Évekig nyúzza a teherautókat a Volvo

Volvo FE és FL

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.11.08. 12.00

Nem az a siker, ha egy új modell elindul. Ennél nagyobb öröm, ha megfelel azoknak vizsgálatoknak, melyek a teherautó tartósságát hivatottak felmérni.

A Volvo Trucks új Volvo FE és Volvo FL teherautóit elsősorban a városi teherszállításra tervezték. Mielőtt azonban piacra dobták volna az új modelleket éveken keresztül tesztelték őket. A svéd gyártó elsősorban a hatékonyság és a maximális járművezetői kényelem garantálása érdekében mindent – a kormánykeréktől – és az apró vibrációkon át – a motorok zajszintjéig mindent megvizsgált.

Városi puttonyos

A járművezetői kényelemmel kapcsolatosan az egyik legfontosabb tényező az alacsony zajszint a fülkében. Ahhoz, hogy a vezető ne szenvedjen maradandó halláskárosodást a motorzajtól, vagy ne bukjon a kormánykerékre a gumikerekek egyenletes duruzsolásától gondoskodni kell a megfelelő szigetelésről. Mindenek előtt persze az összes apró részlet – a tükrök, az ülések és a kormánykerék vibrációitól a motor és az ablakok által keltett zajokig – alaposan áttanulmányozásra és kiértékelésre szorul. A teljesen új Euro 6-os motoroknak köszönhetően ugyanakkor számottevően csökkent a fülkében mérhető motorzaj szintje.


Teljes üzemi élettartam próba

A járművezetők munkakörnyezetének fejlesztésében egy másik fontos terület az egyenetlen útfelületen, kátyúkon és zökkenőkön áthajtva végzett kényelmi tesztelés. Ilyenkor felmérik a teherautóban keletkező vibrációkat, amelyek később a legapróbb részletekig reprodukálhatók egy laboratóriumi rázópadon.

A laboratóriumi tesztpadon végzett alapos vizsgálatokat követően a teherautók – beleértve az új Euro 6-os motorokat és az automatikus I-Shift sebességváltót is – kismillió kört tettek meg a Volvo Trucks tesztpályáján. A sebességváltó képességeit pedig 25 százalékot is elérő meredekségű emelkedőkön elindulva tesztelték.

Ezek olyan átfogó tesztek közé tartoznak, amelyekkel a teherautó teljes üzemi élettartama ellenőrizhető. Az új típusokkal összességében 12 ezer kilométert tettek meg megerőltető tesztpályákon és közúton, ami 500 ezer kilométernyi átlagos körülmények közötti haladásnak felel meg, vagy egy teherautó üzemi élettartamának

Gazdagabb felszereltség

Az új Volvo FE és Volvo FL teherautók jellemzők közé tartoznak a D5-ös és D8-as, Euro 6-os besorolású, amelyek a nyomaték gyorsabb felépülésének köszönhetően jobb menetjellemzőket és magasabb szintű termelékenységet kínálnak. Az új Volvo FE immár I-Shifttel is rendelhető, ami megkönnyíti a járművezető életét, mivel stresszes helyzetekben nem kell kézzel fokozatot váltania.

A Volvo FL alacsonyabb belépésű változatban is rendelhető, jobb kilátással és könnyebb rakodhatósággal, illetve 500 kilogrammal nagyobb teherbírással. Mindkét típus csendesebb lett, ergonomikusabb és biztonságosabb üléseket, valamint továbbfejlesztett műszeregységet kaptak. 

Kommentek

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.