Az unió alábecsülte a légszennyezést

Változtatásokat sürget a WHO

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.07.21. 12.30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése is azt mutatja, hogy az EU döntéshozóinak az eddigieknél is komolyabban kell foglalkoznia a témával.

Az új eredmények többek között a cukorbetegséggel és különböző születési rendellenességekkel is kapcsolatba hozták a légszennyezést. A negatív egészségügyi hatásokra a káros anyagok alacsonyabb koncentrációja esetén is találtak bizonyítékot, ez is mutatja, hogy a jelenlegi EU intézkedések nem elégségesek.

A WHO kutatása szerint a légszennyezés hosszú távú hatásait korábban alábecsülték, különösen az asztmás betegek esetében, akikből kétszer annyi található ma, mint harminc évvel ezelőtt. A gyermekek esetében káros hatással lehet az idegrendszeri fejlődésre, a magzatok pedig veszélyben vannak a szennyezett levegőnek kitett kismamák méhében.

A tudósok szerint részben a klímaváltozás miatt is egyre melegebb nyarak tovább ronthatják a helyzetet. A jelentést a téma hatvan szakértője állította össze, és ebben a WHO és az EU levegőminőségre vonatkozó egészségügyi határértékeinek felül bírálatát javasolják. Továbbá az új egészségügyi hatások fényében szigorúbb európai fellépést sürgetnek a tisztább levegőért.

Ezek az eredmények fontosak lehetnek az őszi tárgyalásokon, ahol eldől, hogy az EU milyen intézkedéseket javasol a levegőminőség javítására. A jelentés a koromrészecskék esetében további bizonyítékkal szolgált azok káros hatására rövid és hosszútávon, valamint az eddigieknél becsült alacsonyabb koncentráció esetén is.

A nitrogén-dioxid pedig a kutatók szerint a jelenlegi EU határérték alatti mennyiségben is rombolja a szervezetet, még az egészséges, vagy enyhén asztmás emberek esetében is. A talajközeli ózon esetében összefüggést találtak különböző fejlődési rendellenességek, és ennek a rendkívül káros anyagnak a jelenléte között.

Nemrég több mint hatvan egészségügyi és környezetvédelmi szervezet közzétette az általuk legfontosabbnak ítélt intézkedések listáját, amelyekkel komoly előrelépést lehetne  elérni. Ebben szerepel a károsanyag-kibocsátás teljeskörű csökkentése, a nemzeti kibocsátási határértékekre vonatkozó EU-s irányelv keretén belül, a kibocsátás csökkentésének eddig szabályozatlan tevékenységekre való kiterjesztése, valamint az unió kültéri levegőminőségre vonatkozó határértékeinek szigorítása.

Kommentek

  • v_gabe

    Az a baj ezzel, hogy az EU mondhat bármit, ha a többi magasról tojik rá.

  • Guevara

    Szomorú dolog ez, nagyon szomorú.. Sajnos addig amig a “más szagolja a kipufogómat, nem én” felfogás az uralkodó, addig nem is lesz ebben a helyzetben/folymatban semmilyen kedvező változás.

Hároméves autók, amik nem hagynak cserben

A világ legnagyobb autós ügyfélelégedettségi felmérésekkel foglalkozó ügynöksége, a J.D. Power megnézte, a 2014-es eresztésből melyek ma a legmegbízhatóbb járművek.

Egyszerre áremelés és árcsökkentés a kutaton

A Mol szerdán emeli a benzin árát, a gázolajé ugyanakkor csökkenni fog.

F1: A jövő héten visszatérhet a sérült pilóta

Sajtóértesülések szerint az első barcelonai tesztet nyaksérülés miatt kihagyni kényszerülő Pascal Wehrlein a jövő héten már beülhet a Sauberbe.

F1: Máris elromlott a McLaren és a Red Bull

Alig kezdődött meg a Forma-1-es tesztelés, két nagycsapat máris komoly műszaki hibákba futott bele. A Red Bullt tréleren kellett a garázsba szállítani.

Már ezért is többet kell fizetniük az autósoknak

Az autósok 2016-ban átlagosan 78 000 forintért kötöttek teljes körű casco biztosítást, ami közel 9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért szintet (71 600 Ft).

Magyar pilóta a ralikrossz-világbajnokságban

2017-ben állandó magyar versenyzővel startol a ralikrossz-világbajnokság.

Drága a magyar üzemanyag, ennyiért adják a szomszédok

Szétnéztünk, hogy a szomszédos országokban mennyibe kerül az üzemanyag, és a müzlibe vágtuk a kanalat.

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

Jön az ingyenes magyar KRESZ-vizsga

A tervek szerint ingyenessé teszik a KRESZ-vizsgát a diákok számára.

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.