Kitolták a határidőt

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.09.11. 18.30

Egy hónappal kitolta az NFM a gázbuszok beszerzését támogató pályázat határidejét.

Az eredeti határidőt egy hónappal meghosszabbítva, október 31-ig várja a pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a gázbuszok beszerzésének támogatására. Az NFM azzal indokolta a döntést, hogy számos kérelem érkezett hozzájuk a határidő kitolására. A halasztás kezdeményezői a pályázat beadása előtt a kötelezően lefolytatandó, feltételes közbeszerzési eljárás időigényességére hivatkoztak. A minisztérium azonban legfeljebb október végéig adhat időt a pályázóknak a szükséges előkészületekhez.

Az NFM összesen 1,6 milliárd forint támogatást kínál a közlekedési társaságok számára új, sűrített földgáz hajtású autóbuszok beszerzéséhez. Az NFM azonban nem téríti meg teljes mértékben a CNG-vel hajtott autóbuszok árát, mivel az igényelhető összeg elsősorban a hagyományos és gázüzemű autóbuszok közötti árkülönbözetet fedezi. A vissza nem térítendő támogatás szóló járművenként legfeljebb 18 millió, csuklós autóbuszonként pedig legfeljebb 24 millió forint lehet. Összehasonlításképp: a földgázzal hajtott autóbuszok általában harmadával kerülnek többe egy dízelüzeműhöz képest. Így tehát egy 50 millió forintos szóló kivitelű busz esetében akár 76 millió is lehet a jármű vételára.

A támogatásnak köszönhetően eddig két vidéki közlekedési vállalat döntött kisebb-nagyobb flottányi gázbusz beszerzésére. A Tisza Volán júniusban jelentette be, hogy 10 darab elővárosi kialakítású járművel bővíti az alternatív üzemanyaggal hajtott autóbuszparkját, a Miskolci Közlekedési Vállalat pedig egy hónappal később írt ki tendert 75 darab CNG-üzemű szóló kivitelű autóbuszra. A tenderkiírás mindamellett 25 csuklós jármű opciós lehívási lehetőségét is tartalmazza.

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter számításai szerint a támogatásnak köszönhetően összesen 100-150 darab alternatív üzemanyaggal hajtott autóbuszt vásárolhatnak idén a hazai közlekedési társaságok.


 

Kommentek

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Használtan villanyautót? Várj még ezzel pár évet!

Új elektromos modelljének dokumentációjában érdekes adatot tett közzé a General Motors. Röviden: egy évtized múlva a kocsi használati értéke töredéke lesz a mostaninak.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Börtönbüntetés járhat a dízelbotrány miatt Dél-Koreában

Rekordösszegű bírságot készül kiróni a Volkswagenre Dél-Korea. A cég képviselete örülhet, ha ennyivel megússza a dolgot.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT így is élvezetes autó marad.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.