Gombák nőttek az autóbuszon

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.11.21. 17.00

Lassan magunk mögött hagyjuk az erdőben mászkálós, gombaszedéses időszakot, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az igazán szerencséseknek nőnek még alatt néhány főznivaló finomság.

Állítólag több olvasó is fotókkal számolt be arról, hogy a Kisalföld Volán egyik helyközi járatának padlójából gombák nőttek ki. A hír első hallásra viccnek is tűnhet, a kisalfold.hu információit azonban a helyi közlekedési vállalat nem cáfolta, sőt tájékoztatásuk szerint a gombákat azon nyomban eltávolították. A buszokon nem éppen szokványos jelenségnek számító élőlényekre az internetes lap szerint kedden, a 14:45-kor induló Győr-Barbacs-Földsziget járaton lettek figyelmesek az utasok. Az olvasói beszámolók és a képek alapján a gombatelep az egyik utasülés alatt, közvetlenül a műanyagborítás alatt helyezkedett el.

Felmerül a kérdés viszont, mi lehet az a szerves anyag egy autóbuszon, ami táptalajt biztosíthat a ránézésre laskagombának tűnő képződményeknek. Elviekben a csúszásmentesített burkolat alatt található falemez nedvesedés esetén megélhetést nyújthat egyes gombafajoknak, de nem ilyeneknek és nem ekkoráknak. Ennek biológiai részéről azonban később.

Mém vagy igazi?

A Kisalföld Volán tegnapi Facebook bejegyzése szerint, bár hozzájuk nem érkezett ezzel kapcsolatos olvasói levél, ennek ellenére eltávolították a gombát a buszról és a jármű légrendszerének frissítésről is gondoskodtak. Az internetre három kép került fel, ebből kettő kedden 14:40-kor és 15:05-kor készült, míg a legelső hétfőn, este 20:26-kor. Ebből mindössze annyi következtethető ki, hogy az egyik utas már a hét első napján felfigyelhetett a gombára, holott a cikk a keddi 14:45-ös járatról szól.

Az első, 2013.11.18-án, 20:26-kor készült kép

A képeket összehasonlítva jól kivehető, hogy közel 18 óra leforgása alatt milyen szépen fejlődött a gombatelep, feltéve, ha ez valóban így történt. A legelőször készített képen viszont amatőr photoshoppos beavatkozás figyelhető meg, ugyanis a telep közepén szabályos, téglalap alakú elmosódás látható. A másik kettő, később készült fotót nagyobb odafigyeléssel szerkeszthették, viszont hanyagsága vall, hogy a két, szinte egy időben készült képek közül az egyiken nem látható vízfolyás. Erre az sem mentség, hogy az egyik vakuval, a másik pedig anélkül készült.

A késői laskagomba a természetben az első deres, késő őszi éjszakák után nagy csoportokban jelenik meg. Igaz, kora tavasszal is előfordul, bár akkor ritkább. Szeptembertől márciusig a lombos és tűlevelű erdőkben, élő vagy elhalt fák ágain vagy tuskóján terem, autóbuszokon aligha. A műanyagpadlót – ahogy az a képekből kivehető -pedig kifejezetten nehezen törné át egy ez, vagy egy ehhez hasonló gombafajta.

Önnek mi a véleménye? Várjuk az észrevételeket a hozzászólásokban!

Kommentek

  • husky

    Mindentől függetlenül takarítani is kellene!

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.