Scaniák dolgoznak az ausztrál pokolban

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.26. 12.00

Különleges kialakítású Scania teherautók segítik az ausztrál tűzoltók munkáját. A járművek nem csak a tűzoltásban, hanem az áradások elleni védekezésben is részt vesznek.

2013 elején az Ausztrália partjaitól dél-keletre elterülő Tazmániát bozóttüzek sújtották, amelyek nagyjából 20 ezer hektárnyi erdőt és legelőt, valamint több mint 170 házat, iskolát és üzletet pusztítottak el. A sivatag felől érkező erős szél táplálta lángok iszonyatos gyorsasággal terjedtek a száraz területeken és az ausztrál bozótokban.

A tüzek észlelésével egy időben egy jól felépített rendszer lépett működésbe: több száz, leginkább önkéntesként dolgozó helyi tűzoltó szállt be a speciálisan felszerelt teherautókba, hogy életeket mentsen. Ilyenkor egyáltalán nem szokatlan, hogy egy-egy bevetésre akár 50 tehergépkocsi induljon el, egyenként hat fős személyzettel.

A tűzoltásra használt járművek egy része Scania P 380 tehergépkocsi, melyeket négy ponton felfüggesztett legénységi fülkével szerelték fel. Többségük háromtengelyes, de a daruval felszerelt példányok  már négytengelyesek. 

Érdekesség, hogy utóbbiak esetében nem csak az A-tengely, hanem a B-tengely is kormányozható, mely könnyebb navigálást tesz lehetővé a sofőr számára. A 380 lóerős (279 kW), Euro 4-es motorral szerelt járművek egyenként 3 ezer liter víz szállítására alkalmasak, emellett rendelkeznek a tűz megfékezéséhez használt tömlőkkel, légzőberendezésekkel, valamint láncfűrészekkel. A teherautók fékezéséről dobfék és ABS rásegítés gondoskodik.

A P380-asok nem csak a tűzoltásban, hanem a katasztrófavédelem egyes feladatainak ellátásában is részt vesznek

A járművek nem csak tűzoltásra, hanem akár egyes katasztrófavédelmi feladatokra is bevethetők. Balesetek, otthonokban keletkezett tüzek, veszélyes anyagok szivárgása, kiömlése, keresési és mentési feladatok szintén a felhasználási területüket képezik.

Amíg Ausztrália történetének egyik legforróbb nyarán a déli államokban a tűzvész pusztított, addig az északi Queenslandre hatalmas trópusi vihar csapott le, néhány óra leforgása alatt több száz milliméter esőt zúdítva a síkságra. A megáradt folyók átszakították a gátakat és akadály nélkül áramlottak a sík területeken fekvő városok felé, ahol a vízszint a kétméteres magasságot is elérte. Az emberek elmenekültek vagy a házaik tetejéről kellett megmenteni őket. Ausztráliában azonban ismét bebizonyosodott, hogy a tűzoltók még abban az esetben is tudnak segíteni, ha ez ellenfél nem tűz, hanem víz.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.