Magyar Volvókat bérel a BKV

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.10.31. 12.00

Tizenöt darab Magyarországon gyártott alacsonypadlós Volvót állít forgalomba BKV. A szóló kivitelű buszok az új debreceni villamosvonal építése miatt váltak feleslegessé.

A 2009-ben gyártott 15 darab Volvo Civis 12 típusú autóbusz az új debreceni villamos miatt válik feleslegessé. A BKV a járműveket az Inter-Tan-Kertől veszi bérbe, amely egyébként a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) buszflottáját is üzemelteti. A cég azért döntött a járművek bérbe adása mellett, mert az új debreceni 2-es villamos vonal kiépülése nyomán hamarosan szükségtelenné válnak a légkondicionálóval szerelt autóbuszok.

A bérelt flottából a napi menetrendi igényektől függően 12-14 darab autóbusz közlekedik majd a pesti vonalakon. A forgalomba álló használt buszoknak köszönhetően rendkívül rossz állapotú, húszéves Ikarus 260-as és Ikarus 415-ös autóbuszokat selejtez le a BKV.Az autóbuszok műszaki üzemeltetése, karbantartása az Inter-Tan-Ker feladata lesz, amelynek a buszok futásteljesítménye alapján fizet majd a BKV bérleti díjat.

 
Az autóbuszokat a már megszűnt Alfabusz gyártotta a Volvo licence alapján. A Volvo Civis 12 összesen 100 utast tud szállítani, ebből 28 ülőhely, valamint 72 állóhely áll rendelkezésre. A második ajtónál kialakított peronon pedig babakocsival, illetve kerekesszékkel közlekedők utazására van lehetőség. Az autóbuszokat Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású, 228 kilowatt teljesítményű Volvo motorokkal szerelték.

A BKK tájékoztatása szerint Volvo Civis 12-esek Debrecenben beváltak, az utasok pedig az elmúlt években megkedvelték ezeket az autóbuszokat. Ugyanakkor tény, hogy a Volvo B9L-alvázra épített buszok némelyikében több illesztési hiba is felfedezhető. Debrecenben eredetileg 100 darab “kisvolvó” állt forgalomba, a hosszútávú bérleti szerződésnek köszönhetően azonban 15 darab a fővárosban kezdhet új életet.

Kommentek

  • tede

    Én debreceni vagyok, és utaztam ezeken a gané buszokon! ezek csörögnek csattognak, állandóan van valami baj velük!Még a Volvo is le akarta szedetni a járművekről a márkajelzést a Dkv-s sofőr haverom állítása szerint! hazug állítás, hogy a szeretik, mert a debreceniek utálják ezt a típust, egyáltalán nem váltak be, és baromi sokat fogyasztanak, emelet hangosak, fapadosak , széthullnak, csörögnek, és már 1 éves korukban is rozsdált sok fém alkatrésze. Közel 200.000 km után úgy néz ki egyik másik, mit az egymilliót lefutott Ikarus. Kérem szép itt politikai döntés van, az Intertankert el akarnák takarítani Debrecenből ,mert Kósáék iszonyatosan hátrányos szerződést kötöttek velük, csak úgy szívják el a pénzt a várostól, hogy már kezd a városvezetés számára is nagyon kellemetlenné válni a téma! De felmondani nem tudják a hatalmas kötbér miatt, amit fizetni kellene a városnak, így inkább járatják a buszokat már a trolik helyett is, mert az olcsóbb mintha állnának a buszok. Így gondolom “felbuktatják” az Intertankert a Bkk hoz, hadd kilódjon vele Pest, így hadd tisztuljon a debreceni költségvetése! Pedig Debrecennek is szüksége lenne ezekre a buszokra, ha már ilyen sikeresen eltakarították anno a Volánt, mert Debrecenben a hülyeség szorgalommal párosul!

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

Kitakarította az autóját, azonnal milliomos lett

Autója takarítása közben talált meg egy rég elveszett lottószelvényt, és lett egy csapásra milliomos egy nagypapa a kelet-ausztráliai Newcastle-ben.

F1: Hamilton a Merci szépségére épít

Lewis Hamilton szerint a Mercedes 2017-es Forma-1-es autója mindenki másénál jobban néz ki, ezért a bajnokságban is az élen lehet a helye.

Két percig küzdött a tankolással a srác egy hazai önkiszolgáló benzinkúton

A fiatal srác nem tudott megbirkózni a tankolás feladatával, és mivel önkiszolgáló kút szerepel a felvételen, így a személyzet segítségére sem számíthatott. Kétpercnyi elkeseredett küzdelem után feladta a harcot, és tankolatlanul távozott.

Elkormányoz, ha veszélyt szimatol a Volvo új szabadidőjárműve

Folytatja biztonságtechnológiai offenzíváját a Volvo. A hamarosan színre lépő XC60 fedélzetén olyan ütközésmegelőző rendszer működik, amely kikerüli az akadályt.

Tudod, mi az a lekaparható rész a jogsi hátulján?

Mindenki tudja, hogy a jogosítványán van egy kaparós sorsjegy rubrika, de azt csak nagyon kevesen, hogy ez pontosan mit is takar. Most képbe hozunk.

Alonso: Ilyen kezdés után nehéz mit mondani

Fernando Alonso a műszaki hibákat hozó első tesztnap után nem tudott sok jót mondani a McLaren-Hondáról. A lehető leggyorsabb javítást kéri a csapattól.

Rendőri felvezetést kapott Budapesten egy terhes hölgy és az apuka

A felvétel nem friss, ettől függetlenül le a kalappal a rendőrök előtt.

Háromhengeres szedán a BMW-től

Megkezdte legkisebb limuzinjának forgalmazását a BMW. A lépcsőshátú 1-es Kínában készül, és sajnos csak ott kapható.

Megéri hűségesnek lenni? Gombokért?

A nagyobb kúthálózatok rafinált pontgyűjtő akciókkal próbálják magukhoz édesgetni az autósokat. De kinek éri ez meg? Naná, hogy nem nekünk

Peugeot Instinct: Tanulékony kombikupé

Elektromosnak sejtettük, és részben az is: a Peugeot tanulékony kombikupéja konnektoros hibrid hajtásláncot kapott több mint 300 lóerővel.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.