Az aszfaltból veszik fel az áramot

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.09. 12.00

Az aszfaltból nyeri az energiát az a két autóbusz, amelyek tegnap álltak forgalomba Dél-Koreában.

Megjelenésükben szinte semmiben sem különböznek a hagyományos hajtású autóbuszoktól, igaz a kétajtós, alacsonypadlós járművek tetején található berendezések már némileg sejtetni engednek valamit a felhasznált hajtás különlegességéről. A szóló kivitelű autóbuszok fejlesztését a Koreai Fejlett Tudomány és Technológiai Intézet (KAIST) végezte. A buszokat az úgynevezett OLEV-rendszerrel szerelték fel, mely tulajdonképpen hálózatba kapcsolt elektromos hajtásrendszert takar. A technológia lényege, hogy az autóbusz vonalán lefektetett aszfaltba elektromos kábeleket ágyaznak, így a jármű képes energiát felvenni az út felszínéből.

Az OLEV-rendszerű autóbuszok előnye, hogy a járműveket nem szükséges megterhelni nehéz akkumulátorokkal, illetve nem szükséges megállniuk a töltés idejére. Ráadásul a buszok üzemeltetése sem igényel költséges felsővezeték-hálózat kiépítést. Az útban található kábelek mágneses mezőket generálnak, az autóbuszok aljában található felvevő készülékek pedig elektromos áramot hoznak létre. A megfelelő működés érdekében az út teljes burkolatának 5-15 százalékát szükséges kábelekkel ellátni.

A járművek 24 kilométeres utat tesznek meg a Gumi nevű város központja, a vonatállomás valamint az In-dong kerület között. Az autóbuszok 100 kilowattnyi energiát tudnak felvenni, az elektromos motor teljesítménye pedig 136 lóerőnek felel meg, mely 85 százalékos erőátvitel hatékonyságot jelent. Az elektromágneses mezőt (EMF) generáló kábelek csak akkor lépnek működésbe, amikor érzékelik az aszfalton elhaladó autóbuszt. Ennek köszönhetően sem a gyalogosok, sem pedig az úton közlekedő más járművek nem kerülnek elektromosság alá.


Bár az OLEV-rendszert első ízben tesztelik autóbuszokban, korában a technológiát már kipróbálták a szöuli vidámparkban. Amennyiben jól sikerül a Gumi városában közlekedő buszok tesztüzeme, akkor várhatóan a város 10 további autóbuszt vásárol 2015-ben. Hasonló megoldáson Svédországban is dolgoznak, egy svájci cég pedig úgy próbálja meg az elektromos autóbuszok töltését megoldani, hogy nagy teljesítményű gyorstöltőket helyezne el a járművek vonalán, melyek segítségével minimálisra lehetne csökkenteni a kényszerpihenő idejét.

Kommentek

  • killerbee

    “Az autóbuszok 100 kilowattnyi energiát tudnak felvenni”

    altalanos iskolai szintu fizikabol is elegtelen.

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.