Kertet ültettek a busz tetejére

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.18. 12.00

Cserjéket, gyógynövényeket és füvet is ültettek egy spanyol busz tetejére. A kezdeményezés célja, hogy új zöldfelületetek hozzanak létre.

Zöldellő kertté varázsolta egy Mercedes tetejét a spanyolországi Gironában a Phyto Kinetic kertészeti vállalkozás. Az élő növényeket úgynevezett hidroponikus habba ültették bele, mely egy rendkívül képlékeny anyag. Fő tulajdonsága, hogy sokkal könnyebb, mint bármilyen talaj, így az autóbusz tetejét nem terheli meg túlságosan az élő installáció.

Az ötletadó spanyol tervező, Marc Granén célja az volt, hogy megfelelő alternatívát nyújtson a városi zöldfelületek növelésére. A Phyto Kinetic munkatársa szerint a természetes növényzet rendkívüli ütemben fogyatkozik a nagyvárosokban, ezért minden lehetséges megoldást ki kell használni annak érdekében, hogy visszafordíthatóvá váljon a folyamat.

Felmerül persze a kérdés, hogy mitől maradnak életben a buszt tetejére ültetett bokrok, fűfélék és gyógynövények? A tetőt érő erős napsugárzás miatt ugyanis a növényekből könnyűszerrel gyorsan száraz gaz válhatna öntözés nélkül. Ezt kiküszöbölve a jármű légkondicionálója által termelt kondenzvízzel biztosítják a nedvességet kiskert élőlényei számára. A megoldás nem jár plusz energiaigénnyel, ugyanis a víz a kert nélkül csak lecsordogálna az útestre. Hűvösebb időjárás esetén azonban kézzel kell öntözni a növényeket, ami plusz időt igényel az autóbuszt karbantartó személyzettől.

A tetőn lévő habpaneleket mikroperforált rozsdamentes lemezekkel rögzítették így megakadályozva azok előre csúszását. A tető vízszigetelését pedig 80 fokos polikarbamid felvitelével oldották meg, amely mindössze 10 másodperc száradás után tartósan vízhatlanná tette a fémtetőt. A buszból jelenleg egy példány létezik, de több közlekedési vállalat is érdeklődik a megoldás iránt, mely remek turistacsalogató látványosság lehet. A Phyto Kinetic 100 000 négyzetméteres zöldfelületet hozna létre ily módon a városban.

Kommentek

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.