Gyártásban az elektromos furgon

Nissan e-NV2000

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.03.15. 12.00

Júniusban kezdődik a Nissan elektromos furgonjának értékesítése. A Genfi Autószalonon bemutatott jármű többféle változatban lesz kapható.

Az e-NV200 kisteherautó, kombi, vagy ötszemélyes személyszállító változatban, illetve a nagyobb luxust kedvelők számára Evalia kivitelben lesz kapható. Bár az elektromos furgont elsősorban a vállalkozásoknak szánták, ennek ellenére a nagyobb családok számára is vonzó alternatíva lehet. Teherbírása és rakterének befogadóképessége megegyezik az NV200 hasonló értékeivel, hatótávolsága (170 km) pedig nagyobb, mint az ilyen kategóriájú haszonjárművekkel rendelkező flották több mint fele által naponta megtett átlagos távolság.

A furgon akkumulátorai egyfázisú háztartási árammal egyetlen éjszaka alatt feltölthetők, de a töltési idő adott esetben négy órára csökkenthető. Egy, külön erre a célra szolgáló 50 kilowattos gyorstöltővel a teljesen lemerült akkumulátor mindössze 30 perc alatt 80 százalékosra tölthető fel. Jelenleg Európa-szerte már több mint 1000 nyilvános úgynevezett CHAdeMO gyorstöltő található, illetve számos vállalat saját gyorstöltőkkel szerelte fel telephelyét vagy irodaépületét.

Mivel a csomag kompaktabb elrendezésű és a használat során a munkanapokon várhatóan gyakori gyorstöltéseknek lesz kitéve, az e-NV200 akkumulátorcsomagját egy hűtőegységgel is felszerelték. A hűtőegység csak az akkumulátorcsomag töltése közben működik, és a számítások szerint 100 000 km-en körülbelül 3 százalékkal csökkenti a csomag kapacitásveszteségét.

Másképpen világít

A kék fényű, nyílhegyre emlékeztető lámpák új, félhold alakú, különleges jégkék színű fényszórókban kaptak helyet. Minden változat hátsó lámpájában (a személyszállító modelleknél az első fényszórókban is) LED fényforrások találhatók. Az “Electric blue” téma az e-NV200 emblémáján is visszaköszön.

A belső térben digitális kijelzővel ellátott műszerfal kapott helyet. Ezen a jármű sebessége, az akkumulátor-töltöttség és a jármű hatótávolsága látható, míg a teljesítménymérő a motor által leadott teljesítményt, illetve az energia-visszatáplálás mértékét mutatja. A műszerfalat egy multifunkciós kijelző egészíti ki, amelyen az idővel, a távolsággal és a sebességgel kapcsolatos további információk láthatók.

Fejlesztés a nulláról

Bár az e-NV200 már kipróbált alapokra épül, az új modell egy komplett műszaki fejlesztési program eredménye, melynek során a mérnökök szinte a nulláról kezdték az autó fejlesztését. A kis-haszongépjármű változat 4,2 m3-es raktérrel rendelkezik, és két euro-raklap is elfér benne, míg a mindkét oldalon lévő tolóajtók és a hátsó ajtók segítik a be- és kirakodást.

A Nissan egy átfogó, élesben végzett tesztprogram keretében előszériás modelleket adott át ismert nemzetközi vállalatok (köztük a FedEx, a Coca-Cola, a DHL, az IKEA, a British Gas, az EDF és a Japán Posta) részére, hogy a normál vállalati flotta részeként üzemeltessék az autókat. A járművezetők és a flottakezelők tapasztalatait aztán felhasználták az e-NV200 finomhangolásához, a modell a Nissan fő kishaszonjármű-gyárában, a spanyolországi Barcelonában történő sorozatgyártásának megkezdése előtt.

Kommentek

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.