Több száz buszt cserélnének le

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.10.24. 13.00

Több száz buszt cserélne le a kormányzat a hazai volántársaságoknál. Az egyértelmű befutó a Volvo lehet.

Több százra tehető azoknak az autóbuszoknak a száma, amelyek cserére szorulnak a hazai volántársaságoknál, az erre szolgáló csereprogram terve már elkészült és a kormány előtt van. Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor a gépjárművek műszaki állapota miatt azonnali megoldásra, gyors közbeszerzésre van szükség.

A nemzeti autóbuszprogram megvalósításához a volánok számára a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújt hitelt, emellett saját bevételeikből és a közösségi közlekedés számára biztosított állami támogatásból teremthetik elő a gépjármű-vásárlásokhoz szükséges anyagiakat – tette hozzá az államtitkár. A 2014-es induláshoz gyakorlatilag a rajtpisztoly dörrenésére várunk, hiszen létezik már egy Rába-Volvo együttműködés valamint egy állami többségi tulajdonban lévő Rába cég a program megvalósításához.

Uniós közbeszerzési eljárás eredményeként a Jászkun Volán a Volvo Hungária Kft-tól ajánlott hét darab használt autóbuszt vásárolt meg. A helyközi kivitelű Volvo B12BLE 8700 típusú buszok a svédországi Safflében közlekedtek. A beszerzett gépjárművek közül négy 2003-as, egy pedig 2002-es gyártású, futásteljesítményük 550-700 ezer kilométer között mozog. A most munkába állított buszokkal a helyközi járműpark átlagéletkora 11,2 évre csökkent, és ezzel a mutatóval a szakmában az első tíz között a helyük. Az autóbuszokkal az utasok a Szolnok-Abony, Szolnok-Tószeg, Szolnok-Cibakháza és a Szolnok-Tiszasüly vonalon találkoznak majd.

A városi kivitelű, alacsony padlós Volvo B7L 7700 típusú buszok Hollandiából érkeztek, 2004-ben gyártották őket, és eddig 500 ezer kilométert futottak. A helyi buszok átlagéletkora jelenleg 7,9 év, ezzel a Jászkun Volán listavezető ebben a kategóriában.

Újra kitolták a határidőt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a határidőt újabb két hónappal meghosszabbítva, december 31-én éjfélig várja a pályázatokat új, földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzésére. A határidőt egyszer már kitolták, de a tárcához az elmúlt időszakban is számos kezdeményezés érkezett, kérve az ismételt meghosszabbítást, főként a pályázat beadása előtt kötelezően lefolytatandó, feltételes közbeszerzési eljárás időigényességére hivatkozva.

A minisztérium az Új Széchenyi Terv keretében összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új, sűrített földgáz meghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez, állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára. A pénzből az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló kialakítású járművenként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként legfeljebb 24 millió forint lehet. A pályázat során beszerezhető földgázüzemű autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása a pályázó feladata. A pályázat fő célja a buszbeszerzés támogatásával a sűrűn lakott városok levegőminőségének javítása, a közösségi közlekedés széndioxid-kibocsátásának, illetve a szálló por koncentrációjának csökkentése.

Forrás: MTI

Kommentek

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.