Vietnámban fejleszt a Siemens

Siemens-Vinamotor

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.19. 12.00

Siemens és a Vinamotor bemutatta az első, kombinált elektro-dízel meghajtású hibridbuszt. Ez az első ilyen jellegű projekt Vietnamban.

A járművet a Siemens által fejlesztett ELFA-hajtásrendszerrel gyártották. Különlegessége, hogy a dízelmotor a megszokottól eltérően nem a hátsó tengelyt hajtja meg, hanem a generátort, amely egy, vagy több hajtómotort táplál árammal. A buszok így 50 százalékkal kevesebb dízelt fogyasztanak, ennek köszönhetően kevesebb kipufogó gázt bocsátanak ki.
A tömegközlekedés Vietnam nagyvárosaiban az egyik legnagyobb probléma csakúgy, mint sok más ázsiai metropoliszban. A lakosság rohamosan nő, és a közlekedés gyakran egyetlen lehetséges formája az autóbusz. Ezek viszont nagymértékben szennyezik a levegőt, mindamellett üzemanyag-költségük is igen magas. Hosszabb távon tiszta elektromos meghajtás jelenthetné a megoldást, azonban a jelenlegi akkumulátortechnika még viszonylag drága. 
A közlekedési lámpáknál és a megállókban való sűrű megállások miatt a dízelelektromos kombinált hibridhajtások alkalmasak leginkább a városi felhasználásra. Az ELFA-rendszerben az elektromos motorok generátorként működnek, fékezéskor áramot táplálnak egy energiatárolóba. 
A busz ezt az energiát használva az útvonal egyes szakaszain tisztán villamos üzemben halad. Az energiatároló kapacitásának függvényében ezeknek a szakaszoknak a hossza néhány száz métertől akár több kilométerig terjedhet. A takarékos és emisszió-mentes közlekedés mellett a hajtás további előnye a csendesebb üzem, mert gyorsításkor elmarad a dízelmotor felpörgésének zaja.
ELFA-hajtású buszok néhány éve már a világ több városában, így Londonban, Münchenben és Nürnbergben is közlekedek. A Siemens 2012 óta működik együtt a Vinamotor buszgyártóval. Az első prototípus nemrégiben állt forgalomba, azonban a tesztüzem három hónapig tart.
Ennek során egy Siemens-szakértőkből álló nemzetközi csapat azzal foglalkozik, hogy a buszt a vietnami környezeti és üzemi körülményeknek megfelelően optimalizálja. A tesztidőszak lezárása után a Vinamotor megkezdi a hibridbusz sorozatgyártását.

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.