Az aszfaltból veszik fel az áramot

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.09. 12.00

Az aszfaltból nyeri az energiát az a két autóbusz, amelyek tegnap álltak forgalomba Dél-Koreában.

Megjelenésükben szinte semmiben sem különböznek a hagyományos hajtású autóbuszoktól, igaz a kétajtós, alacsonypadlós járművek tetején található berendezések már némileg sejtetni engednek valamit a felhasznált hajtás különlegességéről. A szóló kivitelű autóbuszok fejlesztését a Koreai Fejlett Tudomány és Technológiai Intézet (KAIST) végezte. A buszokat az úgynevezett OLEV-rendszerrel szerelték fel, mely tulajdonképpen hálózatba kapcsolt elektromos hajtásrendszert takar. A technológia lényege, hogy az autóbusz vonalán lefektetett aszfaltba elektromos kábeleket ágyaznak, így a jármű képes energiát felvenni az út felszínéből.

Az OLEV-rendszerű autóbuszok előnye, hogy a járműveket nem szükséges megterhelni nehéz akkumulátorokkal, illetve nem szükséges megállniuk a töltés idejére. Ráadásul a buszok üzemeltetése sem igényel költséges felsővezeték-hálózat kiépítést. Az útban található kábelek mágneses mezőket generálnak, az autóbuszok aljában található felvevő készülékek pedig elektromos áramot hoznak létre. A megfelelő működés érdekében az út teljes burkolatának 5-15 százalékát szükséges kábelekkel ellátni.

A járművek 24 kilométeres utat tesznek meg a Gumi nevű város központja, a vonatállomás valamint az In-dong kerület között. Az autóbuszok 100 kilowattnyi energiát tudnak felvenni, az elektromos motor teljesítménye pedig 136 lóerőnek felel meg, mely 85 százalékos erőátvitel hatékonyságot jelent. Az elektromágneses mezőt (EMF) generáló kábelek csak akkor lépnek működésbe, amikor érzékelik az aszfalton elhaladó autóbuszt. Ennek köszönhetően sem a gyalogosok, sem pedig az úton közlekedő más járművek nem kerülnek elektromosság alá.


Bár az OLEV-rendszert első ízben tesztelik autóbuszokban, korában a technológiát már kipróbálták a szöuli vidámparkban. Amennyiben jól sikerül a Gumi városában közlekedő buszok tesztüzeme, akkor várhatóan a város 10 további autóbuszt vásárol 2015-ben. Hasonló megoldáson Svédországban is dolgoznak, egy svájci cég pedig úgy próbálja meg az elektromos autóbuszok töltését megoldani, hogy nagy teljesítményű gyorstöltőket helyezne el a járművek vonalán, melyek segítségével minimálisra lehetne csökkenteni a kényszerpihenő idejét.

Kommentek

  • killerbee

    “Az autóbuszok 100 kilowattnyi energiát tudnak felvenni”

    altalanos iskolai szintu fizikabol is elegtelen.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik a Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló, sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.