Cseh-lengyel két jó barát

Škoda-Solaris Urbino 12

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.10.09. 13.00

Elkészült a Škoda elektromos autóbusza. A csehek mindjárt kétféle változatot készítenek a szóló járműből.

A cseh cég egy jól bevált kasztnihoz, a lengyel gyártmányú Solaris Urbino 12-eshez nyúlt saját elektromos buszok kifejlesztésekor. A munkálatok során a Škoda lényegében csak a hajtásláncban érvényesítette saját elképzeléseit, ezért az utastér belső elrendezése és a jármű külső megjelenése a sorozatgyártásban készülő Urbino színvonalát tükrözi. A plzeňi vállalat jól ismeri ezt a típust, ugyanis gyakran kérik ezt a modellt trolibuszként Škoda hajtáslánccal a külföldi megrendelők.

A tizenkét méteres járművel először a prágai Mobilitási Héten találkozhatott a nagyközönség a Vencel téren szeptemberben. A cseh gyártó a trolibuszok, hidrogénnel hajtott járművek, valamint hibrid buszok után döntött a zéró emissziós jármű kifejlesztése mellett. A nagyteljesítményű akkumulátorokkal szerelt, szóló autóbusz motorjának teljesítménye 160 kilowatt, a jármű hatótávolsága pedig 150 kilométer. A jövőre elkészülő második változat azonban egy feltöltéssel mindössze csak 30 kilométert tud majd megtenni. Ennek az az oka, hogy a típust elsősorban a gyorstöltőkkel szerelt vonalakon tervezik forgalomba állítani.

A csehek a második verzió esetében nem álltak meg a hajtáslánc kifejlesztésénél, ugyanis jelenleg is dolgoznak azon, hogy megfelelő töltőinfrastruktúrát tervezzenek a jármű üzemeltetéséhez. Ennek érdekében a gyorstöltőket kínáló svájci ABB-vel léptek partnerségre, melynek már jól bevált eszközei vannak az elektromos buszok infrastruktúrájának kiépítésére.

A Škoda az elektromos buszok kifejlesztésére eddig több tízmillió cseh koronát fordított. Az új járművektől elsősorban azt várják, hogy a nyugati-európai, valamint a kelet-közép-európai piacokon az eddig értékesített trolibuszokhoz képest is jelentős sikereket érnek el. A társaság első elektromos autóbusza várhatóan Plzeňben áll forgalomba.

Bár Csehországban biztosan nagyon örülnek annak, hogy a Škoda elkészítette az első elektromos buszát, kérdés, hogyan fogadja majd a kocsiszekrényt szállító hírt a Solaris? A lengyel cég szintén jelentős összegeket fordít arra, hogy használható elektromos buszokat kínáljon ügyfelei részére. Bár baráti alapon minden elképzelhető, így akár az is, hogy idővel a lengyelek a Škoda hajtásláncát használják fel az elektromos Urbinók gyártásához.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.