Többen rendelnek Scaniát

Scania első negyedéves évközi jelentés

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.05.03. 12.00

A Scania eredménye 2013 első negyedévében elérte az 1933 millió svéd koronát, bár az erősödő svéd fizetőeszköz, valamint a teherautók piacán tapasztalható versenykörnyezet hatására csökkenő árak negatív hatással voltak a számokra.

Ugyanakkor a megnövekedett értékesítési mennyiség és a latin-amerikai gyártóegységek nagyobb kapacitás-kihasználtsága pozitív elmozdulást eredményeztek. A tehergépkocsikra vonatkozó rendelési állomány nagyjából a tavaly év végivel megegyező szinten maradt a svéd kamiongyártónál, de a 2012. első negyedéves számokkal összehasonlítva mégis nagyfokú növekedést realizált a vállalat.

Az európai rendelésállomány az előző negyedévhez viszonyítva növekedett, amelynek hátterében az ügyfelek előző években visszatartott beszerzéseinek okán immár szükségessé vált járműcserék állnak. Emellett a Scania stabil piaci helyzetben várja az Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normára való áttérést, mivel nemrég bemutatta az üzemanyag-hatékonyságra összpontosító, megújult Streamline modelljét, valamint második generációs Euro 6-os motorjait is – mondta Martin Lundstedt, a Scania elnök-vezérigazgatója.

Eközben a latin-amerikai rendelésállomány magas szinten maradt, mivel Brazíliában és Argentínában kormányzati támogatások segítik a tehergépjármű-beszerzéseket. A buszok rendelésállományában jelentős növekedést realizált a vállalat, mely rendelések nagy része Oroszországból és Ázsiából származik. A Scania elmúlt negyedévekben mutatott teljesítménye mind Európában, mind Brazíliában a piaci átlag felett mozgott, míg a rendelésállomány Oroszországban megfelelő szinten zárt, a Közel-Keleten a korábbi kisebb mennyiséghez képest pedig javulás mutatkozott.

A motorok rendelésállománya az előző év végéhez képest szintén növekedett, így jelenleg a Scania ezzel a legerősebb Európában. Helyi valutában számolva a legtöbb régióban a szervizszolgáltatások értékesítéséből származó bevételek is növekedést mutattak a negyedév folyamán, ám a gazdasági aktivitás viszonylag alacsonyabb szintje Dél-Európában hátrányosan befolyásolja a szervizszolgáltatások iránti keresletet.

Scania-központ Södertälje, Svédország

Az erősödő svéd korona és a versenyhelyzet hatására egyre inkább központi kérdéssé válik a hatékonyság. A negyedév folyamán az európai gyártási mennyiséget a kereslethez igazította a vállalat, miközben felülvizsgálta különböző projektjeit és a költségeket is. Hosszú távon kedvező növekedési kilátásokkal számolhat a cégcsoport, ezért a Scania továbbra is kiemelten kezeli a központi fejlesztésekbe történő beruházásokat, kibővíti termelési kapacitását, valamint növeli értékesítési és szerviz-szervezetét, illetve ezek jelenlétét a fejlődő piacokon.

Pénzügyi áttekintés, 2013. első negyedév

Tehergépjárművek és buszok   2013 (darab)
2012 (darab)
változás (%)
Rendelésállomány 20 787 15 809 31
Leszállított mennyiség   16 938 16 238 4
Nettó árbevétel és eredmény
2013 (millió EUR)
2013 (millió SEK)
2012 (millió SEK)
 változás (%)
Értékesítés árbevétele, Scania csoport
2 320 19 341 20 127 -4
Üzemi eredmény (járművek és szolgáltatások) 213 1 778 2 192 -19
Üzemi eredmény (pénzügyi szolgáltatások) 19 155 131 18
Üzemi eredmény (összesen) 232 1 933 2 323 -17
Mérleg szerinti eredmény
230
1 918
2 395
-20
Nettó eredmény
168
1 398
1 794
-22
    2013 (%)
2012 (%)

EBIT   10,0 11,5  
Saját tőke arányos megtérülési ráta   17,9 26,2  
Befektetett tőke arányos megtérülési ráta (járművek és szolgáltatások) 21,0 33,5  
  2013 (EUR)
2013 (SEK)
2012 (SEK)
változás (%)
Egy részvényre jutó nyereség 0,21 1,75 2,24 -22
Cash flow (járművek és szolgáltatások) 0,5 4 1 763
   2013 (millió darab)    
Részvények száma (darab)
   800    

Átváltáskori árfolyam: 1 EUR = 8,338 SEK

Kommentek

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Egészen az évtized végéig dolgozhatunk a sógoroknak

Új üzletet ütött nyélbe a győri Rába Zrt., mely egy bécsi gyár számára szállíthat hegesztett járműszerkezeteket.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.