Gázbusz beszerzés állami forrásból

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.03.01. 12.00

Ismét lehetőség van a hazai közlekedési társaságoknak CNG-üzemű buszokra cserélni a régi járműveiket.

Megjelent a közlekedési társaságok régi autóbuszainak földgázüzeműre cserélését támogató pályázati kiírás. Eszerint az 1,6 milliárd forint keretösszegű csomagból az új járművek vételárának egy részét biztosítaná a kormányzat. Az állami fenntartású közlekedési vállalatok  március végétől nyújthatják be pályázataikat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM).

“A pályázat ismételt kiírásával a kormányzat megmaradt azon az úton, amelyet kijelölt 2011 során. Tisztább levegőt, élhetőbb környezetet kíván biztosítani a sűrűn lakott települések lakosai számára.” – jegyezte meg a pályázattal kapcsolatban Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület elnöke. “A levegő egészségre különösen ártalmas szilárdrészecske koncentrációjának csökkentéséhez a dízel motoros járművek helyére tiszta és csendes üzemű CNG-hajtásúak forgalomba állítása jelenleg a leghatékonyabb módszer” – hívta fel a figyelmet Domanovszky. 
Az idei kiírás gyakorlatilag teljes mértékben megegyezik a tavalyi pályázat feltételeivel. Az NFM ebben az évben is az új járművek beszerzési árának 30 százalékos fedezését célozza meg. A földgázzal hajtott autóbuszok általában harmadával kerülnek többe egy dízelüzeműhöz képest. Ennek megfelelően egy 50 millió forintos, szóló kivitelű busz esetében akár 76 millió is lehet a földgázzal közlekedő jármű vételára. Az új járművekkel a közlekedési társaságok üzemanyagköltségei is csökkennek majd, ezáltal az üzemeltetők nem csak az utasok kényelmén és a környezet védelmén javíthatnak, de még gazdaságosabb üzemet érhetnek el.

A tavalyi támogatás csak kis mértékben mozgatta meg a hazai közlekedési társaságok fantáziáját. A BKV jó szokásához híven használt, CNG-üzemű Van Hoolokat vásárolt külföldről, az ország legnagyobb gázbuszflottáját üzemeltető Tisza Volán pedig mindössze 10(+2) szóló autóbuszra írt ki tendert tavaly. 2013-ban a legnagyobb meglepetést a Miskolci Közlekedési Vállalat okozta, mely 75 darab, ugyancsak szóló kivitelű gázüzemű autóbuszra jelentetett közbeszerzési pályázatot.

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.