Spanyol villamosokat kap Budapest

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.01.01. 12.00

Lezárta a BKK a tendert, melyet a CAF nyert meg. Debrecen után a fővárosban is spanyol villamosok állhatnak forgalomba.

A BKK februárban indított közbeszerzést új villamosok beszerzésére, melyen négy gyártó: a magyar-cseh párosítású Ganz-Škoda, a német Siemens, a svájci Stadler és a spanyol CAF indult. A BKK augusztus végén hirdetett eredményt, melyen a CAF céget hozta ki nyertesként, a Škodát pedig kizárták.
A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azonban megsemmisítette a lezárásról szóló határozatot. Döntésüket azzal indokolták, hogy a Ganz-Škoda ajánlatával kapcsolatban a BKK bizonyos kérdésekben csak további vizsgálat után tud megalapozott döntést hozni. A Škoda kérte, hogy a KDB mondja ki, a BKK helytelen döntést hozott, de ezt a bizottság visszautasította, viszont további vizsgálatokat kért.
Bár ennek szükségességét a BKK vitatta, az előírásoknak megfelelően újabb hiánypótlást kért be a cseh gyártótól. A felhívásokban egyebek mellett az Alstom céggel való együttműködésre, a Škoda tulajdonosi szerkezetére, a megajánlott jármű egyes műszaki részleteire, valamint egyes karbantartási és oktatási tételek nem megfelelő árajánlatára, elszámolására egyaránt rákérdeztek.
A BKK igazgatóságának egyhangúlag meghozott döntése alapján végül a Ganz-Škoda ajánlatát több okból is érvénytelennek minősítették: az indoklás szerint nem tudták bizonyítani, hogy tulajdonosi szerkezetük megfelel a jogszabályi előírásoknak, szakmailag és műszakilag is alkalmatlannak bizonyult a pályázat, emellett az oktatásra és a karbantartási eszközökre vonatkozó ajánlatuk nem volt megfelelő, a beadott árajánlat pedig gazdaságilag ésszerűtlen volt.
Ha a december 30-án kihirdetett eredmény ellen jogorvoslati kezdeményezés nem érkezik, akkor a szerződést már januárban megköthetik a CAF-al, ez esetben az első járművek 2015 augusztusában érkezhetnek meg Budapestre. Jelezték, hogy a jogvita miatt a szállítás befejezése és a projekt villamosok szállítására vonatkozó részének zárása 2015 végéig már nem teljesíthető.

Forrás: MTI

Kommentek

  • husky

    Ez jó is vagy csak olcsó volt?? Kíváncsi vagyok mennyit szívunk vele. Reméljük nem lesz szögletes kerekű, szoftverhibás. akkor inkáb lóvasút!

  • Kempelen10.

    Neked nem mindegy ott “vancuverben”? :DDDDDDDDDDDD

F1: Soha nem látott lépést tett előre a Mercedes

A riválisok számára rossz hír, hogy a Force India szerint akkora lépést tett előre a motorjával a Mercedes, mint még soha.

F1: Az első videó az új Mercedesről

Magyar idő szerint 13.10-kor kezdődik a Mercedes 2017-es autójának bemutatója, de a csapat már kitett egy videót a Twitterre.

Top 10: nyitható tetejű, de nem kabrió, mi az?

Az új MX-5 furcsa, elektromos mozgatású, se nem kabrió, se nem egészen targa teteje adta az ihletet, hogy összegyűjtsük a tíz – szerintünk – legizgalmasabb nem-kabrió és nem-CC tetőt az autótörténelemből.

Hamilton: A Forma-1 “szomorú”, “elavult”

A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton szerint a Forma-1-re nagyon ráfér a ráncfelvarrás, a megújulás, reméli, hogy az új tulajdonos tesz majd ennek érdekében.

Tudod mikor mutatták be először ezeket az autókat?

Egy kimondottan nehéz kvíz következik, ami próbára teszi az autós tudásod.

Két hét múlva jön a kabrió Mercedes E-osztály

A kirakós utolsó darabja is a helyére kerül: a Mercedes-Benz a Genfi Autószalonon mutatja be az E-osztály kabrió kivitelét.

F1: Balhéval indulhat az új idény

A Force India technikai főnöke szerint a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon óvást nyújthat be a Ferrari a Mercedes és a Red Bull trükkös felfüggesztése miatt.

Nyolc parkolót foglalt el két furgon Győrben

A Kisalföld olvasója az egyik győri áruház parkolójában futott bele a két szokatlanul parkoló furgonba.

F1: Így közölte Rosberg a visszavonulást a főnökkel

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff egy friss interjúban elmondta, hogyan tudta meg, hogy Nico Rosberg a visszavonulás mellett döntött.

Íme luxusautóként a magyar honvédek orosz gépe

A GAZ 69, vagyis a Magyar Honvédség kötelékében is szolgáló orosz terepjáró meglepő metamorfózison esett át. Igénytelen, terepre termett célszerszámból divatos géppé változott.

Elextra: ha igazi, nagyot szól majd!

Svájci-német-dán koprodukcióban készülhet el a Tesla Model S új kihívója. Az Elextra egyelőre nem több egyetlen hatalmas, színpompás ígéretnél.

Gigaüzlet lehet a PSA-nak az Opel megszerzése

Mintegy kétmilliárd euró (615 milliárd forint) megtakarítást hozhat a PSA konszernnek az Opel felvásárlása.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.