Drasztikusan nő a bilikék buszok száma

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.03.27. 12.00

Elkészült az első bilikék gázbusz, valamint folyamatosan érkeznek az agglomerációs vonalakra az új autóbuszok.

Némi késéssel áll forgalomba a franciaországi Dijonból vásárolt 37 darabos CNG-s flotta Budapesten, miután tegnap levizsgázott az elsőként átfestett Van Hool A330-as. A 12 méter hosszú szóló, alacsonypadlós, háromajtós, városi kivitelű, légkondicionálóval ellátott modell hajtásához sűrített földgázra van szükség.

A Budapestre érkező járműveket 2005 és 2009 között gyártották és a BKV egyenként mintegy 8 millió forintot fizetett értük. Az első négy szóló-, alacsonypadlós, háromajtós és légkondicionálóval ellátott autóbusz március végéig forgalomba áll a dél-pesti 182-es és 184-es vonalon, a további 33 busz pedig legkésőbb augusztus 31-éig készül el.

Kész első gázos Van Hool

Tízéves Volvókat újítanak fel

Még a Demszky-érában, a BKV által vásárolt Volvo 7700-asok sem maradnak idén érintetlenül. Bár korábban a BKK néhányat már átfestett a hivatalosan “égszínkéknek” nevezett színre, azonban mindez azért történt, hogy a Liszt Ferenc repülőtér és a Kőbánya-Kispest között ingázó, 200E jelzésű autóbuszok feltétlenül megkapják a flottaszínt. Az átfestést akkor belső felújítás nem kísérte igaz, ez értelmetlen lett volna, hiszen az azon a vonalon közlekedő járművek még csak nyolcévesek.

A felújított Volvo 7700-as belső tere. Végtelenül ocsmány lett

A 2004 és 2006 között érkezett 150 darab csuklós Volvo felújítását a BKK szerint az teszi szükségessé, hogy többségük futásteljesítménye 700-800 ezer kilométernél jár, ezért igen elhasználódott állapotban vannak, mind motorikusan, mind pedig esztétikailag. A dél-pesti buszgarázshoz tartozó Volvo 7700 gépészeti és esztétikai felújításon is átesett. Ennek során a járművet megnövelt teljesítményű légkondicionálóval és új belső LED lámpákkal szerelték fel. Az utastérben pedig a padlózatot, az üléshuzatokat, valamint a burkolatokat is kicserélték, továbbá az ablakokat is megtisztították a karcoktól.

A korábbi narancssárga kapaszkodók, valamint a kék üléshuzatok eltűntek, helyüket a Mercedes Citarókban megszokott émelyítő színvilág vette át, ami egyedül csak a brüsszeli Van Hooloknak áll jól. Nehéz abba belegondolni, hogy mi lesz, ha egyszer a zöld kapaszkodóval, krémszínű burkolatokkal és kékes üléshuzatokkal ellátott nyolcéves Volvo 7700-asokkal is ezt teszik felújításra hivatkozva.

Jó hír azonban, hogy a további buszok átfestésére nincs még forrás, ezért idén egyelőre csak tíz darabot “merciesítenek”. Félreértés ne essék: valóban szükség van a tízéves Volvók gépészeti és utastéri felújítására, azonban a Volvók utasterének esztétikai elcsúfítását semmi sem indokolja. S, ha már ilyen drasztikusan hozzá akar nyúlni a BKK a valóban világszínvonalú termékekhez, akkor olyan előremutató kezdeményezéssel kéne, mint ahogy azt Varsóban teszik a buszokkal. A lengyel fővárosban ugyanis olyan kárpitokkal látják el az üléseket, melyeken Varsó nevezetességei láthatók.

Az agglomerációs vonalakon az MAN Lion's City szóló változata teljesít majd szolgálatot

Jönnek az importbuszok

Az új Mercedes Citarók, valamint az agglomerációs MAN-ek és Volvók tavalyi beszerzése után várhatóan már senki sem fog olyan álmokat dédelgetni, hogy valaha is új, magyar gyártmányú autóbuszt állítanak forgalomba Budapesten, vagy annak környékén. Tegyük zárójelbe persze, hogy a kelenföldi buszgarázsnak sikerült kiharcolnia három darab új Ikarus dobozból történő összeszerelését.

Bár a Volvók importját némileg ellentételezik a svédek a Rábán keresztül, az elmúlt négy évben több érintett szereplő is kifejtette, hogy idehaza a magyar gyártók vagy nem képesek világszínvonalú termékeket gyártani, vagy pedig nincs szükség idehaza buszgyártó(k)ra. Természetesen egyik állítás sem állja meg a helyét, de mindezekről korábban már itt és itt írtunk.

MAN Lion's City belülről

Az új Volvo 7900A csuklós, valamint az MAN Lion’s City szóló autóbuszok az év első felében folyamatosan érkeznek Magyarországra és ennek megfelelően tavasszal állnak forgalomba az előre kijelölt vonalakon. Az agglomerációs buszok a 13-as, a 22-es viszonylatokon, a 38-as, a 40-es, a 40E, a 63-as és a 64-es vonalcsalád, a 84E, 89E, 94E, 294E, a 88-as, a 140-140A-140B, a 169E, a 172, a 188E, a 240E és a 272-es autóbusz vonalán, illetve az agglomerációs éjszakai járatokon közlekedő járműveket váltják majd le.

Forrás: BKK-Vezess

Kommentek

 • husky

  Annak idején sem a Mercedes, sem a Volvo nem bírta rávennia Hungarocamiont más színre, az is olyan sötétzöls volt, amit senki más nem vett a világon és külön kellett kikeverni, mert nem volt széria! Csakhát a nagy darabszámok miatt eltekintettek az felártól, mert már megérte.
  Igen, kicsit bugyta ez a kék szín, valójában a tisztasagra és környezetvédelmere probálnának vele asszociálni. Szerintem a kék égre. Igaz s lemosott, csillogó, klasszikus sötét BKV kék, igen más volt, mi abba nőttünk fel. 30-40 év után átszokni… hát. Londonban sem akarnak mást bsuzt látni, szerintem 7 millió ember kapna dührohamot egy ilyen világoskék emeletestől! Az tuti!!!

 • laj1986

  Engem speciel nagyon nem érdekel milyen színű a busz, csak vigyen el A-ból B-be, anélkül, hogy kirázná a lelkemet… igazából ennek a problematikáját nem is értem…
  Ami a fájóbb pont az a magyar buszgyártás helyzete. Ha mi nem, akkor más miért venne épp’ magyar buszt? Ez a komoly baj! Tessék erősíteni a magyar ipart, még ha esetleg – rövid távon – drágább is, mint a levedlett nyugati buszok beszerzése…

 • Moonline

  Kár hogy a cikkíróról süt a BKK ellenesség. Végig sem olvasom a cikket így :/

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.