Pécs magyar buszokat bérel

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.19. 12.00

Tíz Credo Citadell áll forgalomba Pécsett. Ezekből négy darab prototípus, hat darab pedig új gyártású jármű.

A teljes mértékben önkormányzati tulajdonú Tüke Busz bérleti konstrukcióban jutott az alacsonypadlós járművekhez. A tarka-barka flottából nyolc darab 12 méteres szóló, kettő pedig 19 méteres csuklós kialakítású. A hamarosan forgalomba álló autóbuszok között négy darab, az előző években gyártott prototípus, továbbá hat darab idei összeszerelésű Citadell található.

A pécsi közlekedési vállalat lépése tűzoltás, hiszen az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy reggelente a járművek harmada sem tudott forgalomba állni, ami jelentős késéseket és járat-kimaradásokat okozott a dél-dunántúli városban. A társaság jelenleg 162 darab autóbuszt üzemeltet, ebből 69 darab Ikarus, 92 darab Mercedes és 1 darab Plasma Enterprise gyártmányú. A járműpark átlagéletkora 20 év, míg az Ikarusok között már több példány harminc évnél is idősebb.

Pécs tíz autóbusz bérel majd, ebből négy korábban gyártott prototípus: két sárga szóló és csuklós Citadellt, továbbá két darab kék-szürke szóló és csuklós kivitelű Citadellt

A Credo Citadellek fél évig lesznek forgalomban, ez idő alatt a társaság 25-30 darab új autóbuszt vásárolna. A Tüke Busz Zrt. ennek érdekében legalább 1,2 milliárdos hitelt venne fel. A közbeszerzési eljárást azonban még nem írták ki az új járművek vásárlására. A vállalat tájékoztatása szerint a buszok bérlésével mindenképp spórolnak, ezek havi bérleti díja ugyanis kevesebb lesz, mint a meglévő legrosszabb állapotú járművek havi javítási költsége.

Az első négy Credo Citadell busz már tegnap megérkezett a Pécsre, további hatot pedig néhány héten belül szállítják le. Bár a demókocsikban már van  néhány ezer kilométer, azonban így is jól járhat a város, hiszen a további hat darab szóló Citadell teljes mértékben új gyártású lesz. Az autóbuszok a fővárosban már megszokott bilikék színben állnak forgalomba, mely annak köszönhető, hogy eredetileg a BKK bérelte volna a mosonmagyaróvári gyártású autóbuszokat. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy később mégiscsak a fővárosban közlekednek majd végül.

Lehet egyszer majd a fővárosban is találkozunk velük?

A Tüke Busz új szerzeményei teljes mértékben alcsonypadlósak, illetve légkondicionáltak, melyeket EEV kibocsátási normákkal szerelt motorokkal szereltek. Az első Credo Citadellek forgalomba állásával egy időben Pécsen tesztelik az új fejlesztésű típust, a Credo Econell CiTY-t is.

A közlekedési társaság az új buszok forgalomba állítása mellett az utastájékoztatást is fejlesztené, melynek érdekében 520 millió forintot fordít 226 darab új belső útvonalkijelző beszerzésére. A cég autóbuszai továbbá műholdas nyomkövető rendszert kapnak, melynek köszönhetően az okostelefonok és internet segítségével az utasok számára is követhetővé válnak a járművek, azaz pontosan lehet tudni, mikor ér a járat egy adott megállóba. 

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.