Több száz buszt cserélnének le

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.10.24. 13.00

Több száz buszt cserélne le a kormányzat a hazai volántársaságoknál. Az egyértelmű befutó a Volvo lehet.

Több százra tehető azoknak az autóbuszoknak a száma, amelyek cserére szorulnak a hazai volántársaságoknál, az erre szolgáló csereprogram terve már elkészült és a kormány előtt van. Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor a gépjárművek műszaki állapota miatt azonnali megoldásra, gyors közbeszerzésre van szükség.

A nemzeti autóbuszprogram megvalósításához a volánok számára a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújt hitelt, emellett saját bevételeikből és a közösségi közlekedés számára biztosított állami támogatásból teremthetik elő a gépjármű-vásárlásokhoz szükséges anyagiakat – tette hozzá az államtitkár. A 2014-es induláshoz gyakorlatilag a rajtpisztoly dörrenésére várunk, hiszen létezik már egy Rába-Volvo együttműködés valamint egy állami többségi tulajdonban lévő Rába cég a program megvalósításához.

Uniós közbeszerzési eljárás eredményeként a Jászkun Volán a Volvo Hungária Kft-tól ajánlott hét darab használt autóbuszt vásárolt meg. A helyközi kivitelű Volvo B12BLE 8700 típusú buszok a svédországi Safflében közlekedtek. A beszerzett gépjárművek közül négy 2003-as, egy pedig 2002-es gyártású, futásteljesítményük 550-700 ezer kilométer között mozog. A most munkába állított buszokkal a helyközi járműpark átlagéletkora 11,2 évre csökkent, és ezzel a mutatóval a szakmában az első tíz között a helyük. Az autóbuszokkal az utasok a Szolnok-Abony, Szolnok-Tószeg, Szolnok-Cibakháza és a Szolnok-Tiszasüly vonalon találkoznak majd.

A városi kivitelű, alacsony padlós Volvo B7L 7700 típusú buszok Hollandiából érkeztek, 2004-ben gyártották őket, és eddig 500 ezer kilométert futottak. A helyi buszok átlagéletkora jelenleg 7,9 év, ezzel a Jászkun Volán listavezető ebben a kategóriában.

Újra kitolták a határidőt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a határidőt újabb két hónappal meghosszabbítva, december 31-én éjfélig várja a pályázatokat új, földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzésére. A határidőt egyszer már kitolták, de a tárcához az elmúlt időszakban is számos kezdeményezés érkezett, kérve az ismételt meghosszabbítást, főként a pályázat beadása előtt kötelezően lefolytatandó, feltételes közbeszerzési eljárás időigényességére hivatkozva.

A minisztérium az Új Széchenyi Terv keretében összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új, sűrített földgáz meghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez, állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára. A pénzből az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló kialakítású járművenként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként legfeljebb 24 millió forint lehet. A pályázat során beszerezhető földgázüzemű autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása a pályázó feladata. A pályázat fő célja a buszbeszerzés támogatásával a sűrűn lakott városok levegőminőségének javítása, a közösségi közlekedés széndioxid-kibocsátásának, illetve a szálló por koncentrációjának csökkentése.

Forrás: MTI

Kommentek

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.