Frissebb lesz a levegő Finnországban

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.05.26. 12.00

A finn közlekedési minisztérium az alternatív üzemanyagok szélesebb körű felhasználását ösztönző javaslatot fogalmazott meg. Évtizedeken belül eltűnhetnek a hagyományos tüzelőanyagok a piacról.

Az intézményen belül alakult munkacsoport a klímaváltozás következményeinek enyhítését és az üzemanyag-függőség csökkentését tűzte ki célul. A napokban nyilvánosságra hozott indítvány 2050-re teljesen kiváltaná a tömegközlekedésben használt fosszilis tüzelőanyagokat olyan megújuló energiahordozókkal, mint a földgáz, a biometán vagy az elektromosság. A bizottság elképzelései ugyanakkor egybeesnek az Európai Unió törekvéseivel, igaz annál némileg ambiciózusabbak. A EU ugyanis 2050-re 80-95 százalékkal csökkentené a levegőbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét az 1990-es szinthez képest.

Az indítvány rávilágít arra, hogy jelenleg a tömegközlekedés legfőbb forrását az olajalapú tüzelőanyagok adják, és radikális lépések nélkül felhasználásuk tovább nőhet a jövőben. A javaslat kidolgozásakor a szakemberek ügyeltek arra, hogy minimalizálják az alternatív üzemanyagokra való átállásával kapcsolatos költségeket. A dokumentum készítői azonban nem csak a tömegközlekedés terén szorgalmazzák a környezetbarát energiahordozó használatát: a munkacsoport ugyanis 2050-re 70 százalékra növelné a bio-, vagy gáznemű üzemanyagok arányát a teherszállításban a hagyományosokéval szemben.

Mindamellett a finnek legalább 40-50 százalékkal csökkentenék a tengeri hajózásban használt fosszilis tüzelőanyagok mennyiségét az alternatív üzemanyagok, leginkább az LNG-segítségével. A javaslat felhívja a figyelmet továbbá arra is, hogy a rendelkezésre álló környezetbarát üzemanyagok eltérő infrastrukturális beruházásokat igényelnek. A dokumentum készítői szerint bár a földgáz, a biogáz felhasználására vonatkozóan már jelentős tapasztalatok állnak rendelkezésre, az elektromos járművek azonban még továbbra is újdonságnak számítanak, ezért további kipróbálást igényelnek Finnországban.

Kommentek

Festővászon lett a városi törpeautó

Párbeszéd a festés és a formatervezés, a technológia és a művészet az alkotó és a Renault között: indiai származású francia képzőművész nézte festővászonnak a Renault legkisebb típusát.

Pazar fotókon a budapesti fényvillamos

Talán még soha nem készültek ennyire jó képek az ünnepi járatról. Nem csoda, hogy világhírű lett a fényvillamos.

A nap videója: észt nem osztottak a Bentleyhez

A hölgy túlszaladt a jegyautomatán, de ez bárkivel előfordulhat, ez a kisebbik gond.

Melyik a jobb zöld rendszámos luxus-SUV?

400 lóerő körül rendszerteljesítmény, kényeztető felszereltség és papíron 2 liter körüli átlagfogyasztás: az Audi Q7 e-tron 3,0 TDI quattro vagy a Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD egyesíti hatékonyabban két világ előnyeit?

A nők vagy a férfiak cserélnek hamarabb gumit?

Az idén, október végéig, 1,9 százalékkal nőtt a téli gumiabroncs-piac a tavalyi év azonos időszakához képest Magyarországon, közép-európai szinten 6,4 százalékos növekedést mértek.

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.