Többen rendelnek Scaniát

Scania első negyedéves évközi jelentés

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.05.03. 12.00

A Scania eredménye 2013 első negyedévében elérte az 1933 millió svéd koronát, bár az erősödő svéd fizetőeszköz, valamint a teherautók piacán tapasztalható versenykörnyezet hatására csökkenő árak negatív hatással voltak a számokra.

Ugyanakkor a megnövekedett értékesítési mennyiség és a latin-amerikai gyártóegységek nagyobb kapacitás-kihasználtsága pozitív elmozdulást eredményeztek. A tehergépkocsikra vonatkozó rendelési állomány nagyjából a tavaly év végivel megegyező szinten maradt a svéd kamiongyártónál, de a 2012. első negyedéves számokkal összehasonlítva mégis nagyfokú növekedést realizált a vállalat.

Az európai rendelésállomány az előző negyedévhez viszonyítva növekedett, amelynek hátterében az ügyfelek előző években visszatartott beszerzéseinek okán immár szükségessé vált járműcserék állnak. Emellett a Scania stabil piaci helyzetben várja az Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normára való áttérést, mivel nemrég bemutatta az üzemanyag-hatékonyságra összpontosító, megújult Streamline modelljét, valamint második generációs Euro 6-os motorjait is – mondta Martin Lundstedt, a Scania elnök-vezérigazgatója.

Eközben a latin-amerikai rendelésállomány magas szinten maradt, mivel Brazíliában és Argentínában kormányzati támogatások segítik a tehergépjármű-beszerzéseket. A buszok rendelésállományában jelentős növekedést realizált a vállalat, mely rendelések nagy része Oroszországból és Ázsiából származik. A Scania elmúlt negyedévekben mutatott teljesítménye mind Európában, mind Brazíliában a piaci átlag felett mozgott, míg a rendelésállomány Oroszországban megfelelő szinten zárt, a Közel-Keleten a korábbi kisebb mennyiséghez képest pedig javulás mutatkozott.

A motorok rendelésállománya az előző év végéhez képest szintén növekedett, így jelenleg a Scania ezzel a legerősebb Európában. Helyi valutában számolva a legtöbb régióban a szervizszolgáltatások értékesítéséből származó bevételek is növekedést mutattak a negyedév folyamán, ám a gazdasági aktivitás viszonylag alacsonyabb szintje Dél-Európában hátrányosan befolyásolja a szervizszolgáltatások iránti keresletet.

Scania-központ Södertälje, Svédország

Az erősödő svéd korona és a versenyhelyzet hatására egyre inkább központi kérdéssé válik a hatékonyság. A negyedév folyamán az európai gyártási mennyiséget a kereslethez igazította a vállalat, miközben felülvizsgálta különböző projektjeit és a költségeket is. Hosszú távon kedvező növekedési kilátásokkal számolhat a cégcsoport, ezért a Scania továbbra is kiemelten kezeli a központi fejlesztésekbe történő beruházásokat, kibővíti termelési kapacitását, valamint növeli értékesítési és szerviz-szervezetét, illetve ezek jelenlétét a fejlődő piacokon.

Pénzügyi áttekintés, 2013. első negyedév

Tehergépjárművek és buszok   2013 (darab)
2012 (darab)
változás (%)
Rendelésállomány 20 787 15 809 31
Leszállított mennyiség   16 938 16 238 4
Nettó árbevétel és eredmény
2013 (millió EUR)
2013 (millió SEK)
2012 (millió SEK)
 változás (%)
Értékesítés árbevétele, Scania csoport
2 320 19 341 20 127 -4
Üzemi eredmény (járművek és szolgáltatások) 213 1 778 2 192 -19
Üzemi eredmény (pénzügyi szolgáltatások) 19 155 131 18
Üzemi eredmény (összesen) 232 1 933 2 323 -17
Mérleg szerinti eredmény
230
1 918
2 395
-20
Nettó eredmény
168
1 398
1 794
-22
    2013 (%)
2012 (%)

EBIT   10,0 11,5  
Saját tőke arányos megtérülési ráta   17,9 26,2  
Befektetett tőke arányos megtérülési ráta (járművek és szolgáltatások) 21,0 33,5  
  2013 (EUR)
2013 (SEK)
2012 (SEK)
változás (%)
Egy részvényre jutó nyereség 0,21 1,75 2,24 -22
Cash flow (járművek és szolgáltatások) 0,5 4 1 763
   2013 (millió darab)    
Részvények száma (darab)
   800    

Átváltáskori árfolyam: 1 EUR = 8,338 SEK

Kommentek

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.