Pécsnek is Rába-Volvo busz kell

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.09.27. 13.00

A Volánbusz után a pécsi tömegközlekedési vállalat tenderén is győztes befutó volt a Rába-Volvo páros. Pécs is csuklós kivitelű buszokat vásárolt a duótól.

A most elnyert ötdarabos megrendeléssel összességében már 66 autóbusz szállítását kezdheti meg 2014 tavaszán a győri társaság a Tüke Busz Zrt. számára. A múlt héten a Volánbusszal kötött, 61 csuklós buszról szóló szerződés értéke mintegy 16 millió euró, azaz körülbelül 4,8 milliárd forint. A Rába tájékoztatása szerint a több mint félszáz járműre vonatkozó megrendelés állomány megteremtette a helyi gyártás alapját jelentő, továbbá a cég már meglévő gyártókapacitásait kiegészítő beruházások megvalósításának feltételeit is.
   
A Rába-Volvo beszállítói programra érkező pályázatok első feldolgozása lezárult, a 365 jelentkező közel kétharmada lehet alkalmas a programban való részvételre. A kiválasztási folyamat következő lépéseként a Rába auditálást indít, végül a Volvóval közösen határozza meg a programba bekapcsolódó vállalatok körét. Az együttműködés gyakorlati megvalósítása során a Rába tovább dolgozik autóbuszprogramjának kiterjesztésén, valamint az évi 200-300 darabos fenntartható piaci jelenlét kialakításán, ami további lendületet ad a lokalizálás és az ellentételezési program felgyorsításának.

A svéd Volvo Bus Corporation és a Rába idén kötött stratégiai buszpiaci együttműködési megállapodást. A gyártás 2014 elejére tervezett beindítása várhatóan 300 új munkahelyet hoz létre, egyharmada a külső beszállítóknál keletkezik, másik harmada a Rába Jármű Kft.-nél, a fennmaradó rész pedig – a termelés felfutása után – a Rába-csoport más vállalatainál. A darabszámtól függően akár több milliárd forintra rúghat az az összeg, amit a Rába a buszgyártás beindítására fordít. A buszok a vállalat több tízezer négyzetméteres győri csarnokában készülnek majd.

A pécsi tömegközlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. augusztusban 15 darab magyar gyártmányú, új, szóló kivitelű Credo Citadellt helyezett forgalomba. A társaság mindamellett tavasszal bejelentette, hogy 10 darab Kravtex (és nem ‘Krawtex’) által gyártott Credo Citadellt bérel, melyek közül kettő csuklós kivitelű jármű. Igaz az öt darab csuklós buszra kiírt tenderen nem indulhatott a mosonmagyaróvári gyártó a műszaki feltételek  miatt, a Credo termékpalettáján jelenleg is megtalálható a csuklós Citadell 19. A Tüke Busz Zrt. tehát a Rába-Volvo párost választotta csuklós autóbuszflottájának megfiatalítására.

Kommentek

  • rozsdas

    Nem tudom ki írta a cikket,de az a “mégis” nagyon csípi a szemem.A KRAWTEX cégcsoport most nem gyárt jelenleg csuklós buszokat.Kérdem én a nagy rába-volvo nem gyárt csak csuklós buszt,ha mégis gyártana szóló buszt mégis “miért” nem tőluk vették őket.Azok a csuklós buszok amik ide kerülnek rába-volvo néven abban annyi magyarság van mint fekete pákóban!

  • rozsdas

    Elnézést kérek utólag is Arany Péter úrtól a figyelmetlenségemért.A cikke felháborodást kelt bennem a tájékozatlansága miatt.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes úja autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.