Új buszok érkezhetnek Budapestre

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.13. 14.00

A fővárosi közgyűlés tegnap elfogadta a BKK üzleti tervét a 2013-2014-es időszakra vonatkozóan. Lesz hiány, hitel, amortizáció, valamint új buszok forgalomba állítása.

Tegnap a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) idei, valamint a jövő évre vonatkozó üzleti tervét. A BKK a 2013-2014-es időszakban mintegy 73,4 milliárd forintból gazdálkodhat, melyből a főváros jelenleg 57,8 milliárdot biztosított a cég részére. A hiányzó 15,6 milliárd forint kiegészítésről a “Budapest 21” program keretében továbbra is zajlanak az egyeztetések a város és a kormány között.

Az igényelt működési összeget a megrendelt teljesítményhez minimálisan szükséges forrásokhoz igazították. A BKK idén is folytatja a BKV hatékonyságának javítását, illetve a cég átalakítását. A rendelkezésre álló keret azonban legalább 10 milliárd forinttal elmaradt az amortizáció mértékétől, igaz több olyan közlekedési projekt is elindult, melyek összértéke legalább 100 milliárd forint.

A BKK idei évre jelentős, 15,6 milliárdos hiánnyal számol, ami miatt várhatóan 2 milliárd forintos megújuló hitelkeretet vesz igénybe, mivel a kifizetések nem esnek egybe a bevételek beszedésével. Az üzleti tervben szerepel az új buszüzemeltetési modell folytatása is, melynek keretében legalább 150 darab új alacsonypadlós busz érkezhet Budapestre. Az új járműveket főként a dél-pesti vonalakra szánják.

Kötöttpályás fejlesztések

Május végén mutatták be a főváros 2030-ig szóló fejlesztési tervét, melyben több szükséges beruházás is szerepel. Ilyen például a hármas metró felújítása, amit a városháza rendkívül későn, 2016-ban kezdene el és a tervek szerint 2019-re fejezne be. Jövő évtől a fővárosi önkormányzat 400 új autóbuszt, 87 villamost és 69 trolit vásárolna.

A kötöttpályás közlekedés fejlesztését uniós forrásokból biztosítanák, azonban az új autóbuszok beszerzése részben a BKV-n keresztül, részben pedig további járatok kiszervezésével valósulhatna meg. A rövidtávú közlekedés fejlesztési elképzelésekben szerepel még a fogaskerekű Széll Kálmán térig történő meghosszabbítása.

Kommentek

 • DTF

  Nézzük meg a pár hete forgalomba állt merci buszokat! Szinte mindegyiken van kis horpadás, karc, stb. kívül mocskosak, belül is. 1. nincs karbantartás és takarítás 2. az utazóközönség nem vigyáz rá. Mi a töknek új busz?
  Tudom h Észak-Európa, de a svédeknél, finneknél és a dánoknál hh tiszta mindegyik busz kívül-belül szinte naponta????

 • Kempelen10.

  Azért kell új busz, mert itt is ezért nyervog a firkáló parasztok jelentős része.

 • Kempelen10.

  Egyébként, nem azon kellene gondolkodnod inkább, hogy a busz nem magától retkelődik, hanem a pudvás utasoktól?

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

F1: A Red Bullnál röhögnek az FIA-n

A Red Bullnál komolytalannak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség állítását, miszerint a Mercedes-, a Ferrari- és a Renault-motor háromtized másodpercen belülre került idén.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.