Nosztalgiabusz indul Szentendrére

Ikarus 180

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.03.31. 12.00

Jövő héttől három hónapon át csuklós veterán Ikarus szállítja a szentendrei közlekedési múzeum látogatóit.

A budapesti utcakép valaha szerves részét képező Ikarus 180-asok egyetlen felújított darabja, április 6-tól egyelőre kísérleti jelleggel közlekedik a Széll Kálmán tér és a szentendrei BKV Városi Tömegközlekedési Múzeum között. A 40 ülőhelyes autóbusz minden szombaton háromszor indul a budapesti Széll Kálmán térről. A járműre 9:30-kor, 12:00-kor és 14:30-kor lehet felszállni a metrópótló autóbuszok megállóhelyéről.

A nosztalgiabuszra visszafele a szentendrei hév-pótló autóbuszok megállójában lehet felszállni 11:15-kor, 13:45-kor és 16:15-kor. Az utazásért a felnőtteknek egy útra 800 forintot, gyerekeknek 500 forintot kell fizetni, míg menettérti jegy megváltása esetén 1000, illetve 600 forintba kerül a nosztalgiajárat igénybevétele.

A járművön lehetőség van olyan jegy vásárlására is, mely tartalmazza az utazás, továbbá a múzeum tárlatának megtekintésének díját. Ebben az esetben a felnőtteknek 1100 forintot, a gyermekeknek 750 forintot kell fizetni. A menettérti jegyek e változata 1300 és 950 forintba kerül.

Ezer darab évente

Az Ikarus 180-as csuklós autóbusz prototípusát az 1961-es Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatták be. A kiállított jármű megfelelő hajtáslánc hiányában azonban még nem volt üzemképes. A sorozatgyártás megkezdését követően a típusból, illetve szóló változatából a 556-ból évente legalább ezer darab készült idehaza. A típuscsalád népszerűségét jelzi, hogy a gyár ötvenezredik autóbusza is Ikarus 180-as volt.

A főként városi üzemre gyártott változatokat főként a szovjet, a lengyel, a kelet-német, a román, a bolgár, továbbá egyiptomi, iraki, tunéziai, lengyel és mongol városokba exportálták. Idehaza az Ikarus 180 főként a fővárosi autóbuszpark gerincét képezte, vidékre ugyanis alig jutott ebből a típusból.

Az Ikarus 180-as három hónapon keresztül szombatonként szállítja az utasokat a Széll Kálmán tér és a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum között

Az Ikarus 180 gyártását 1974-ben fejezték be, mivel ekkor már folyt a BKV-nál jelenleg is közlekedő Ikarus 280-as autóbuszok gyártása. A veterán járművel korábban már találkozhatott a nagyközönség különböző buszos rendezvényeken, azonban tavaly újra le kellett vizsgáztatni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Az Ikarus 180-as megkapta az engedélyt az utasszállításra, melynek köszönhetően ismét szállíthat utasokat. 

Kommentek

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT élvezetes autó maradt.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.