 7900-as típussal indult. A modell megegyezik az agglomerációs vonalakra újonnan beszerzett buszokkal, tehát teljes mértékben alacsonypadlós, légkondicionált és Euro-6-os motorral van felszerelve.
A hét elején aláírt szerződés értelmében a járműveket és a sofőröket a T&J biztosítja, a BKK a szolgáltatásért pedig a havonta megtett kilométerek után fizet majd. Az alvállalkozó a most elnyert közbeszerzési eljárással nyolc évig lehet jelen Budapesten, mely időtartam két évvel meghosszabbítható.

A cég 2008-ban közbeszerzési eljárás útján nyerte el a Volánbusz Gödöllő térségében történő személyszállítási szolgáltatásokra kiírt alvállalkozói tenderét. Ennek keretében jelenleg is alvállalkozói minőségben szállítják az utasokat Pest megyében, mintegy 100 darab, többségében kínai gyártmányú King Long autóbuszokkal.
   
A hibrid autóbusz egyik legfőbb előnye, hogy 15-20 kilométer/órás sebességig tisztán elektromos meghajtással közlekedik, ezért zajtalanul és füstmentesen indulhat el a megállókból.Továbbá a hibrid technológia a gyártói adatok szerint akár 37 százalékkal kevesebb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé a csak dízelüzemű buszokhoz képest.

Bukta a midi tenderen

Bár március végén azt írtuk, hogy a végre magyar gyártmányú S91-es típusú midibuszok érkezhetnek Budapestre, a BKK tegnap azt írta közleményében, hogy bár a pályázaton az Orangeways-t választották ki győztesnek, a szerződéskötés a cég hibája miatt meghiúsult. A fővárosi közlekedésszervező cég szerint az alvállalkozó ajánlati anyagában korábban olyan partnerrel igazolta referenciáit, amely már megszűnt, ezért a BKK hiánypótlásra szólította fel az Orangeways-t.

Az Orangeways S91-eseket hozott volna Budapestre

A hiánypótlást követően – a BKK indoklása szerint a szoros határidő miatt nem volt lehetőség a részletes elemzésre – eredményt hirdettek, melyet a győztes cég szinte azonnal meg is jelentetett honlapján. A hírt többek között az MTI is átvette, a BKK azonban napokig nem tett közzé semmilyen információt a tenderrel kapcsolatban egészen keddig. A hiánypótlás “részletes” felülvizsgálata során kiderült, hogy az mégiscsak súlyos hibákat és hiányosságokat tartalmaz, így törvényi lehetőségével élve a BKK az eljárást lezáró összegzést módosította és törvényi kötelezettsége szerint kizárta a pályázók sorából az Orangeways-t. A tendert pedig eredménytelenítették.

Az eredményhirdetéstől a tegnapi napig tartó időszakban tevékenyen dolgozott a közlekedésszervező, hiszen átadták az agglomerációs buszok egy részét, elindult a négyes metró és egyébként meg lezajlott egy választás. Minden bizonnyal ezért nem volt idő egyetlen egy olyan közlemény megjelenésére az elmúlt két hétben, ami a magyar midik örömteli beszerzését adta volna hírül.

Ezek szerint bár Budapesten most már lesz egy rakás “mégsem nemzeti Volvo 7900-as“, új midibuszt immáron több mint 4 éve nem tud forgalomba állítani a főváros, mert egyszerűen nem sikerül.

Kommentek

Fontos határidő jön a kötelezőnél

Annak a 120 ezer személyautó-tulajdonosnak, aki év végi évfordulóval kötötte újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, március elsejéig kell rendeznie az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletét.

Ráhajtottak a magyarok a kedvezményes e-autókra

Jelentős érdeklődés mutatkozik az elektromos autókra az állami támogatásnak köszönhetően.

F1: Hamiltonnak nem hiányzik Rosberg

Lewis Hamilton azt mondja, kicsit furcsa lesz, hogy immár Valtteri Bottas dolgozik a garázs túlfelén, de nem igazán izgatja a dolog.

Napokon belül elintézik az Opel eladását

Március elejére elkészül a megállapodás arról, hogy az Opel az amerikai General Motorstól (GM) átkerül a francia PSA Peugeot Citroën tulajdonába.

F1: Besült a Toro Rosso első futása

A Toro Rosso csütörtökön küldte pályára első ízben 2017-es modelljét, de motorhiba miatt nem jutott messzire az STR12-es.

Szavazz! Melyik legyen Az Év Autója?

Március 6-án kiderül, melyik típus nyeri a hét döntős közül Az Év Autója 2017 címet. Addig szavazzon Ön is!

Kiderült, hogy az autósok nem hülyék

Az adatok azt mutatják, hogy az autósok odafigyelnek úthasználati jogosultságuk lejárati idejére – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Videóra vették, ahogy a rendőr beléjük rohan a Kálvárián

Kollégánk feleségének autójába rongyolt egy szirénázó rendőr a Kálvária téren, miközben gyermekük az első ülésen utazott, gyerekülésben.

A legerősebb Porsche … egy hibrid szedán!

680 lóerős rendszerteljesítmény, 310 km/óra végsebesség, 2,9 liter/100km átlagfogyasztás: a Panamera új csúcsmodellje a Turbo S E-Hybrid.

Lopás miatt pereskedik a Google-cég

Ipari kémkedés, ellopott találmányok: az autonóm mobilitási piac sem a tiszta lelkű Grál-lovagok játéktere.

Luxus-Passatot épít a Volkswagen

A Passat fölé pozícionált kupélimuzinnal kecsegtet a Volkswagen. Az Arteon prémium középkategóriás termék lesz, ha úgy tetszik, az Audi A5 Sportback házon belüli konkurense.

Betiltanák a dízelautók árusítását Magyarországon

Egy most benyújtott parlamenti indítvány azt kezdeményezi, hogy 2020-tól a dízel, majd 2025-től minden belső égésű motoros jármű forgalmazása szűnjön meg Magyarországon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.