Ennyit kell majd fizetni az útdíjért

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.01. 10.00

A nemzeti fejlesztési miniszter közzétette a használatarányos e-útdíj tarifáit. Bár nincs már fillérünk, elektronikusan azért lesz alkalmunk számolgatni vele.

A tegnap megjelent szabályozás szerint a kilométerenként fizetendő díj mértéke az út jellegétől, a jármű tengelyszámától, továbbá motorjának a környezetvédelmi besorolásától függ. Eszerint a kéttengelyes teherautóknak a gyorsforgalmi úton 49,90 forintot, míg a főúton 21,23 forintot kell fizetniük egy kilométerért. A háromtengelyes teherautónál ez az összeg 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint. A “C” környezetvédelmi kategóriás két- és háromtengelyes járműveknél 1,15, míg a négytengelyeseknél pedig 1,2 lesz a szorzó. A “B” környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező haszonjárműveknél az üzembentartók a két- és háromtengelyesek 0,85-ös, míg a négytengelyesek 0,8-as szorzóval kalkulálhatnak. 
Az útdíjtörvény szerint fizetni elsősorban az elemi útszakaszok után kell. Ez tulajdonképpen az autópályák, autóutak és főutak esetében is a két lehajtó közti távolságot között jelenti. Aki egyáltalán nem, vagy nem a kellő összegű díjat fizeti és az ellenőrzésnél lebukik, annak természetesen bírságot kell fizetnie. Ugyanakkor a szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért 24 órán belül nem szabható ki újabb büntetés. Ez a rendelkezés azonban csak július 1-jétől augusztus végig lesz hatályban. Ezt követően pedig már az már az első jogosulatlan úthasználatot követő 8 órán túl újra bírságolhatja a hatóság a jármű sofőrjét. 
Az e-útdíj törvény három csoportra osztja a jogosulatlan úthasználókat. Az elsőbe azok tartoznak, akik az útszakasz használata előtt nem váltottak viszonylati jegyet, illetve akik nem kötöttek szerződést az útdíj-szolgáltatóval. A másodikban azok a jogosulatlan úthasználók találhatók, akik a kelleténél alacsonyabb díjkategória szerint használják az utat. Végül a harmadik csoport tagjait azok alkotják, akik a szabálytalanul használják a fedélzeti eszközt. 
A bírság a felsorolt három csoporthoz, illetve a teherautó tengelyeinek a számához igazodik. Például a négytengelyes kamion után, bármely vétséget is követett el annak a vezetője a felsorolt három közül, 110 ezer forint a bírság. Ha a járművezető személye nem deríthető ki, akkor az üzembentartó lesz köteles fizetni. A háromtengelyes járműnél 90 ezer, a kéttengelyesnél 80 ezer forintot. A díjak részletes jegyzéke, a bírságok mértéke mellett a Magyar Közlöny legfrissebb számában azoknak az utaknak a jegyzéke is olvasható, amelyek egy hónap múlva fizetősek lesznek. 

Kommentek

 • .L.Rómeó

  szerinntem lehettne 10szer enyi is kammionokra.
  utálom ökket mer felverik a vizet!
  meg holiday is mekmontta hogy nem tud rendessen motorozni töllük, pedig ő szórakozni akar az utakon!
  én is! dolgozzanak máshol ne az utakon,nem kell ide kamion!

 • .L.Rómeó

  szerinntem VIKTORUNKAT szeretett vezérünket is zavarta, tudom hogy ő s szeret maga vezettni!
  ráadásul vw-s mind mi is holidayval!
  igaza van mindenben!

A Ferrari nem ad el több Forma-1-es autót

A Ferrari a 2014-es modellévtől már nem adja el régi Forma-1-es autóit a veteránprogramjában.

Használt Audi, kegyetlenül őszintén eladó

“Vidd el mert hányingerem van tőle ha meglátom!”

Kisiklott egy vonat, 120 BMW ment a levesbe

Az összes autó totálkárosra tört, markolóval szedték őket össze.

Mazda3: nem csak szép, okos is

Látszólag alig változott, technológiailag azonban sok újdonságot hordoz a Mazda3 megújult változata. Kipróbáltuk a Golf japán konkurensét.

F1: A miniszter sem tudott az új Francia Nagydíjról

Hétfőn hivatalossá vált, hogy 2018-ban visszatér a versenynaptárba a Francia Nagydíj. Még a sportminiszter sem tudott a dologról.

Ingyen tankolás bevásárlás mellé: itt teheted meg

Két fővárosi áruházánál épített ki elektromosautó-töltőállomást a Lidl.

F1: A Red Bull kitart szuperautós partnere mellett

Jól működik az Aston Martin és a Red Bull együttműködése, erre tekintettel gyorsan meg is hosszabbították a felek.

F1: Alonsót sem zárja ki a Mercedes-főnök

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint mindenképpen meg kell fontolniuk a mclarenes Fernando Alonsót is Nico Rosberg lehetséges utódjaként. Pascal Wehrlein előléptetése messze nem garantált.

Itt az első Halálos iramban 8 videó

Ez a rövid beharangozó megmutat néhány képkockát a Halálos iramban 8-ból.

F1: A Mercedes leigazolja a kis Schumachert?

Német sajtóértesülés szerint a hétszeres világbajnok Michael Shumacher fia, Mick hamarosan bekerül a Mercedes Forma-1-es istállójába.

F1: Mindkét pilótáját elveszítheti a Ferrari

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne nem zárja ki, hogy 2018-ban már Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen sem lesz a csapatnál.

Vérlázító pofátlanság az útdíjszolgáltatónál

Egy kiszivárgott levelezés szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. csak azért engedett el egy büntetést, mert a szabálytalankodó testvére a cégnél dolgozik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.