Az unió alábecsülte a légszennyezést

Változtatásokat sürget a WHO

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.07.21. 12.30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése is azt mutatja, hogy az EU döntéshozóinak az eddigieknél is komolyabban kell foglalkoznia a témával.

Az új eredmények többek között a cukorbetegséggel és különböző születési rendellenességekkel is kapcsolatba hozták a légszennyezést. A negatív egészségügyi hatásokra a káros anyagok alacsonyabb koncentrációja esetén is találtak bizonyítékot, ez is mutatja, hogy a jelenlegi EU intézkedések nem elégségesek.

A WHO kutatása szerint a légszennyezés hosszú távú hatásait korábban alábecsülték, különösen az asztmás betegek esetében, akikből kétszer annyi található ma, mint harminc évvel ezelőtt. A gyermekek esetében káros hatással lehet az idegrendszeri fejlődésre, a magzatok pedig veszélyben vannak a szennyezett levegőnek kitett kismamák méhében.

A tudósok szerint részben a klímaváltozás miatt is egyre melegebb nyarak tovább ronthatják a helyzetet. A jelentést a téma hatvan szakértője állította össze, és ebben a WHO és az EU levegőminőségre vonatkozó egészségügyi határértékeinek felül bírálatát javasolják. Továbbá az új egészségügyi hatások fényében szigorúbb európai fellépést sürgetnek a tisztább levegőért.

Ezek az eredmények fontosak lehetnek az őszi tárgyalásokon, ahol eldől, hogy az EU milyen intézkedéseket javasol a levegőminőség javítására. A jelentés a koromrészecskék esetében további bizonyítékkal szolgált azok káros hatására rövid és hosszútávon, valamint az eddigieknél becsült alacsonyabb koncentráció esetén is.

A nitrogén-dioxid pedig a kutatók szerint a jelenlegi EU határérték alatti mennyiségben is rombolja a szervezetet, még az egészséges, vagy enyhén asztmás emberek esetében is. A talajközeli ózon esetében összefüggést találtak különböző fejlődési rendellenességek, és ennek a rendkívül káros anyagnak a jelenléte között.

Nemrég több mint hatvan egészségügyi és környezetvédelmi szervezet közzétette az általuk legfontosabbnak ítélt intézkedések listáját, amelyekkel komoly előrelépést lehetne  elérni. Ebben szerepel a károsanyag-kibocsátás teljeskörű csökkentése, a nemzeti kibocsátási határértékekre vonatkozó EU-s irányelv keretén belül, a kibocsátás csökkentésének eddig szabályozatlan tevékenységekre való kiterjesztése, valamint az unió kültéri levegőminőségre vonatkozó határértékeinek szigorítása.

Kommentek

  • v_gabe

    Az a baj ezzel, hogy az EU mondhat bármit, ha a többi magasról tojik rá.

  • Guevara

    Szomorú dolog ez, nagyon szomorú.. Sajnos addig amig a “más szagolja a kipufogómat, nem én” felfogás az uralkodó, addig nem is lesz ebben a helyzetben/folymatban semmilyen kedvező változás.

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.