Rákapcsolnak a svédek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.09.24. 12.00

Hat év alatt megduplázná a legyártott teherautók számát a svéd haszonjármű-gyártó. A növekedést nem elsősorban Európától várja a Scania.

Az előző évben a Scania nagyjából 61 ezer teherautót szállított le, 2020-ra ezt a mennyiséget 12 ezerre növelné. A buszok esetében a tervezett potenciális értékesítési mennyiség 15 ezerre nőhet az évtized végére, az ipari- és hajómotorok esetében pedig 20 ezer darabbal számol a vállalat. A már meglévő termelési egységek esetében a Scania terve, hogy technológiai beruházásokkal növelje a gyártási kapacitást. A fejlesztése értéke a következő hároméves periódusban elérheti a 1,5 milliárd svéd koronát.
Nincs hurráoptimizmus 
Az ambiciózus számok mögött nincsenek nagyratörő álmok, a svédek tisztában vannak azzal, hogy a Scania növekedései lehetőségei nagymértékben függenek a felvevőpiacok gazdasági állapotától. Habár a következő néhány év nagy valószínűséggel még nehéz lesz az európai országok számára, a cég vezetése úgy véli, hogy hosszútávon a gyengélkedő gazdaságok helyreállnak. A 2020-ra tervezett mennyiségi növekedés jelentős részét ugyanakkor az eurázsiai, ázsiai és afrikai piacoktól várja a vállalat. 
Fókuszban a szolgáltatások
A Scania a teherautó-gyártás felfuttatása mellett a szolgáltatások bővítésében látja a jövőt. Az elmúlt időszakban a svéd vállalat évente legalább 1 milliárd koronát fektetett a szervizhálózat fejlesztésébe. Az extra ráfordítás azért vált indokolttá, mert a vásárlók részéről egyre erősebb igény jelentkezett a járművek üzemanyag-fogyasztásának csökkentésére, valamint a teherautók rendelkezésre állási idejének növelésére. 
Együtt fejlesztenek
A modellpaletta hosszútávon történő további erősítése érdekében, valamint a gyártási gazdaságosságban és a rendelkezésre álló szakismeretben rejlő előnyök kiaknázása céljából a svédek megkeresték a Volkswagen-csoporton belüli együttműködési lehetőségeket. A Scania és az MAN lehetséges közös munkája a tengelyekre, váltókra, alapanyagokra és a hibrid hajtás elemeire terjed ki. Továbbá az IT, a termelés és a logisztika – beleértve a munkamódszereket és gyakorlatokat – területén is sor kerül tapasztalatcserére a Volkswagen-csoporton belül. 
Az idei évet nézve elmondható, hogy elmaradt a július-augusztus folyamán tapasztalható – immáron szokványos – visszaesés a teherautó-piacon. Ennek oka, hogy a vásárlók a jövőre életbelépő új környezetvédelmi normák miatt csoportosították erőforrásaikat az Euro 5-ös szabványú teherautók beszerzésére. Ugyanakkor Latin-Amerikában a korábbi negyedévek aktivitásához képest valamelyest csökkent a kereslet.

Kommentek

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

Fejek hullanak az Audinál

Négy mérnököt is kirúgtak a dízelfejlesztő részlegről. A dízelbotrány miatt vált nem kívánatossá a jelenlétük.

Aston Martin Vantage S Red Bull Racing Edition

Az Aston Martin és a Red Bull Racing közötti együttműködés örömére limitált szériát adtak ki a Vantage modellcsaládból.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.