Ökológiai lábnyomot számolgathatunk

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.11.06. 13.45

Olyan alkalmazást fejlesztett a Renault Trucks, mellyel egyszerűen ki lehet számítani a teherautók üzemanyag-felhasználását. Persze a széndioxid-kibocsátás se marad titokban.

A EcoCalculatorral egyszerűen ki lehet számítani teherautók ökológiai lábnyomát, az üzemanyag-fogyasztásban és a széndioxid-kibocsátásban elérhető megtakarításait, valamint a fuvarok során kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A Renault Trucks persze nem öncélúan döntött az applikáció kifejlesztése mellett, mindez  ugyanis október elsejétől törvényben előírt kötelezettség Franciaországban.

Az alkalmazás nagy segítséget nyújt azoknak is, akik az európai közbeszerzési pályázatokon indulnak, és kalkulációkat kell készíteniük a teljes életciklus alatti károsanyag-kibocsátásokra vonatkozóan. Az App Store-ról és a Google Playről ingyenesen letölthető alkalmazás egy egyszerű eszköz a vállalatvezetők, a  középvezetők, a flottakezelők, vagy akár a mérések elvégzésével megbízott járművezetők számára. Az EcoCalculator valamennyi Renault Trucks teherautóhoz csatlakoztatható,  függetlenül a jármű hajtásához használt üzemanyag típusától és az Euro-norma besorolástól. A mérések eredményeit a készülékben el lehet tárolni, vagy akár továbbítani is lehet e-mailben.

Az értékek összegszerűen megjeleníthetők euróban, sőt a méréseket végző azt is előhívhatja, hogy mennyivel kisebb a környezetterhelés az Euro-normában meghatározott károsanyagok (nitrogén-oxidok, szén-monoxid, szénhidrogének és részecskék), valamint a széndioxid-kibocsátás tekintetében. A számítás bármilyen üzemanyag-típussal hajtott (dízel, földgáz, B30, hibrid vagy elektromos) teherautó esetében elvégezhető.

Az EcoCalculatorral az is mérhető, hogy a vállalat a különböző szállítási útvonalai során mennyi CO2-t juttat a levegőbe. A járműre vonatkozó adatok megadásával – kilométeróra-állás, a motor típusa, fogyasztás stb.- a felhasználó azonnal megjelenítheti a teljes útvonalra vetített szén-dioxid mennyiséget.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.