Új buszok érkezhetnek Budapestre

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.13. 14.00

A fővárosi közgyűlés tegnap elfogadta a BKK üzleti tervét a 2013-2014-es időszakra vonatkozóan. Lesz hiány, hitel, amortizáció, valamint új buszok forgalomba állítása.

Tegnap a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) idei, valamint a jövő évre vonatkozó üzleti tervét. A BKK a 2013-2014-es időszakban mintegy 73,4 milliárd forintból gazdálkodhat, melyből a főváros jelenleg 57,8 milliárdot biztosított a cég részére. A hiányzó 15,6 milliárd forint kiegészítésről a “Budapest 21” program keretében továbbra is zajlanak az egyeztetések a város és a kormány között.

Az igényelt működési összeget a megrendelt teljesítményhez minimálisan szükséges forrásokhoz igazították. A BKK idén is folytatja a BKV hatékonyságának javítását, illetve a cég átalakítását. A rendelkezésre álló keret azonban legalább 10 milliárd forinttal elmaradt az amortizáció mértékétől, igaz több olyan közlekedési projekt is elindult, melyek összértéke legalább 100 milliárd forint.

A BKK idei évre jelentős, 15,6 milliárdos hiánnyal számol, ami miatt várhatóan 2 milliárd forintos megújuló hitelkeretet vesz igénybe, mivel a kifizetések nem esnek egybe a bevételek beszedésével. Az üzleti tervben szerepel az új buszüzemeltetési modell folytatása is, melynek keretében legalább 150 darab új alacsonypadlós busz érkezhet Budapestre. Az új járműveket főként a dél-pesti vonalakra szánják.

Kötöttpályás fejlesztések

Május végén mutatták be a főváros 2030-ig szóló fejlesztési tervét, melyben több szükséges beruházás is szerepel. Ilyen például a hármas metró felújítása, amit a városháza rendkívül későn, 2016-ban kezdene el és a tervek szerint 2019-re fejezne be. Jövő évtől a fővárosi önkormányzat 400 új autóbuszt, 87 villamost és 69 trolit vásárolna.

A kötöttpályás közlekedés fejlesztését uniós forrásokból biztosítanák, azonban az új autóbuszok beszerzése részben a BKV-n keresztül, részben pedig további járatok kiszervezésével valósulhatna meg. A rövidtávú közlekedés fejlesztési elképzelésekben szerepel még a fogaskerekű Széll Kálmán térig történő meghosszabbítása.

Kommentek

 • DTF

  Nézzük meg a pár hete forgalomba állt merci buszokat! Szinte mindegyiken van kis horpadás, karc, stb. kívül mocskosak, belül is. 1. nincs karbantartás és takarítás 2. az utazóközönség nem vigyáz rá. Mi a töknek új busz?
  Tudom h Észak-Európa, de a svédeknél, finneknél és a dánoknál hh tiszta mindegyik busz kívül-belül szinte naponta????

 • Kempelen10.

  Azért kell új busz, mert itt is ezért nyervog a firkáló parasztok jelentős része.

 • Kempelen10.

  Egyébként, nem azon kellene gondolkodnod inkább, hogy a busz nem magától retkelődik, hanem a pudvás utasoktól?

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga lett a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.