Kamiongyártóról nevezte el a lányát

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.29. 12.00

A Scaniáról szinte mindenkinek elsőre a kamionok jutnak eszébe. Pedig jó lesz, ha ezentúl a mozdonyokkal és a nőkkel is számolunk.

Ki gondolná, de a svéd gyártó nemcsak a kamion- és buszgyártásban érdekelt. Erőforrásait ott használják fel a világon, ahol csak tudják. Nemrég éppen arról írtunk, hogy a Konföderációs kupa tévéközvetítését is Scania-motorokkal oldották meg, ezek után nem csoda, ha ezúttal arról számolhatunk be, hogy Ausztráliában a cukornád-szállításában segédkezik a Volkswagen-csoport érdekeltségbe tartozó vállalat.

A Scania rendszeresen újít fel cukornádat szállító mozdonyokat az ausztrál Észak-Queenslandben. Az egyik legutóbbi ilyen, új életre keltett mozdony egy kilencliteres, öthengeres Scania motort kapott felújított alvázához és felépítményéhez.

A kismozdonyban Scania-motor duruzsol

A motort az ausztrál Mullgrave Mill cukorgyár mérnökei szerelték be, melynek későbbi beállításait, illetve az automata Allison sebességváltóval történő összehangolását a helyi Scania szerviz végezte el. Eleinte csak 58 cukornádszállító vagont kapcsoltak a mozdony után, amelyek mindegyike 10 tonna rakományt vitt. Az új motor gond nélkül mozgatta ezt a terhet, így tovább növelték a vagonok számát, egészen addig, amíg el nem érték a 100 vagont.

A szerelvény megbirkózott az extra, összesen 1000 tonnás terheléssel és gond nélkül, 16 kilométer/órás átlagsebességgel húzta a vagonokat. Az öthengeres motor sikerén felbuzdulva a mérnökcsapat már V8-as erőforrás beépítésén dolgozik, amelyet terveik szerint hamarosan üzembe is állítanak.

A svéd gyártóról nevezte el lányát

Németországban él egy fiatal hölgy, aki különleges névvel büszkélkedhet. Marisa Scania Karpf középső neve nem a véletlen műve. Édesapja jogászként dolgozik, de szenvedélyesen szereti a kamionokat, így szabadidejében, valamint tanulmányai alatt sokszor vállalt sofőrködést Európa különböző országaiban.

A német férfi annyira szerette a Scaniát, hogy svéd gyártóról nevezte lányát

Marisa számára egyedi neve eddig csak pozitív élményeket jelentett: sokszor volt a beszélgetések elindítója, ráadásul környezetében többen ugyanezt a nevet szeretnék adni saját lányuknak. A hölgy szerint a svéd vállalattal több ponton is hasonlít egymásra értékrendjük, hiszen fontos számára a nemzetköziség, a tökéletességre való törekvés, a hagyományok tisztelete, de ugyanakkor a folyamatos megújulás is. Természetesen nevével már a Scania egyik gyártóegységébe is eljutott, 8 évesen korában a hollandiai Zwolléban található üzemet látogatta meg édesapjával.


Kommentek

F1: A jövő héten visszatérhet a sérült pilóta

Sajtóértesülések szerint az első barcelonai tesztet nyaksérülés miatt kihagyni kényszerülő Pascal Wehrlein a jövő héten már beülhet a Sauberbe.

F1: Máris elromlott a McLaren és a Red Bull

Alig kezdődött meg a Forma-1-es tesztelés, két nagycsapat máris komoly műszaki hibákba futott bele. A Red Bullt tréleren kellett a garázsba szállítani.

Már ezért is többet kell fizetniük az autósoknak

Az autósok 2016-ban átlagosan 78 000 forintért kötöttek teljes körű casco biztosítást, ami közel 9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért szintet (71 600 Ft).

Magyar pilóta a ralikrossz-világbajnokságban

2017-ben állandó magyar versenyzővel startol a ralikrossz-világbajnokság.

Drága a magyar üzemanyag, ennyiért adják a szomszédok

Szétnéztünk, hogy a szomszédos országokban mennyibe kerül az üzemanyag, és a müzlibe vágtuk a kanalat.

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

Jön az ingyenes magyar KRESZ-vizsga

A tervek szerint ingyenessé teszik a KRESZ-vizsgát a diákok számára.

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.