Még a trolinál is halkabb

Rampini Alé bemutató

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.09.09. 13.00

Felszereltsége és tágassága a nagyokét idézi, mégis kis termetével ott is elfér, ahol egy normál városi autóbusz nem. Nem füstöl, és még egy trolinál is halkabb.

Szeptember 6-tól Budapesten is kipróbálható az első sorozatgyártásban készülő, teljes mértékben elektromos hajtású midibusz, amely a Siemens jóvoltából érkezett Magyarországra. A modellt a szériagyártás beindítása előtt Olaszországban, Ausztriában és Finnországban is teszteltek. Bécs tavaly 12 darabot vásárolt a járművekből, melyek az osztrák főváros I. kerületében közlekednek. Budapestre egy bemutató példány érkezett, melynek forgalomba állítását egy sajtótájékoztatóval egybekötött teszt előzte meg csütörtökön.

Mint a nagyok

Az alacsonypadlós kivitelű, zéró károsanyag-kibocsátású, működéséből fakadóan teljesen halk és kipufogógáz-mentes elektromos midibuszt az olasz Rampini gyártja, hajtásrendszerét pedig a német Siemens biztosítja. A háromajtós jármű 7,7 méter hosszú, 2,2 méter széles és 3 méter magas belső terének kialakítása pedig a normál méretű városi buszokét idézi. Ez tulajdonképpen sikernek is nevezhető, hiszen az utastérből mindössze csak az akkumulátoroknak fenntartott rész vesz el némi helyet. A Rampini Alé belsejében 9 darab vandálbiztos műanyagülés található, mindamellett 33 állóhely áll rendelkezésre.

Mint látszik kapaszkodó bőven akad az utastérben

A légkondicionálóval szerelt belső térben szerencsére kevés felesleges dobogó van, bár közvetlenül a babakocsi-tároló ellőtt épp akad egy, melynek funkciója nem egészen világos. A kapaszkodókkal körbekerített részen ugyan állva elfér egy kisgyermek, mégis felmerül a kérdés, hogy ezt valóban így kellett volna-e megoldani? A jármű kapaszkodó-rendszere fejlett, hiszen kialakításánál egyaránt gondoltak a kicsi, valamint a felnőtt utasokra. Leszállásjelzőből is akad bőven igaz, a magyar fővárosban megszokott rendszertől eltérően nem az ajtók felett helyezték a leszállási szándékot jelző kis lámpákat, hanem csak egy, a plafonon található felirat világít akkor, ha valaki megnyomja a leszállásjelzőt.

A járművet úgynevezett “térdeplő funkcióval” is ellátták, melynek köszönhetően a karosszéria oldalirányban dönthető. Így 35 centis padlómagasságát a megállóba beállva tovább csökkentheti, melynek eredményeképpen alig 25-29 centiméterre kerül a földtől, ami jelentősen megkönnyíti az utasoknak a beszállást.

A viszonylatjelző a szélvédő fölé került

A középső ajtónál elhelyezett elektromos rámpa viszont megkönnyíti a kerekesszékkel, vagy a babakocsival utazók le- és felszállását. Az eszköz nem elhanyagolható módon a karosszéria alján kapott helyet, működtetése pedig elektronikus módon történik. Az utastérről összességében elmondható, hogy tágas, a burkolatok és az ülések színvilága pedig kellemes. Ugyan utastájékoztató készülékeket a belső térben nem találni, a szokásos oldalsó, hátsó, valamint a frontoldali viszonylatkijelzők azért az Alében is megvannak.

Vízhűtéses elektromotor

A Rampini Alét 114 lóerős (150 kilowatt) aszinkronos,  vízhűtéses háromfázisú elektromos motor hajtja, melyet a kasztni hátsó részében helyeztek el. A jármű az erőforrás működtetéséhez szükséges energiát 180 kilowattos lítium-ferrites (LiFe) akkumulátorban tárolja, melyek a vezetőfülke mögötti kerékdobon, az erre a célra kialakított szekrényben találhatók.

A LiFe energiatároló eszközök jelenleg a legmodernebbeknek számítanak, melyhez a Battery Management System kapcsolódik, ami intelligens módon akadályozza meg a túlmelegedést, valamint optimalizálja a töltési és a kisütési folyamatokat. A töltésre jelenleg több lehetőség is kínálkozik, a Bécsben közlekedő buszok például a már meglévő – villamosok és trolibuszok által használt – vezetékhálózatra csatlakoznak a megállókban. A 15 darab akkumulátor telepet ötévente kell cserélni.

Az olasz gyártó elnöke, Rampini úr és az akkumlátorok

A midibusz egy feltöltéssel 120-150 kilométer megtételére képes, mivel a töltéséhez szükséges infrastruktúra Budapesten egyelőre nincs kiépítve, ezért a kelenföldi garázsban biztosítják a működéshez nélkülözhetetlen áramot. A végállomásokon használt gyorstöltővel akár 15 perc alatt is feltölthető lenne, buszgarázsban pedig két óra alatt lehet menetkész a midibusz. A gyártó tájékoztatása szerint a 12 tonnás elektromos jármű 62 kilométer/óra végsebességre képes.

A motor működése menet közben alig észrevehető, hangja a trolibuszok elektromos erőforrásához hasonlítható. A Rampini Alé viszont lényegesebben halkabb, mint felsővezetékes társai. A fékezést a megcsúszást gátló, elektronikus vezérlésű ABS végzi. A fékrendszert ugyanakkor kiegészítették egy visszatápláló funkcióval, melynek köszönhetően fékezéskor, valamint lejtmenetben keletkező energiát visszatáplálja a rendszerbe. A jármű fékezése kiváló, ugyanakkor a fékpedál azonban nagyon érzékeny, ezért szükség van némi szellemi áthangolódásra azoknak a BKV sofőröknek, akik a leharcolt Ikarusokból ülnek át az olasz kisbuszba.

Magyar gyártókkal is tárgyalnak

A midibusz bemutató sajtótájékoztatón Dale A. Martin, a Siemens elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Siemens több mint 126 éve, az első villamos forgalomba állítása óta aktív résztvevője Magyarország, és azon belül Budapest modernizálásának, és ezt a feladatot a jövőben is kiemelten fontosnak tartja.  Dr. Ludvig László, a Siemens Infrastruktúra és Városok szektorának igazgatója hozzátette, világszerte arra törekednek a városok, hogy utasbarát, korszerű és környezetkímélő tömegközlekedési járművekkel pótolják az elhasználtakat. A budapesti forgalomba állítás kapcsán elmondta, hogy a Siemens akár a hazai iparral is kész együttműködni az elektromos hajtású buszok gyártásában. Bár konkrét gyártókat nem akart említeni, elárulta, hogy a következő 2-3 hétben több lehetséges szereplővel is leülnek tárgyalni.

A második tengely jobb oldali kerékdobja üresen maradt

A jármű listaára 400 ezer euró, azaz nagyjából 115 millió forint. Beszerzési ára azonban annak függvényében is változhat, hogy összesen hány darabot rendel egy jövendőbeli megrendelő az autóbuszból. Bár háromszor olyan drága, mint egy hagyományos hajtású midibusz, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy üzemeltetése 50 százalékkal olcsóbb, mint a dízelbuszoké.

Az elektromos midibusz szeptember 6-án állt forgalomba a 16-os vonalcsoport vonalán és 10 napon keresztül – érvényes menetjeggyel, vagy bérletigazolvánnyal – bárki számára igénybe vehető.

Kommentek

 • cddexter

  “üzemeltetése 50 százalékkal olcsóbb, mint a dízelbuszoké” Azért az 5 évente cserélendő 15 akkumulátor telep árát is valahogy bele kéne kalkulálni mert feltételezem nem filléres tétel, inkább tízen akárhány milliós.
  Egyébként örvendetes hogy magyar cégekkel is tárgyalnak. Cikk elejének olvasásán pont erre gondoltam ha az egész hajtásláncot, akkut tudja szállítani a Siemens akkor miért nem ajánlják fel magyar buszgyártóknak.

 • PAlex

  Feltehetően a szerviz költség is bele van kalkulálva, nem csak az üzemanyag, hiszen üzemeltetési költségről van szó.

 • Zulu07

  Arra mért nem gondolnak, hogy a régi buszokba és trolikba be lehetne szerelni a korszerűbb motorokat és hajtásláncot?

Rendőri felvezetést kapott Budapesten egy terhes hölgy és az apuka

A felvétel nem friss, ettől függetlenül le a kalappal a rendőrök előtt.

Háromhengeres szedán a BMW-től

Megkezdte legkisebb limuzinjának forgalmazását a BMW. A lépcsőshátú 1-es Kínában készül, és sajnos csak ott kapható.

Megéri hűségesnek lenni? Gombokért?

A nagyobb kúthálózatok rafinált pontgyűjtő akciókkal próbálják magukhoz édesgetni az autósokat. De kinek éri ez meg? Naná, hogy nem nekünk

Peugeot Instinct: Tanulékony kombikupé

Elektromosnak sejtettük, és részben az is: a Peugeot tanulékony kombikupéja konnektoros hibrid hajtásláncot kapott több mint 300 lóerővel.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

A modern autók rákfenéje, a méregdrága kettős tömegű lendkerék

Gajdán Miklós kollégánk a modern, turbós autókban már kopóalkatrészként számon tartott kettős tömegű lendkerék alkalmazásának okát járja körbe. Ezért van szükség erre a drága alkatrészre.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

Citroën C4 Cactus OneTone : Darth Vader városi járgánya

Április elsejétől forgalmazzák, mégsem tréfa a Citroën szurokfekete kompakt modellje. Félő, hogy csak Angliában lesz kapható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.