A tatárok gázzal készülnek a focivébére

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.09.05. 12.00

Az oroszországi rendezésű focivébé egyik házigazdája, a Tatár Köztársaság sűrített földgázzal hajtott teherautók és buszok forgalomba állítását tervezi.

Kazán, a Tatár Köztársaság fővárosa úgy döntött, hogy sűrített földgázzal hajtott járművekre cseréli az utakon közlekedő buszokat, teherautókat és köztisztasági járműveket. A megoldás egyrészt tisztábbá teheti Oroszország egyik legrégebbi városának levegőjét, másrészt gazdaságosabb üzemeltetési költségeket eredményezhet a közfeladatot ellátó cégek számára. 

Oroszország gőzerővel készül ugyanis a 2018-as labdarúgó világbajnokságra, házigazdaként még sok tennivalója van a tömegközlekedés, a stadionok, valamint az infrastruktúra fejlesztése terén. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatár Köztársaságban ehhez kapcsolódóan mutatták be a rangos futballesemény egyik színhelyének új haszonárműveit, melyeket már a vb-re hangolva vásárolnak.  

A tatárok első körben három CNG-üzemű járművet állítottak ki, melyekből hamarosan több tucat tűnhet fel Kazán útjain. A kéttengelyes CMZL-9G típusú, Kamaz-alvázra épített kukásautót a városi önkormányzat használja majd a jövőben a kommunális hulladék begyűjtésére. A szemészállító kilenc köbméter hulladékot tud elszállítani egyszerre és egy feltöltéssel 300 kilométer megtételére képes.

A tervek szerint a tatárok ilyen, azonban már CNG-vel hajtott Kamazokat állítanak forgalomba a jövőben

A városi tömegközlekedési feladatok ellátását a NEFAZ gyártmányú 5299-30-31 típusú CNG autóbusszal képzelik el a jövőben, amellyel manapság a tatárföldi köztársaság nagyobb városaiban is lehet találkozni. A bemutatott járművek sorát egy ED-405AG típusú közúttisztító jármű zárta, melyet télen akár hókotróként is be lehet vetni.

A sűrített földgázzal hajtott járművek üzembe helyezését az orosz vezetés is támogatja, az ennek érdekében kidolgozott program megvalósításába a Gazpromot is bevonták. Az orosz kormány tervei szerint 2030-ra a tömegközlekedési járművek felét, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő haszonjárművek harmadát, valamint az építőiparban használt teherautók közel harmadát CNG-üzeműre kell cserélni. A tatárok első körben 262 sűrített földgázzal üzemelő autóbuszt vásárolnak összesen 932,6 millió rubel értékben, melyből 665 millió rubelt az orosz állam biztosított az erre a célra létrehozott pénzügyi alapból.

Kazán több száz CNG-buszt vásárol

Az új járművek üzemeltetési költsége feleannyi, mint a hagyományos üzemű haszonjárműveké. Számítások szerint a sűrített földgázzal hajtott teherautók és buszok forgalomba állításával 2,7 millió köbméterre nőhet a gázfelhasználás, míg az egyéb fosszilis tüzelőanyagokból 2,6 millió literrel kevesebb fogy majd 2024-re. Nem elhanyagolandó tény ugyanakkor, hogy a járművek károsanyag-kibocsátása 19 tonnával csökkenhet a következő évtized közepére.

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.