Pokoli tűzvész: felborult egy tartálykocsi

18 köbméter üzemanyag égett el

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.02. 06.00

Tegnap elszabadult, felborult és kigyulladt egy benzinszállító kamion Sydney külvárosában. Szemtanúk szerint a sofőr több tucat ember életét mentette meg, amikor az út szélére kormányozta fékevesztett szerelvényét.

Füstölgő fékekkel, blokkoló kerekekkel száguldott át Sydney egyik peremkerületének legforgalmasabb kereszteződésén egy hatalmas tartálykocsi tegnap délután, fedélzetén 18 000 liter benzinnel. 
Habár a meredek útszakaszon elszabadult kamiont megállítani már nem tudta, a sofőr a szemtanúk elmondása szerint mindent megtett, hogy elkerülje a tömegkatasztrófát: az utolsó pillanatig igyekezett elkormányozni a járművet a forgalomtól. 
“Tízen, tizenketten várakozhattunk a piros lámpánál, amikor visító gumikkal elrepült mellettünk a hatalmas teherautó. Mehetett vagy nyolcvannal. Ha belénk csapódik, mindannyian szörnyet halunk” – mondta el egy szemtanú, Chris Morris. 
A sofőr lekormányozta a kamiont az árokba – Mr. Morris szerint belerengett a föld a hatalmas ütközésbe -, ám az tovább robogott. Letarolt egy villanypóznát és egy fát, majd visszatért az útra, és a kereszteződéstől néhány száz méterre felborult. 
A megsérült tartályból kifolyt benzin azonnal belobbant, de a sofőrnek még volt ideje kirúgni a szélvédőt, és elmenekülni, mielőtt a tartály felrobbant volna. Saját biztonságával nem törődve azonnal az áldozatokról érdeklődött. 
A mentőcsapatok mostanáig hat sérültet, köztük a felsőtestén és karján súlyosan megégett sofőrt szállították kórházba. Miután több órás küzdelemben eloltották a lángokat, két holttestet emeltek ki a tartálykocsi melletti autókból, ám attól félnek, hogy az áldozatok száma ennél magasabb lesz, mivel legalább további három gépkocsi szorult a hatalmas kamion alá. 
A környéket órákra evakuálták, egyrészt a közvetlent tűzveszély, másrészt a benzingőzzel telített levegő miatt. A károkat még csak most kezdik felmérni, de az bizonyos, hogy a hatalmas hőben gyakorlatilag megsemmisült az útfelület a baleset helyszínén. 
A Mona Vale Road az azonos nevű külváros legforgalmasabb főútja, egyben a teljes sydney-i agglomeráció egyik legsúlyosabb baleseti gócpontja. Az elmúlt másfél évtizedben öten haltak itt meg. 1998-ban egy kísértetiesen hasonló baleset történt: akkor egy 12 tonnányi homokot szállító kamion száguldott végig 160 km/órával az úton, és tett végül a földdel egyenlővé egy családi házat. Abban a balesetben egy felnőtt férfi és egy tizenhárom éves kislány vesztette életét.

Kommentek

  • kocogok

    Biztos szép nyugiban hajtott …

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes úja autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.