Ennyit kell majd fizetni az útdíjért

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.01. 10.00

A nemzeti fejlesztési miniszter közzétette a használatarányos e-útdíj tarifáit. Bár nincs már fillérünk, elektronikusan azért lesz alkalmunk számolgatni vele.

A tegnap megjelent szabályozás szerint a kilométerenként fizetendő díj mértéke az út jellegétől, a jármű tengelyszámától, továbbá motorjának a környezetvédelmi besorolásától függ. Eszerint a kéttengelyes teherautóknak a gyorsforgalmi úton 49,90 forintot, míg a főúton 21,23 forintot kell fizetniük egy kilométerért. A háromtengelyes teherautónál ez az összeg 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint. A “C” környezetvédelmi kategóriás két- és háromtengelyes járműveknél 1,15, míg a négytengelyeseknél pedig 1,2 lesz a szorzó. A “B” környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező haszonjárműveknél az üzembentartók a két- és háromtengelyesek 0,85-ös, míg a négytengelyesek 0,8-as szorzóval kalkulálhatnak. 
Az útdíjtörvény szerint fizetni elsősorban az elemi útszakaszok után kell. Ez tulajdonképpen az autópályák, autóutak és főutak esetében is a két lehajtó közti távolságot között jelenti. Aki egyáltalán nem, vagy nem a kellő összegű díjat fizeti és az ellenőrzésnél lebukik, annak természetesen bírságot kell fizetnie. Ugyanakkor a szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért 24 órán belül nem szabható ki újabb büntetés. Ez a rendelkezés azonban csak július 1-jétől augusztus végig lesz hatályban. Ezt követően pedig már az már az első jogosulatlan úthasználatot követő 8 órán túl újra bírságolhatja a hatóság a jármű sofőrjét. 
Az e-útdíj törvény három csoportra osztja a jogosulatlan úthasználókat. Az elsőbe azok tartoznak, akik az útszakasz használata előtt nem váltottak viszonylati jegyet, illetve akik nem kötöttek szerződést az útdíj-szolgáltatóval. A másodikban azok a jogosulatlan úthasználók találhatók, akik a kelleténél alacsonyabb díjkategória szerint használják az utat. Végül a harmadik csoport tagjait azok alkotják, akik a szabálytalanul használják a fedélzeti eszközt. 
A bírság a felsorolt három csoporthoz, illetve a teherautó tengelyeinek a számához igazodik. Például a négytengelyes kamion után, bármely vétséget is követett el annak a vezetője a felsorolt három közül, 110 ezer forint a bírság. Ha a járművezető személye nem deríthető ki, akkor az üzembentartó lesz köteles fizetni. A háromtengelyes járműnél 90 ezer, a kéttengelyesnél 80 ezer forintot. A díjak részletes jegyzéke, a bírságok mértéke mellett a Magyar Közlöny legfrissebb számában azoknak az utaknak a jegyzéke is olvasható, amelyek egy hónap múlva fizetősek lesznek. 

Kommentek

 • .L.Rómeó

  szerinntem lehettne 10szer enyi is kammionokra.
  utálom ökket mer felverik a vizet!
  meg holiday is mekmontta hogy nem tud rendessen motorozni töllük, pedig ő szórakozni akar az utakon!
  én is! dolgozzanak máshol ne az utakon,nem kell ide kamion!

 • .L.Rómeó

  szerinntem VIKTORUNKAT szeretett vezérünket is zavarta, tudom hogy ő s szeret maga vezettni!
  ráadásul vw-s mind mi is holidayval!
  igaza van mindenben!

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.