Frissebb lesz a levegő Finnországban

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.05.26. 12.00

A finn közlekedési minisztérium az alternatív üzemanyagok szélesebb körű felhasználását ösztönző javaslatot fogalmazott meg. Évtizedeken belül eltűnhetnek a hagyományos tüzelőanyagok a piacról.

Az intézményen belül alakult munkacsoport a klímaváltozás következményeinek enyhítését és az üzemanyag-függőség csökkentését tűzte ki célul. A napokban nyilvánosságra hozott indítvány 2050-re teljesen kiváltaná a tömegközlekedésben használt fosszilis tüzelőanyagokat olyan megújuló energiahordozókkal, mint a földgáz, a biometán vagy az elektromosság. A bizottság elképzelései ugyanakkor egybeesnek az Európai Unió törekvéseivel, igaz annál némileg ambiciózusabbak. A EU ugyanis 2050-re 80-95 százalékkal csökkentené a levegőbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét az 1990-es szinthez képest.

Az indítvány rávilágít arra, hogy jelenleg a tömegközlekedés legfőbb forrását az olajalapú tüzelőanyagok adják, és radikális lépések nélkül felhasználásuk tovább nőhet a jövőben. A javaslat kidolgozásakor a szakemberek ügyeltek arra, hogy minimalizálják az alternatív üzemanyagokra való átállásával kapcsolatos költségeket. A dokumentum készítői azonban nem csak a tömegközlekedés terén szorgalmazzák a környezetbarát energiahordozó használatát: a munkacsoport ugyanis 2050-re 70 százalékra növelné a bio-, vagy gáznemű üzemanyagok arányát a teherszállításban a hagyományosokéval szemben.

Mindamellett a finnek legalább 40-50 százalékkal csökkentenék a tengeri hajózásban használt fosszilis tüzelőanyagok mennyiségét az alternatív üzemanyagok, leginkább az LNG-segítségével. A javaslat felhívja a figyelmet továbbá arra is, hogy a rendelkezésre álló környezetbarát üzemanyagok eltérő infrastrukturális beruházásokat igényelnek. A dokumentum készítői szerint bár a földgáz, a biogáz felhasználására vonatkozóan már jelentős tapasztalatok állnak rendelkezésre, az elektromos járművek azonban még továbbra is újdonságnak számítanak, ezért további kipróbálást igényelnek Finnországban.

Kommentek

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.