Mégiscsak jönnének a kínaiak

BYD európai gyárépítési tervek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.11.27. 12.00

A világ legnagyobb elektromos autóbuszgyártója nem tesz le arról, hogy Európában építse fel következő gyárüzemét. A BYD szerint a szükéges típusengedélyük is megvan.

A BYD ez év szeptemberében Budapesten és Törökbálinton is bemutatta azt a típust, amelyik már rendelkezik európai típusengedéllyel. A többhetes teszt az egész Európában zajló termékbevezetési program keretén belül adott lehetőséget a magyar utazóközönség számára, hogy megismerje és kipróbálja a teljesen elektromos autóbuszt.

A magyar főváros mellett 25 európai nagyvárosban próbálták ki a BYD elektromos buszát, többek között Amszterdamban, Párizsban, Milánóban, Madridban, Koppenhágában és Varsóban. A tesztek eredményeire alapozva az amszterdami Schiphol-reptér 35 darabos buszflottát rendelt, a szintén holland Schiermonnikoog-sziget pedig teljes buszflottáját BYD elektromos buszokra cserélte. A BYD tájékoztatása szerint bár korábban Bulgáriában folytattak előrehaladott tárgyalásokat autóbuszgyártó üzemük felépítésére, az ügylet üzleti megfontolások miatt meghiúsult.

A bolgárok hazudnak?

A BYD értetlenségének ad hangot a bolgár médiában megjelent állítással kapcsolatban, amely szerint az ügylet azért hiúsult meg, mert a kínai gyártó nem kapta meg a szükséges európai típusengedélyeket a modell számára, ezért nem építi meg tervezett bulgáriai gyáregységét, hiszen a BYD már 2012 decembere óta rendelkezik minden szükséges engedéllyel.

A kínai cég nem épít gyárat csak úgy bele a világba. Az egy hónappal ezelőtt megrendezett belgiumi Busworld kiállításon BYD Europe ügyvezetője kijelentette, hogy valóban terveik között szerepel egy európai összeszerelő üzem felépítése, ennek helyszínéről azonban még nem született döntés. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, az üzem felépítését akkor látják indokoltnak, ha legalább 100 buszra lesz megrendelésük.


USA: bírság és bővítés

A BYD még több dolgozót vesz fel új kaliforniai üzemébe, ahol hamarosan indul az elektromos buszok összeszerelése. Annak ellenére, hogy a céget idén 100 ezer dolláros büntetés kifizetésére kötelezték a hatóságok, miután kiderült a dolgozóknak még a minimálbérnek megfelelő járandóságot sem fizették meg. A BYD-t továbbá azért érte számos támadás, mert több mérnököt és szakembert vett fel a Lancester-i üzemébe Kínából. A BYD tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, hogy a kínai dolgozók átadhassák tudásukat az amerikai dolgozóknak.

Zöld városok jönnek

A BYD 2003 óta van jelen az autóiparban, azóta növekedése a szektoron belül töretlen. 2008-ban Warrent Buffett 232 millió dollár értékben felvásárolta a cég részvényeinek 9,89 százalékát. Termékei között teljesen elektromos, illetve vegyes meghajtású (benzin-elektromos) járművek is megtalálhatóak. A BYD saját fejlesztésű lítium-vasfoszfát akkumulátoraira alapozva kidolgozta a “Zöld Város Megoldást”, amelynek célja a városi tömegközlekedés elektromossá tétele, a jelenlegi benzin- és dízelüzemű buszok és taxik elektromos járművekkel való kiváltása. 2012 májusában a BYD és a Daimler AG hivatalosan is bejelentette a teljesen új elektromos autó márka a Denza indulását Kínában.

Kommentek

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.