Új buszok érkezhetnek Budapestre

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.13. 14.00

A fővárosi közgyűlés tegnap elfogadta a BKK üzleti tervét a 2013-2014-es időszakra vonatkozóan. Lesz hiány, hitel, amortizáció, valamint új buszok forgalomba állítása.

Tegnap a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) idei, valamint a jövő évre vonatkozó üzleti tervét. A BKK a 2013-2014-es időszakban mintegy 73,4 milliárd forintból gazdálkodhat, melyből a főváros jelenleg 57,8 milliárdot biztosított a cég részére. A hiányzó 15,6 milliárd forint kiegészítésről a “Budapest 21″ program keretében továbbra is zajlanak az egyeztetések a város és a kormány között.

Az igényelt működési összeget a megrendelt teljesítményhez minimálisan szükséges forrásokhoz igazították. A BKK idén is folytatja a BKV hatékonyságának javítását, illetve a cég átalakítását. A rendelkezésre álló keret azonban legalább 10 milliárd forinttal elmaradt az amortizáció mértékétől, igaz több olyan közlekedési projekt is elindult, melyek összértéke legalább 100 milliárd forint.

A BKK idei évre jelentős, 15,6 milliárdos hiánnyal számol, ami miatt várhatóan 2 milliárd forintos megújuló hitelkeretet vesz igénybe, mivel a kifizetések nem esnek egybe a bevételek beszedésével. Az üzleti tervben szerepel az új buszüzemeltetési modell folytatása is, melynek keretében legalább 150 darab új alacsonypadlós busz érkezhet Budapestre. Az új járműveket főként a dél-pesti vonalakra szánják.

Kötöttpályás fejlesztések

Május végén mutatták be a főváros 2030-ig szóló fejlesztési tervét, melyben több szükséges beruházás is szerepel. Ilyen például a hármas metró felújítása, amit a városháza rendkívül későn, 2016-ban kezdene el és a tervek szerint 2019-re fejezne be. Jövő évtől a fővárosi önkormányzat 400 új autóbuszt, 87 villamost és 69 trolit vásárolna.

A kötöttpályás közlekedés fejlesztését uniós forrásokból biztosítanák, azonban az új autóbuszok beszerzése részben a BKV-n keresztül, részben pedig további járatok kiszervezésével valósulhatna meg. A rövidtávú közlekedés fejlesztési elképzelésekben szerepel még a fogaskerekű Széll Kálmán térig történő meghosszabbítása.

Kommentek

 • DTF

  Nézzük meg a pár hete forgalomba állt merci buszokat! Szinte mindegyiken van kis horpadás, karc, stb. kívül mocskosak, belül is. 1. nincs karbantartás és takarítás 2. az utazóközönség nem vigyáz rá. Mi a töknek új busz?
  Tudom h Észak-Európa, de a svédeknél, finneknél és a dánoknál hh tiszta mindegyik busz kívül-belül szinte naponta????

 • Kempelen10.

  Azért kell új busz, mert itt is ezért nyervog a firkáló parasztok jelentős része.

 • Kempelen10.

  Egyébként, nem azon kellene gondolkodnod inkább, hogy a busz nem magától retkelődik, hanem a pudvás utasoktól?

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.