Évekig nyúzza a teherautókat a Volvo

Volvo FE és FL

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.11.08. 12.00

Nem az a siker, ha egy új modell elindul. Ennél nagyobb öröm, ha megfelel azoknak vizsgálatoknak, melyek a teherautó tartósságát hivatottak felmérni.

A Volvo Trucks új Volvo FE és Volvo FL teherautóit elsősorban a városi teherszállításra tervezték. Mielőtt azonban piacra dobták volna az új modelleket éveken keresztül tesztelték őket. A svéd gyártó elsősorban a hatékonyság és a maximális járművezetői kényelem garantálása érdekében mindent – a kormánykeréktől – és az apró vibrációkon át – a motorok zajszintjéig mindent megvizsgált.

Városi puttonyos

A járművezetői kényelemmel kapcsolatosan az egyik legfontosabb tényező az alacsony zajszint a fülkében. Ahhoz, hogy a vezető ne szenvedjen maradandó halláskárosodást a motorzajtól, vagy ne bukjon a kormánykerékre a gumikerekek egyenletes duruzsolásától gondoskodni kell a megfelelő szigetelésről. Mindenek előtt persze az összes apró részlet – a tükrök, az ülések és a kormánykerék vibrációitól a motor és az ablakok által keltett zajokig – alaposan áttanulmányozásra és kiértékelésre szorul. A teljesen új Euro 6-os motoroknak köszönhetően ugyanakkor számottevően csökkent a fülkében mérhető motorzaj szintje.


Teljes üzemi élettartam próba

A járművezetők munkakörnyezetének fejlesztésében egy másik fontos terület az egyenetlen útfelületen, kátyúkon és zökkenőkön áthajtva végzett kényelmi tesztelés. Ilyenkor felmérik a teherautóban keletkező vibrációkat, amelyek később a legapróbb részletekig reprodukálhatók egy laboratóriumi rázópadon.

A laboratóriumi tesztpadon végzett alapos vizsgálatokat követően a teherautók – beleértve az új Euro 6-os motorokat és az automatikus I-Shift sebességváltót is – kismillió kört tettek meg a Volvo Trucks tesztpályáján. A sebességváltó képességeit pedig 25 százalékot is elérő meredekségű emelkedőkön elindulva tesztelték.

Ezek olyan átfogó tesztek közé tartoznak, amelyekkel a teherautó teljes üzemi élettartama ellenőrizhető. Az új típusokkal összességében 12 ezer kilométert tettek meg megerőltető tesztpályákon és közúton, ami 500 ezer kilométernyi átlagos körülmények közötti haladásnak felel meg, vagy egy teherautó üzemi élettartamának

Gazdagabb felszereltség

Az új Volvo FE és Volvo FL teherautók jellemzők közé tartoznak a D5-ös és D8-as, Euro 6-os besorolású, amelyek a nyomaték gyorsabb felépülésének köszönhetően jobb menetjellemzőket és magasabb szintű termelékenységet kínálnak. Az új Volvo FE immár I-Shifttel is rendelhető, ami megkönnyíti a járművezető életét, mivel stresszes helyzetekben nem kell kézzel fokozatot váltania.

A Volvo FL alacsonyabb belépésű változatban is rendelhető, jobb kilátással és könnyebb rakodhatósággal, illetve 500 kilogrammal nagyobb teherbírással. Mindkét típus csendesebb lett, ergonomikusabb és biztonságosabb üléseket, valamint továbbfejlesztett műszeregységet kaptak. 

Kommentek

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Börtönbüntetés járhat a dízelbotrány miatt Dél-Koreában

Rekordösszegű bírságot készül kiróni a Volkswagenre Dél-Korea. A cég képviselete örülhet, ha ennyivel megússza a dolgot.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT így is élvezetes autó marad.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.