Scaniák dolgoznak az ausztrál pokolban

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.26. 12.00

Különleges kialakítású Scania teherautók segítik az ausztrál tűzoltók munkáját. A járművek nem csak a tűzoltásban, hanem az áradások elleni védekezésben is részt vesznek.

2013 elején az Ausztrália partjaitól dél-keletre elterülő Tazmániát bozóttüzek sújtották, amelyek nagyjából 20 ezer hektárnyi erdőt és legelőt, valamint több mint 170 házat, iskolát és üzletet pusztítottak el. A sivatag felől érkező erős szél táplálta lángok iszonyatos gyorsasággal terjedtek a száraz területeken és az ausztrál bozótokban.

A tüzek észlelésével egy időben egy jól felépített rendszer lépett működésbe: több száz, leginkább önkéntesként dolgozó helyi tűzoltó szállt be a speciálisan felszerelt teherautókba, hogy életeket mentsen. Ilyenkor egyáltalán nem szokatlan, hogy egy-egy bevetésre akár 50 tehergépkocsi induljon el, egyenként hat fős személyzettel.

A tűzoltásra használt járművek egy része Scania P 380 tehergépkocsi, melyeket négy ponton felfüggesztett legénységi fülkével szerelték fel. Többségük háromtengelyes, de a daruval felszerelt példányok  már négytengelyesek. 

Érdekesség, hogy utóbbiak esetében nem csak az A-tengely, hanem a B-tengely is kormányozható, mely könnyebb navigálást tesz lehetővé a sofőr számára. A 380 lóerős (279 kW), Euro 4-es motorral szerelt járművek egyenként 3 ezer liter víz szállítására alkalmasak, emellett rendelkeznek a tűz megfékezéséhez használt tömlőkkel, légzőberendezésekkel, valamint láncfűrészekkel. A teherautók fékezéséről dobfék és ABS rásegítés gondoskodik.

A P380-asok nem csak a tűzoltásban, hanem a katasztrófavédelem egyes feladatainak ellátásában is részt vesznek

A járművek nem csak tűzoltásra, hanem akár egyes katasztrófavédelmi feladatokra is bevethetők. Balesetek, otthonokban keletkezett tüzek, veszélyes anyagok szivárgása, kiömlése, keresési és mentési feladatok szintén a felhasználási területüket képezik.

Amíg Ausztrália történetének egyik legforróbb nyarán a déli államokban a tűzvész pusztított, addig az északi Queenslandre hatalmas trópusi vihar csapott le, néhány óra leforgása alatt több száz milliméter esőt zúdítva a síkságra. A megáradt folyók átszakították a gátakat és akadály nélkül áramlottak a sík területeken fekvő városok felé, ahol a vízszint a kétméteres magasságot is elérte. Az emberek elmenekültek vagy a házaik tetejéről kellett megmenteni őket. Ausztráliában azonban ismét bebizonyosodott, hogy a tűzoltók még abban az esetben is tudnak segíteni, ha ez ellenfél nem tűz, hanem víz.

Kommentek

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Börtönbüntetés járhat a dízelbotrány miatt Dél-Koreában

Rekordösszegű bírságot készül kiróni a Volkswagenre Dél-Korea. A cég képviselete örülhet, ha ennyivel megússza a dolgot.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT így is élvezetes autó marad.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.