Gázüzemű autóbusz országos tesztje indul

Irisbus Citelis 12 CNG

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.10. 12.00

Ma megkezdi magyarországi bemutatkozó-körútját a sűrített földgázzal (CNG) közlekedő Irisbus Citelis. Az autóbuszt először Sopronban, majd Kaposvárott, Pécsett, Miskolcon és végül Budapesten próbálhatja ki az utazóközönség júniusban.

Ma forgalomba állt a Kisalföld Volánnál a Csehországból érkezett Irisbus Citelis 12 típusú, földgázzal hajtott autóbusz. Az alacsony károsanyag-kibocsátással közlekedő jármű magyarországi tesztjének megszervezését a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) végezte, melynek tagjai nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az autóbusz hazai üzemanyag-ellátása zavartalan legyen. Hazánk ugyanis még jelentős lemaradásban van a megfelelő CNG-töltőinfrastruktúra kiépítése terén, mely hátráltatja a gázüzemű hajtás szélesebb körben való elterjedését.

A 12 méter hosszú, teljes mértékben alacsonypadlós, háromajtós autóbusz hajtásáról a 210 lőerős Cursor 8-as hathengeres földgázmotor gondoskodik, mely az érvényben lévő Euro 5-ön túl az EEV környezetvédelmi kibocsátási normáknak is megfelel. Mindamellett a jövő évtől életbe lépő, a korábbiaknál jóval szigorúbb Euro 6-os határértékek teljesítésére is készen áll. A motor működéséhez szükséges – névlegesen 200 baros nyomásra sűrített – földgáz tárolására nyolc darab, összesen 1240 liter térfogatú, rendkívül erős kompozit szerkezetű gáztartály van elhelyezve az autóbusz tetején.

Könnyedén hozzáférhető a Cursor 8-as földgázmotor

Az alternatív üzemmód ellenére a Citelis utasbefogadó-képessége nem csökkent, így összesen 110 személy szállítására alkalmas, melyből 26 ülőhely áll az utasok rendelkezésre. A második ajtónál kialakított peronon lehetőség van babakocsival és kerekesszékkel közlekedők utazására is, le- és felszállásukat pedig mechanikusan, vagy akár elektronikusan működtethető rámpa segíti. Az utastér, illetve a vezetőfülke levegőjének megfelelő cseréjéről az elhúzható ablakok, továbbá a légkondicionáló gondoskodik.

Az Ivecóhoz tartozó, a csehországi Vysoké Mytóban készülő Citelis városi autóbuszcsalád CNG-üzemű tesztbuszát június 12-ig Sopronban próbálhatja ki az utazóközönség, ezt követően pedig Kaposvárott, Pécsett, és Miskolcon vendégeskedik majd. A jármű országos körútját pedig várhatóan Budapesten zárja.

Az Italcamion Kereskedelmi Kft.-hez érkező bemutatóbusz üzemanyag-ellátásáról a BRC töltőtechnológiája gondoskodik, amelyet az importőr BR.CAR Kft. bocsát a közlekedési társaságok rendelkezésre a teszt időtartama alatt. Az üzemanyagot pedig az út során a GDF-Suez és a Főgáz-CNG Kft. biztosítja a járműhöz. A roadshow helyszíneiről a fenntartható közlekedés megteremtéséért elkötelezett ÖKO flotta állapodott meg az önkormányzatokkal.  

Az Irisbus Citelis 12 CNG belső tere - elölről hátulra

A közelmúltban mutatta be az Iveco a Citelis-típuscsalád utódját, az Urbanway-t, mely ugyan elődjétől örökölte karosszériáját, illetve alvázát, formatervében azonban már az elővárosi forgalomra kifejlesztett Crossway megjelenése köszön vissza az elülső-, és hátsó lámpatesteken.

Az új típus 10,5 , 12 és 18 méteres változatokban készül majd, melyekhez a gyártó a 286 lóerős Tector 7, továbbá a 400 lőerős Tector 9 típusú motorokat kínálja. Ugyanakkor a már Iveco márkanév alatt készülő új típus várhatóan a Cursor 8-as földgázmotorral is rendelhető lesz, mely teljesíti az Euro 6-os és az EEV környezetvédelmi kibocsátási normákat. Az Urbanway bemutatásával egy időben jelentette be az olasz haszonjármű-gyártó, hogy felhagy az Irisbus márkanév használatával. 

Kommentek

  • Jómunkásembervótvalamikor

    De jó! Ismét feltaláltak valamit megint!
    CNG-s buszokat nagy számban építettek Debrecenben 15-20 éve.Szikragyújtásos dízel (Rába motoros Ikarus) . 2 hete jártam Debrecenben ,a buszok rég eltűntek , a gázkút ott rohad .Remélem ezek nem így járnak.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.