Közlekedési multi ver sátrat a régióban

Bevásárolt az Arriva

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2013.05.17. 12.00

A legfrissebb hírek szerint komoly előnyre tehet szert az Arriva Közép-Európában. A gigantikus közlekedési magánszolgáltató régiós céget vásárol fel.

A Deutsche Bahn többségi tulajdonában lévő közlekedési magántársaság, az Arriva a Veolia Transport Central Europe (VTCE) közlekedési magánszolgáltatót vásárolja fel, mely több térségbeli országban is jelen van. A cég több mint 253 millió eurót (8 milliárd forint) fizet a 6300 embert foglalkoztató és 3400 buszt üzemeltető vállalkozásáért, mely legalább 60 telephellyel rendelkezik Kelet-Közép-Európában. Az Arriva a felvásárlással Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában jut jelentős piacrészhez.

Együttesen nézve a szolgáltató az Egyesült Királyságtól Észak-Európán át egészen Kelet-Európáig kiterjedő közlekedési hálózat építhet ki. Az Arriva méretét jól érzékelteti továbbá, hogy jelenleg több mint 50 ezer munkavállalót foglalkoztat és 1,5 milliárd utast szállít évente. A közlekedési cég eddig 468 millió eurót (14 milliárd forint) fektetett új buszok és vonatok vásárlásába és piacvezetőnek számít Svédországban, Hollandiában, Dániában és az Egyesült Királyságban.

A napokban megvásárolt Veolia szinte minden területen jelen van a személyszállításban: távolsági és helyközi viszonylatokon, nemzetközi vonalakon és különjárati vonalakon közlekedteti autóbuszait, de iskolabuszokat is üzemeltet egyes városokban. Csehországban pedig az észak-morvaországi régióban 4 darab motorvonattal vesz részt a menetrendszerű vasúti személyszállításban.

A felvásárlással az Arriva jelentős közép-európai pozícióhoz jut, hiszen a Veolia Csehországban piacvezető szolgáltatónak számít és olyan nagyobb városokban van jelen, mint Prága, Ostrava, vagy Teplice. A magánbuszos vállalkozás 1600 autóbuszt üzemeltet és legalább 2600 embert alkalmaz. Ugyanez a cég Szlovákiában 600 főt foglalkoztat és legalább 320 járművel van jelen a nyitrai régióban, míg Lengyelországban 840 buszt közlekedtet, és 1800 alkalmazottat foglalkoztat az ország észak-nyugati részében. A balkáni régióban az Arriva a szerbeknél Belgrádban és Pozarevacban, a szlovénoknál Ljubljanában és Novo Mestóba, a horvátoknál pedig helyközi és távolsági vonalakon lép piacra.

Az Arriva hazánkban az Eurobusban rendelkezik többségi tulajdonnal, mely Magyarországon és Szlovákiában végez személyszállítást. A gigacég többségi tulajdonosa, a Deutsche Bahn ugyanakkor a budapesti Citarókat üzemeltető VT-Transmannban bír 49,9 százalékos részesedéssel. Mivel a tömegközlekedés liberalizációjával a régiós országok (köztünk leginkább Csehország) jobban állnak, mint mi, nem elképzelhetetlen, hogy az elkerülhetetlen 2016-os piacnyitáskor az Arriva már igencsak megerősödve jut majd magyarországi pozíciókhoz, akár állami tulajdonú vállalatokkal szemben.

Ha pedig jobb áron és jobb minőségben tud majd szolgáltatni, mint a hazai állami vagy magántulajdonú vállalatok, akkor évek múlva több cég is bezárhatja a boltot Magyarországon. Éppen ezért szükséges lenne a volán társaságok buszparkjának folyamatos frissítése, de elnézve az elmúlt évek tapasztalatait, aligha beszélhetünk pozitív változásokról.

Kommentek

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik a Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló, sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

F1: Ki lesz a Red Bull tartalékosa?

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko elmondta, kit ültetnének a nagycsapat autójába, ha Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen kidőlne valamiért.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.