Felpörög a Škoda troligyártás

Új járművek Rigának

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.07.20. 12.30

A Škoda 125 darab trolibusz legyártására kapott megrendelést a lett fővárostól. A cseheknek a következő öt évben kell leszállítaniuk az alacsonypadlós csuklós buszokat.

A lettek összesen 104 millió eurót fizetnek a Škoda 27 Tr-es trolibuszokért, de a szerződés további, 38 darabos flotta kedvezményes áron történő megvásárlására biztosít lehetőséget. Az első járműveket a jövő év folyamán adják át a rigai közlekedési vállalatnak. A cseh gyártó sikerét a megfelelő finanszírozási háttér is elősegítette. Az SIA Rigas Satiksme ugyanis nyolc éves futamidejű hitelkerettel vásárolta meg a járműveket, melyhez a Česká spořitelna, valamint egy exportsegítő alap biztosította a forrást.

A csehek a tenderen a Trollino 18-ként is ismert csuklós autóbusszal indultak. A kasznit és a belső elrendezést a lengyel Solaris készíti, a hajtásláncot pedig a Škoda adja. 2005-ben a lettek 52 darab Solaris Trollino 18-at vásároltak, melyek egy részéhez még a Ganz biztosította a hajtásláncot. 2007 és 2009 között pedig 150 darab Skoda 24 Tr érkezett a lett fővárosba.

A korábban szállított Skoda 24 Tr szóló trolibuszok kasztniját még az Irisbus szállította, a mostani befutó a lengyel Solaris


A rigai közlekedési vállalat jelen pillanatban 19 trolibusz vonalat üzemeltet összesen 267 trolibusszal, melyen 45 millió ember utazik évente. Az első áramszedős járműveket 1955-ben helyezték forgalomba a lett fővárosban. Aki a baltikumi városba látogat a magyar hajtáslánccal szerelt trolik mellett közel ötven darab Ikarus E91-es midibusszal is találkozhat, melyeket az elmúlt évtizedben vásároltak.

A most vásárolt Škoda 27 Tr -es trolikban elektronikus utastájékoztató-rendszer, valamint légkondicionáló is lesz. A járművek érdekessége, hogy az elektromos hajtás mellett dízelmotorokkal is felszerelik őket annak érdekében, hogy olyan vonalakon is tudjanak közlekedni, ahol nincsen kiépítve a felső-vezetékes hálózat.

A Škoda az elmúlt hetekben három, összesen 176 millió értékű tendereken volt befutó. A plzeni székhelyű gyártó 50 új trolibuszt szállíthat 28 millió euró értékben Bulgáriába és 80 darab felsővezetékes járművet Pozsonyba. A harmadik pedig a rigai megrendelés, mely az egyik legnagyobb mennyiségről szóló megállapodás a vállalat modernkori történetében.

Kommentek

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.