Rákapcsolnak a svédek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.09.24. 12.00

Hat év alatt megduplázná a legyártott teherautók számát a svéd haszonjármű-gyártó. A növekedést nem elsősorban Európától várja a Scania.

Az előző évben a Scania nagyjából 61 ezer teherautót szállított le, 2020-ra ezt a mennyiséget 12 ezerre növelné. A buszok esetében a tervezett potenciális értékesítési mennyiség 15 ezerre nőhet az évtized végére, az ipari- és hajómotorok esetében pedig 20 ezer darabbal számol a vállalat. A már meglévő termelési egységek esetében a Scania terve, hogy technológiai beruházásokkal növelje a gyártási kapacitást. A fejlesztése értéke a következő hároméves periódusban elérheti a 1,5 milliárd svéd koronát.
Nincs hurráoptimizmus 
Az ambiciózus számok mögött nincsenek nagyratörő álmok, a svédek tisztában vannak azzal, hogy a Scania növekedései lehetőségei nagymértékben függenek a felvevőpiacok gazdasági állapotától. Habár a következő néhány év nagy valószínűséggel még nehéz lesz az európai országok számára, a cég vezetése úgy véli, hogy hosszútávon a gyengélkedő gazdaságok helyreállnak. A 2020-ra tervezett mennyiségi növekedés jelentős részét ugyanakkor az eurázsiai, ázsiai és afrikai piacoktól várja a vállalat. 
Fókuszban a szolgáltatások
A Scania a teherautó-gyártás felfuttatása mellett a szolgáltatások bővítésében látja a jövőt. Az elmúlt időszakban a svéd vállalat évente legalább 1 milliárd koronát fektetett a szervizhálózat fejlesztésébe. Az extra ráfordítás azért vált indokolttá, mert a vásárlók részéről egyre erősebb igény jelentkezett a járművek üzemanyag-fogyasztásának csökkentésére, valamint a teherautók rendelkezésre állási idejének növelésére. 
Együtt fejlesztenek
A modellpaletta hosszútávon történő további erősítése érdekében, valamint a gyártási gazdaságosságban és a rendelkezésre álló szakismeretben rejlő előnyök kiaknázása céljából a svédek megkeresték a Volkswagen-csoporton belüli együttműködési lehetőségeket. A Scania és az MAN lehetséges közös munkája a tengelyekre, váltókra, alapanyagokra és a hibrid hajtás elemeire terjed ki. Továbbá az IT, a termelés és a logisztika – beleértve a munkamódszereket és gyakorlatokat – területén is sor kerül tapasztalatcserére a Volkswagen-csoporton belül. 
Az idei évet nézve elmondható, hogy elmaradt a július-augusztus folyamán tapasztalható – immáron szokványos – visszaesés a teherautó-piacon. Ennek oka, hogy a vásárlók a jövőre életbelépő új környezetvédelmi normák miatt csoportosították erőforrásaikat az Euro 5-ös szabványú teherautók beszerzésére. Ugyanakkor Latin-Amerikában a korábbi negyedévek aktivitásához képest valamelyest csökkent a kereslet.

Kommentek

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.