Ki nem találod, mit szállít ez a tartálykocsi!

Életmentés Kaliforniában

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.03.29. 11.15

Harmadik éve sújtja szárazság Kaliforniát, ami súlyosan veszélyezteti az állam agrárágazatát. Ezek a tankerek megdöbbentő, életmentő küldetést hajtanak végre.

Másfél milliárd dollár: ekkora éves forgalmat bonyolít a halászati ipar Kaliforniában. Most viszont az évek óta tartó aszály következtében kezdenek kritikus mértékben elapadni a folyók, ami drasztikus lépésre kényszerítette az állam lazactenyésztőit: tartálykocsival szállítják le a folyók torkolatáig a fiatal halakat. 

“A számítások szerint így akár tizennyolcszor jobbak lehetnek a túlélési arányok, mintha egymaguk úsznák le a négyszáz kilométeres távot a halneveldéből az óceánig” – mondta el egy halgazdaság vezetője, akinek 12 millió halivadéka vár szállításra. 
Hogy igaza van-e, kiderülhet, amikor a lazacok felnőve felúsznak a folyón: ekkor fogják tudni kiolvasni az egynegyedükbe beültetett chipeket. 
Más kérdés, hogy vajon tényleg felúsznak-e: egyes szakértők szerint ugyanis ha a hal nem a maga erejéből úszik le szülőhelyéről a tengerbe, elmarad a bevésődés folyamata, és nem fogja tudni, honnan származik. 
A több hetes mentőakcióban tartálykocsik tucatjai bocsátják majd az óceántól húsz kilométerre rakományukat a vízbe; ha csak idáig úsznak fel, akkor úgy tűnik, hiába okos az ember, a természet eszén mégsem tudunk túljárni.
Ha azt gondolod, ez a legextrémebb halszállító, súlyosan tévedsz: a Rolls-Royce tavaly novemberben jelentette be, hogy háromezer köbméter kapacitású tartályhajót épít, amelyben 450 tonnányi élő halat tudnak szállítani a Feröer-szigeteki, nyílt tengeri haltelepekről a szárazföldi halfeldolgozókba. A vizet folyamatosan forgatják és szűrik a három szeparált tartályban; a kirakodást nagynyomású szivattyúkkal végzik. A hajón beépített haltetű-ölő rendszer is található.

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.