Guruló luxuslakás garázzsal

Action Mobil Atacama 7900

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.25. 13.30

Garázs is van abban a lakókamionban, amelyet egy osztrák cég gyárt. A járművet úgy tervezték, hogy akár egy kertvárosi családi házat is kenterbe verjen.

A bécsi központú Action Mobil olyan lakókamionokat gyárt, melyet a munkából élő emberek aligha tudnának megfizetni. A cég termékpalettáján jelenleg is megtalálható Atacama 7900 felépítményét háromtengelyes MAN TGS, 6×6-os hajtásképletű alvázra építették. A 19 ezer kilogramm összsúlyú jármű hajtásáról 540 lóerős, hathengeres, turbó befecskendezéses dízelmotor gondoskodik, mely természetesen ugyancsak a német MAN gyártmánya.

A nehézterepre szánt Atacama 7900-at beépített ikertankokkal szerelték fel, melyek összesen 880 liter gázolaj tárolására alkalmasak. Ezeket csurig töltve a lakókamion 1930 kilométer megtételére képes. A teherautót hat darab 240 wattos napelemekkel szerelték fel, melyek energiáját a jármű lítium-ionos akkumulátorai tárolják el. A friss víz szállítására 980 literes tartály szolgál, míg a szennyvizet 180 literes tankban tárolja a különleges lakókamion.
 


Az osztrák Action Mobil betörésbiztos, dupla üvegezésű, úgynevezett thermo-üvegekkel gyártotta a jármű ablakait, melyek egyáltalán nem számítanak olcsó darabnak, ahogy a porcelán vécécsésze, vagy a központi fűtés sem, melyhez a vízvezetékekben futó vizet a dízelmotor melegíti fel. A komfortérzetet növeli, hogy szinte mindenütt van radiátor, a fürdőszobában pedig külön fűtőtest gondoskodik a törülközők szárításáról.

A teherautó lakórésze 2 470 milliméter széles és 11 300 milliméter hosszú. A jármű bejárata oldalt található, azonban a vezetőkabinból is megközelíthetőek a lakóhelyiségek. A nappali  -, mely tulajdonképpen hálószobának is tekinthető – összesen négy személy kényelmes pihenésére alkalmas. Ketten a kocsitest felső részében kialakított francia ágyon tölthetik az éjszakát, ketten pedig az ebédlő asztal körül elhelyezett ülőalkalmatosságokból kihajtható ágyakon foglalhatnak helyet.

A járművet kicsi, ugyanakkor gazdagon felszerelt konyhával gyártották, mely az Aciton Mobil egyik névjegye. A gyártó a lakókamion kialakításánál törekedett arra, hogy takarékosan használja fel a rendelkezésre álló helyeket. Ennek köszönhetően sikerült úgy kiépíteni a konyhát, hogy abban hűtő, mosogatógép, indukciós főzőlap, valamint tűzhely és fagyasztó is helyet kapott. A tervezők mindezek mellett a fali szekrényből kihatható kávégépet is beépítettek a lakóautóba.
 


Egy ilyen luxuslakásból természetesen a fürdőszoba sem hiányozhat, de a tervezők gondoltak azokra is akik nem szeretnek várni, ezért egy szeparált zuhanyzót is beépítettek. A teljes értékű kikapcsolódás érdekében az étkező asztallal szemben síkképcsöves televízió szereltek fel, mely rejtett felső részből hajtható ki.

Aki meg tud fizetni egy ilyen lakókamiont, annak valószínűleg egy hobbiautóra is futja, melyet nem szívesen hagyna otthon. Az osztrák cég ezért a kocsitest hátsó részében kialakított garázzsal gondolt pénzes ügyfeleire, melyben kényelmesen elfér egy Suzuki Jimmy méretű autó, esetleg egy-két quad, néhány motorkerékpár, vagy motorosszán. A járművek bejutásával pedig nagyon küszködni se kell, hiszen az elektromos rámpa megoldja a feladat nehezét.


Az Action Mobil több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik és eddig legalább 250 speciális felépítményű járművet gyártott. Az Atacama 7900 azonban csak egy kisebb lakókamion a gyártó termékpalettáján, az osztrákok ennél sokkal többre képesek. A gigantikus terepjáró lakókamionok bemutatását hamarosan folytatjuk!

Kommentek

  • keeperbk

    Ez nagyon, de nagyon messze van a luxustól is, meg a kényelemtől is. Inkább csak a szokásosnál kicsit nagyobb, és a terepre jobban felkészített lakóautónak lehetne titulálni, semmi többnek. Milliomos horgászoknak, vadászoknak jó vétel lehet, de max. két fő tud benne kényelmesen heteket is eltölteni.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.