Túl az egymillió kilométeren

Scania Euro 6

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.01.24. 12.00

Közel háromévnyi üzemeltetés alatt egy Scania Euro 6-os motorral szerelt teherautó elérte a lenyűgöző 1,1 millió kilométeres futásteljesítményt.

A gyártók közül a Scania mutatta be elsőként működőképes formában az Euro 6-os környezetvédelmi normákat teljesítő erőforrásokat. A motorok sorozatgyártásának megkezdése előtt egy évvel Németországban, Svédországban és Svájcban néhány kiemelt fuvarozónak lehetősége nyílt napi munkájában kipróbálni az új technológiát. A tesztidőszak alatt ezek a kamionok összesen 26 millió kilométert tettek meg, ami ugyanannyi, mintha 650 alkalommal kerülték volna meg a Földet.

A teherautók egyikét 2010 decemberében a Scania Transport Laboratory, azaz a svéd gyártó saját fuvarozási vállalata állította forgalomba. A jármű feladata a Scania svédországi (Södertälje) és holland (Zwolle) gyártóegységei közötti áru- és alkatrészforgalom lebonyolítása volt. Az 1,1 millió kilométert futott teherautó átlagfogyasztása 27,93 liter volt 100 kilométerenként. A teljes üzemeltetési költség 67%-át tette ki az üzemanyag-költség, 1,3 %-át az AdBlue- és 2,3 %-át a javítási, karbantartási költségek. A javítási költségek valamivel magasabbak voltak a megszokottnál, de ez várható is volt.

A kamiont most egy időre kivonták a forgalomból, ugyanis a motort és az utókezelő rendszert is kiszerelték további vizsgálatok céljaira. Az erőforrás minden egyes részegységét gondosan megvizsgálják, beleértve a motorblokkot, a dugattyúkat és a szelepeket is. A Scania első generációs Euro 6 motorcsaládjának sorozatgyártása 2012 februárjában kezdődött meg, az első részletes kiértékeléseket egy évvel később, 2013 tavaszán tette meg a svéd vállalat.

Kommentek

  • subtotal

    Ez évi 366ekm, miközben egy év 365 napból áll.
    Mindezeken túl még kompolni is kellett.

    Ki volt használva, az már biztos :)

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.