Flottakövető cégek szedik be az e-útdíjat

Aláírták az első szerződéseket

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.15. 12.00

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁKK) csütörtökön flottakövető szolgáltatókkal állapodott meg. Nélkülük aligha fizethetnék elektronikusan az útdíjat a fuvarozók.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁKK) csütörtökön tizenegy olyan flottakövető szolgáltatóval kötött szerződést, amelyek rendszerén keresztül a fuvarozók teljesíthetik az elektronikus útdíjfizetéshez szükséges bevallási kötelezettségüket. Július 1-je után csak azok a szállítmányozó cégek számolhatnak el ily módon, akik a leszerződött partnerek szolgáltatók rendszerét veszik igénybe. A többiek csak a nehézkesebb és több adminisztrációval járó viszonylati jeggyel közlekedhetnek a jövőben. Az első ilyen partnercég a Secret Control GPS flottakövetési szolgáltató volt.

Az együttműködési szerződés tartalmazza, milyen felelősséget vállalnak a társaságok, továbbá milyen feltételekkel lehet valaki az állami szerv szolgáltatója. A megállapodás aláírását követő napokban az új partnereknél rutin ellenőrzést tartanak. Az ÁAK ellenőrei megvizsgálják a technikai hátteret, valamint a személyi feltételeket, az ügyfélszolgálat munkáját és beosztását. Ha mindent rendben találnak, akkor a szolgáltatók előfizetői június 24-i időponttól regisztrálhatják készülékeiket az útdíjrendszerben.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent, hogy a flottakövetési társaságok a befizetett útdíj összegének 1,8 százalékát kapják annak fejében, hogy rendszerüket használják az e-útdíj elszámolásához. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez az összeg mire lesz elég, hiszen a szolgáltatóknak mindenképpen fejlesztéseket kell végrehajtaniuk: szükséges lesz pénzt fordítaniuk a technikai háttér erősítésére, továbbá az ügyfélszolgálati munka fejlesztésére.

Az e-útdíj gyors bevezetése miatt azonban nem lehet minden teherautóba fix nyomkövető egységet beépíteni. Ezen a problémán enyhít az OBU (on the boars unit), amellyel szintén csatlakozhatnak a fuvarozók a fizetési rendszerhez. Azt, hogy a nem beépített készülékek milyen hátránnyal járnak már korábban megírtuk.

A Webbase OBU Multi készülék 56 900 Forintért beszerezhető, kétsoros kijelzőjén beállítható a jármű tengelyszáma is, mely meghatározza az útdíj mértékét. A menüből több nyelv is választható és ha bármi gond adódna a kapcsolattal, akkor hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt. Az eszköz az EU-ban későbbiekben életbe lépő európai elektronikus útdíjszolgáltatás (EETS) szabványnak is alkalmassá tehető, így a nemzetközi fuvarozóknak nem kell majd a közeljövőben új OBU-t beszerezniük.    

Kommentek

  • HakapesziM

    Fogadni mertem volna, hogy olyan körülmények között vezetik be, hogy véletlenül se lehessen időben átállni az új rendszerre. Lesz némi sor a határokon az első időkben…

Nekimegy a Škoda Octaviának a Hyundai i30 kombi

Minden modern kényelmi és biztonsági vezetőtámogató funkcióval rendelkezik, emellett a szegmens egyik legnagyobb csomagtartóját kínálja a Hyundai i30 kombi.

Range Rover Velar: feljebb lép a Land Rover

Új, előzmények nélküli modellt vezet be a Land Rover. Egyelőre alig mutatnak meg belőle valamit

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

Fejek hullanak az Audinál

Négy mérnököt is kirúgtak a dízelfejlesztő részlegről. A dízelbotrány miatt vált nem kívánatossá a jelenlétük.

Aston Martin Vantage S Red Bull Racing Edition

Az Aston Martin és a Red Bull Racing közötti együttműködés örömére limitált szériát adtak ki a Vantage modellcsaládból.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.