Izmos növekedés a Rábánál

2013. első félév

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.07. 12.00

10 éve nem ment ilyen jól a Rábának. Ezt mutatják az első féléves eredmények, melyeket tegnap tett közzé a vállalat.

A Rábának a tavalyi év hasonló időszakához képest 400 százalékkal több jött a konyhára idén, első féléves nyeresége 2 milliárd forintra nőtt. A Rába-csoport árbevétele pedig 11,8 százalékkal  23,72 milliárd forintra bővült. A növekedés ezúttal is az exportpiacokon elért sikereknek köszönhető, ahol összességében 23 százalékkal nőttek a társaság eladásai. A vállalat ugyanakkor 3 milliárd forinttal, 10 milliárdra csökkentette nettó hitelállományát.

A most közzétett üzleti teljesítmény értékét növeli az a tény, hogy a cég a jó eredményeket kedvezőtlen piaci trendek mellett érte el. A fejlődés hajtóereje immár hagyományosan a Rába exportbevételeinek 80 százalékát hozó futómű-üzletág volt, amelynek üzemi eredménye 1,64 milliárd forinttal, csaknem a hatszorosára növekedett, míg az árbevétele 20 százalékkal 17,5 milliárd forintra ugrott.

A Rába stratégiai üzletágba irányított jelentős kutatási-fejlesztési befektetéseinek köszönhetően a társaság komplex termékei mára már eredményt termelnek. A jármű üzletág árbevételének 18,2 százalékos csökkenésével egyidejűleg az alkatrész üzletág növekedést könyvelt el 2013 első hat hónapjában. Árbevétele 12,1 százalékkal volt magasabb a 2012 hasonló időszakához mérten, üzemi eredménye, a duplájára emelkedve, 165 millió forintot ért el. A tavalyi év során stabil növekedési pályára állt társaságnál várhatóan az év második felében is folytatódik a felfelé ívelő trend.

Kommentek

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.