Tovább nőtt az európai haszonjármű-piac

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.03.13. 12.00

Az Európai Autógyártók Szakmai Szövetségének (ACEA) adatai szerint januárban tovább bővült az európai haszonjármű-piac.

Immáron ötödik hónapja tart a bővülés a haszonjármű-piacon Európában. A legfrissebb januári adatok szerint 132 503 darab új járművet helyeztek forgalomba, ami 4,7 százalékos növekedést jelent. Az eladásokat az ACEA szerint főleg a furgonok mozgatták, ugyanakkor a kamionok és a nehéz-teherjárművek növekedése is jelentős volt. Mindamellett januárban az új autóbuszok és turistabuszok eladása számottevően csökkent az előző hónapokhoz képest. 
Az év első hónapjában összesen 109 019 darab furgont helyeztek forgalomba, ami 5,3 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb bővülés Spanyolországban volt, a mediterrán országban ugyanis 49 százalékkal több kisteherautót értékesítettek.
A 3,5 tonna feletti járművek (buszok kivételével)  esetében szerény, mindössze 3,2 százalékos bővülés mutatkozott, így összesen 21 040 jármű talált gazdára ebben a kategóriában. A legnagyobb mennyiséget, azaz mintegy 5170 darab járművet Németországban helyeztek forgalomba a szegmensben. Régiónk országai közül Lengyelország nőtt jelentősen a 3,5 tonna feletti járművek esetében, ott ugyanis mintegy 21,6 százalékos bővülés volt.

A 16 tonna feletti haszonjárművek (buszok kivételével) eladása 9,8 százalékkal nőtt és összesen 17 079 járművet regisztráltak ebben a kategóriában. A legnagyobb bővülés Németországban volt, ahol 3622 darab nehéz haszonjárművet értékesítettek, míg Nagy-Britanniában mintegy 41,8 százalékos csökkenés jelentkezett. 

A 3,5 tonna feletti új buszok és turistabuszok regisztrációja pedig 8,8 százalékkal zsugorodott a kontinensen és összesen 2444 darab autóbuszt értékesítettek a forgalmazók. A legnagyobb piac az év első hónapjában Franciaország volt (491 db), második helyre Nagy-Britannia (425 db), a harmadikra pedig Németország szorult (375 db). Az egyedüli növekedést Olaszország érte el, ahol 11,5 százalékos bővülést regisztráltak, ami összesen 282 darab új autóbusz üzembe-helyezésének köszönhető.

Forrás: ACEA

Kommentek

  • husky

    A fenti kép szándékos? Csak azért kérdezem, mert 2015-től tényleg tervezi a Daewoo nehéztehergépkocsik európai forgalmazását! Hogy mi lesz belőle még nem tudni. A Toyotához tartozó Hino már bent van az Eu-ban, de egyedül még csak Írországban. Aztán az Isuzu könnyű teherautók is, igaz (még) nem nálunk.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.