Újra van Ikarus busz – videóval

Kipróbáltuk: Ikarus V187

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2010.04.14. 17.15

Újra van Ikarus busz! Nem is olyan régen számoltunk be róla, hogy feltámadhat az Ikarus, most pedig már az első próbautazáson is túl vagyunk. Láttuk, megy, szalad, dudál, világít.

Nem is olyan régen számoltunk be róla, hogy feltámadhat az Ikarus, most pedig már az első próbautazáson is túl vagyunk. Modern, környezetkímélő motor, alacsony padló, rozsdamentes acél váz, megfizethető ár és néhány remek ötlet teheti versenyképessé itthon és külföldön egyaránt az új Ikarus buszt. Persze arról lehet vitázni, hogy mennyire új és hogy mennyire magyar, de most örüljünk annak, hogy újra van Ikarus emblémás autóbuszunk.

Euro5-ös motorral készülnek

Euro5-ös motorral készülnek


Egy busz formaterve nem rejt sok meglepetést, így az Ikarusé sem. Szögletes test nagy üvegfelületekkel, elöl apró lámpákkal, határozott, arasznyi betűs márkajelzéssel. Ennyi.

Oldalról a kerekek közepén díszlő Rába felirat tölti még el örömmel a hazai autóbuszgyártásnak szurkolók szívét, bár a busz rendelhető ZF futóművel is. Üvegein is találunk Made in Hungary szöveget, ezeket Orosházán készítik, és az ülések szintén hazai terméknek számítanak.

Újra van Ikarus busz – videóval 1

Belül

Utasként elsőre az igazán zavaró műanyagszag vert orrba, amikor végre felszállhattunk a volt buszgarázs parkolójában kiállított buszok egyikébe. Nem is meglepő az újszag, hiszen a V187-es csuklós kilométerórájában alig volt még 160 kilométer.

Akár egy űrhajón

Akár egy űrhajón


Odabent még minden makulátlan, hiánytalanul megvannak az ablaktörő kalapácsok, kapaszkodók. Hogy ez az idilli állapot a szokásosnál kicsit tovább tartson, a buszt alaposan bekamerázták, minden szegletbe jutott egy-egy szem.

Ezek képét a vezetőállásban elhelyezett monitor mutatja, de egy fél füllel elkapott megjegyzés szerint a kép a központba vagy a rendőrséghez is továbbítható.

A világos, vidám utastér széltében nem tűnik tágasnak – viszont a fejtér több, mint bőséges -, a figyelmetlen, termetesebb utastársak így könnyen átlóghatnak majd a mi székünkre, de mezei átlagemberből több mint negyvennek van ülőhelye az új Ikaruson. Külön helyet jelöltek ki a vakoknak, a mozgássérültek gyors fel- és leszállását az alacsony padló és a térdelőfunkció mellett kihajtható rámpa segíti.

Újra van Ikarus busz – videóval 2

Az ülések szövet bevonatot kaptak, ami jó is meg rossz is. Jó, mert nyáron nem tapad hozzá az utas vizesre izzadt nadrágja, de a koszt, firkálást is nehezebb róla eltávolítani, mint a műbőrkárpitról.

Extrák

Tükör, kamera, mozgásérzékelő

Tükör, kamera, mozgásérzékelő


A tervek szerint a buszon olyan műszaki újdonságok is megtalálhatók lesznek, mint az ingyenes WIFI az utasoknak – remek ötlet, talán a filctollas dekorálás helyett mással foglalják el magukat a hátsó sorban meghúzódó figurák -, illetve a belső biztonsági kamera, a GPS navigációval szinkronizált utastájékoztatás kiépíthetősége, illetve a tolatókamera.

Hasonlóan praktikus megoldás a rozsdamentes acélból készített szerkezet, illetve az ötajtós kivitel is, hiszen így a közvetlenül egymás mellé kerülő ajtókon keresztül gyorsabb utascsere is megoldható.

Euro5-ös motorok

Nemcsak három színben kapható

Nemcsak három színben kapható


Az új Ikarusok modern, az Euro5-ös károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelő 8849 köbcentis, hathengeres Cummins dízelmotorokkal készülnek. Kiviteltől függően 280, illetve 320 lóerős teljesítménnyel, 1060 és 1250 Nm-es nyomatékkal.

A motorhoz hatfokozatú, automatikus váltó csatlakozik, amelyet az Allison szállít. A futómű a vásárló kívánsága szerint érkezhet a Rábától és a ZF-től is. A kormánymű szintén ZF termék.

Videón a járgány

Árak

Egy busz árát nehéz megmondani, hiszen a leendő vevő szinte a végtelenségig személyre szabhatja az árut, így az új Ikarust is a variálhatóság és a moduláris felépítés jellemzi. Igazi különlegesség a kéttengelyes, 13 méternél is hosszabbra, akár 110 fősre építhető kivitel is. Ennek hozzávetőleges ára 170-190 ezer euró körüli (44-50 millió forint), míg a csuklós, 180 fős kivitel ára 270-300 ezer euróra (70-79 millió forintra) rúg.

Kéttengelyes változatok

Kéttengelyes változatok


Hogy legyen valami elképzelésünk, ez durván 30-40 százalékkal olcsóbb, mint a hasonló, nyugat-európai márkák buszai, viszont 20-30 százalékkal drágább, mint a kínai konkurensek termékei.

Jelenleg a gyár évi 300-500 darab busz gyártására képes, de igény esetén akár az ezres darabszám felé is fel tudják pörgetni a termelést. Erre, ha beindul az üzlet, valószínűleg szükség is lesz, hiszen a cég a jövőben – 2011-től – olyan korábbi, tradicionális ikarusos buszpiacokat is szeretne visszahódítani, mint a hatalmas falatnak számító moszkvai.

Addig pedig az első éves mennyiség eladásával foglalkoznak, amelyből állítólag már idén 40-50 darab gazdára találhat, az eddig előkészített szerződések alapján.

Függöny, csomagtartó, plüss ülés

Függöny, csomagtartó, plüss ülés


Hamarosan az utcán

Mivel idehaza az Ikarus elsősorban az elöregedett, műszaki szempontból már nem feltétlenül kifogástalan járművekkel rendelkező BKV-t célozta meg, így hamarosan a fővárosi utazók is megismerhetik az új Ikarusokat. A tervek szerint néhány héten belül a BKV-nál üzembe állnak az első próbajáratok.

Kommentek

 • Kanyaró Malvin

  Remélem, a Pest megyét elárasztó gyanús KingLong buszokat is lecseréli majd a Volán. Mint állami cégre, odahathat egy új kabinet, ha a nem létező kormányzati negyedre tízmilliárdot eltapsoló garnitúrát leváltja végre egy normálisabb.

 • Kanyaró Malvin

  Ja, és gratula a vezessnek, az indexen se kép, se videó nincs az új Ikarusról.

 • 925Energy

  Illetve jó lenne,ha ilyenek lennének a Mercedesek helyett nekünk.Miért ne lehetnének csak Magyar buszok hazánkban?Számos munkaerőt lehetne növelni,illetve büszkék lehetnénk rájuk.Örülök a hírnek.

 • AndrewBoy

  A “Cumins” helyett meg lehet, hogy Cummins-t kellene! :)

 • 925Energy

  Valaki segítsen abban,hogy a videó alatt milyen szám megy?

 • a.szorenyi

  Köszönjük, javítottuk. Üdv, Szörényi András

 • Gyurma73

  ki van írva a tanksapkára hogy Ad -blue ami gáz ,akkor hogyí van benne dízelmotor?

 • G-Shock

  Gyurma73, az adBlue egyrészt folyadék, másrészt egy olyan adalékanyag ami segítségével a dízelmotorok képesek teljesíteni az Euro5 károsanyag-kibocsátási normát.

  925Energy, a Mercik és a Volvok se rossz buszok azért, csak a környezet nem igazán alkalmas nekik. Remélem az új Ikarusok jobban bírják a rossz minőségű utakat.
  Az ilyen beruházásoknál mindig figyelmni kell a járulékos bevételeket – adók, munkahelyek, új munkahelyek járulékbefizetései stbstbsbt. Szóval midnenképp érdemes elgondolkodni, hogy hazai gyártmányt vezessenek be pl a BKV-nál. Ehhez nagyon körültekintően kell kiírni a közbeszerzést, mivbel, ha a feltételeknek megfelel és olcsóbb pl a king long, akkor azt kötelező választani, elvégre a közpénzzel spórolni kell. De erre lennének a jogászok…

 • d.nagy

  parov stelar

 • v_gabe

  G-Shock:
  “Ehhez nagyon körültekintően kell kiírni a közbeszerzést, mivbel, ha a feltételeknek megfelel és olcsóbb pl a king long, akkor azt kötelező választani, elvégre a közpénzzel spórolni kell.” Tévedés. Nem is kicsi.

 • G-Shock

  v_gabe, mely része, és miért?

 • Huf

  Nocsak! Széles Gábor hozzájárult az Ikarus név használatához? (Tudtommal exkluzív jogot szerzett a névhasználatra anno domini in Matyasland amikor megmentőnek küldte a Horn-kormány a város peremére – javítson ki, aki szerint rosszul.) Nem baj, legalább valami új/régi hazai is van a Pick mellett.:)

 • harmlevi

  Szörényi Andris segíts:D! ez melyik száma Parov Stelar-nak? mert nem találom! KÖszi
  Amúgy szerintem még villamost kellett volna gyártanunk és a metró4 helyett villamosokat meg parkolóházakat kellett volna építeni, a jegy és bérletárakat jelentősen csökkenteni…
  hosszú távon mindenki jól járt volna…
  de nem baj, hátha ezek a buszok egy hosszú út első lépései az ésszerűség és az értelem felé!
  de ha egy darab kínai linglongcsingseng kínai ócskavas buszt is meglátok, nagyot fogok csalódni és akkor már tudni fogom, hogy újra elvesztünk!!!

 • Steppenwolf

  Huf: Az új Ikarus logós buszoknak a gyártója a Magyar Autóbuszgyártó Kft. aminek az Auto Rad mellett tulajdonosa Széles Műszertechnika cégcsoportja is.
  Egyébként nem tudom, tájékozatlan vagy-e, vagy csak poénnak szántad, de az Ikarus nevet úgy vásárolta vissza pár éve az Irisbustól, miután az olasz cég leépítette a buszgyártást Fehérváron. Ha ezt nem tette volna meg, ma nem kezdenének megpróbálni újra Ikarus név alatt buszokat gyártani.

 • BBHD 007

  harmlevi!
  Ha már metrót nem, akkor nem buszokat vagy villamosokat kellene gyártani/üzembehelyezni, vagy új villamosvonalakat tervezni stb., hanem szerintem trolibuszokat és trolibusz vonalakat tervezni, és megcsinálni.
  Olcsóbb és több előnye van mint hátrány.

 • BBHD 007

  Először is, a villamos vonalak azok nagyon kötöttek, és drágább mint a troli busz.
  Érdemes belegondolni, ha mondjuk baleset van, ütközik villamos autóval vagy fordítva, vagy szimplán autók, teherautók stb. egymással a síneken, akkor egy darabig mindenképp megbénul a villamos forgalom, míg trolival mivel hasonlóan közlekednek mint a normál buszok, így ki lehet velük kerülni a baleseteket.
  Én trolibuszpárti vagyok, szerintem annak van a legnagyobb értelme, a kötöttpályás közlekedés nem a legjobb a felszínen, persze tudom a troli is az, de nem sínen gurul, lehet kormányozni vele.
  Ma már ott tartunk, hogy simán kibírja egy troli ha raknak bele aksit, hogy ha nagyon nagyot kell kerülni akkor szépen az áram szedőt leszedik, és megtesz magától pár km-t.

 • BBHD 007

  Ha rajtam múlna, én csak metrót és trolit üzemeltetnék Budapesten és környékén, mert időnként tényleg meg lehet dögleni már a szmogtól, és ezek a régi szar Ikarus buszok, ontják magukból a kormot és minden más szar károsanyagot, míg a régi trolik nem!:)
  Ezen szerintem nagyon érdemes lenne elgondolkodni, és nem vagyok “sötét zöld”!:)
  Másik ha már vannak villamosok, akkor mint nyugaton Németország, ausztria, svájc stb., pl a sínek között és mellett be kellene füvesíteni, és nem betonnal leönteni az egészet, persze kereszteződéseknél maradna a beton.
  Sokkal szebb és esztétikusabb természetesebb mint a beton vagy az aszfalt, de lehet hogy én látom rosszul!:)

 • BBHD 007

  Először is, a villamos vonalak azok nagyon kötöttek, és drágább mint a troli busz.
  Érdemes belegondolni, ha mondjuk baleset van, ütközik villamos autóval vagy fordítva, vagy szimplán autók, teherautók stb. egymással a síneken, akkor egy darabig mindenképp megbénul a villamos forgalom, míg trolival mivel hasonlóan közlekednek mint a normál buszok, így ki lehet velük kerülni a baleseteket.
  Én trolibuszpárti vagyok, szerintem annak van a legnagyobb értelme, a kötöttpályás közlekedés nem a legjobb a felszínen, persze tudom a troli is az, de nem sínen gurul, lehet kormányozni vele.
  Ma már ott tartunk, hogy simán kibírja egy troli ha raknak bele aksit, hogy ha nagyon nagyot kell kerülni akkor szépen az áram szedőt leszedik, és megtesz magától pár km-t.

 • BBHD 007

  harmlevi!
  Ha már metrót nem, akkor nem buszokat vagy villamosokat kellene gyártani/üzembehelyezni, vagy új villamosvonalakat tervezni stb., hanem szerintem trolibuszokat és trolibusz vonalakat tervezni, és megcsinálni.
  Olcsóbb és több előnye van mint hátrány.

 • BBHD 007

  Először is, a villamos vonalak azok nagyon kötöttek, és drágább mint a troli busz.
  Érdemes belegondolni, ha mondjuk baleset van, ütközik villamos autóval vagy fordítva, vagy szimplán autók, teherautók stb. egymással a síneken, akkor egy darabig mindenképp megbénul a villamos forgalom, míg trolival mivel hasonlóan közlekednek mint a normál buszok, így ki lehet velük kerülni a baleseteket.
  Én trolibuszpárti vagyok, szerintem annak van a legnagyobb értelme, a kötöttpályás közlekedés nem a legjobb a felszínen, persze tudom a troli is az, de nem sínen gurul, lehet kormányozni vele.
  Ma már ott tartunk, hogy simán kibírja egy troli ha raknak bele aksit, hogy ha nagyon nagyot kell kerülni akkor szépen az áram szedőt leszedik, és megtesz magától pár km-t.

 • BBHD 007

  Ha rajtam múlna, én csak metrót és trolit üzemeltetnék Budapesten és környékén, mert időnként tényleg meg lehet dögleni már a szmogtól, és ezek a régi szar Ikarus buszok, ontják magukból a kormot és minden más szar károsanyagot, míg a régi trolik nem!:)
  Ezen szerintem nagyon érdemes lenne elgondolkodni, és nem vagyok “sötét zöld”!:)
  Másik ha már vannak villamosok, akkor mint nyugaton Németország, ausztria, svájc stb., pl a sínek között és mellett be kellene füvesíteni, és nem betonnal leönteni az egészet, persze kereszteződéseknél maradna a beton.
  Sokkal szebb és esztétikusabb természetesebb mint a beton vagy az aszfalt, de lehet hogy én látom rosszul!:)

 • harmlevi

  Igen, az is jó megoldás lenne, csak valami mást, ami könnyen kivitelezhető magyar beszállítókat támogatna és környezetbarát lenne!:)
  Nem is értem hogy a troli hálózat miért nincs fejlesztve…:S

 • karesz2

  Hát egyikőtök sem örül? Ezért tartunk itt. Én örülök. Széles G meg nem annyira Úr, mint hisszük, mint lehetett volna…

 • d.nagy

  Parov Stelar – The Mojo Radio Gang a pontos meghatározása a cuccnak :) http://www.youtube.com/watch?v=-KPIXk7j7NU

 • harmlevi

  “Tenksz ö lát!”
  Amúgy én nagyon örülök, hajrá Ikarus:)

 • Csege7

  Én is drukkolok! És nagyon remélem, hogy eltűnnek a fos kínai hulladék buszok minél előbb az utakról!!!

 • d.nagy

  Innen leszedhető a néhány számát tartalmazó pack: http://www.filestube.com/c7d9d2fb08ebbd3003e9/go.html

 • Heidt

  “… de az Ikarus nevet úgy vásárolta vissza pár éve az Irisbustól, miután az olasz cég leépítette a buszgyártást Fehérváron. Ha ezt nem tette volna meg, ma nem kezdenének megpróbálni újra Ikarus név alatt buszokat gyártani.”

  Mi van kis “Széles propagandista”? Csúsztatunk-csúsztatunk???

 • Cirtek

  Olcsóbb KingKong busz ide vagy oda, egész Mo-n Ikarust kéne használni. Remélhetőleg még a külföldi piacokon is emlékeznek milyen tartósak ezek a buszok, és remélhetőleg ezek az újak is ilyenek lesznek. HAJRÁ IKARUS!!

 • gyurci80

  Remélhetőleg nem csak összedobtak Ikarus néven valami szemetet. Credonak is sok év kellett mire elfogadhatónak nevezhető buszokat volt képes gyártani.

 • Steppenwolf

  Heidt: Nem csúsztatás, de személyeskedés helyett inkább cáfolj meg tényekkel, ha tudsz! Egyébként nem szeretem Szélest, de a tény az tény marad, egyedül Széles vezetése alatt tudott magyar autóbuszgyár az elmúlt 20 évben egyedül évi 1000 db. autóbusz felett teljesíteni.

 • Heidt

  Steppenwolf:
  1994 – 1684 db
  1995 – 1250 db
  1996 – (Széles Gábor lesz a vezérigazgató) – 955 db
  1997 – 1952 db ebből 1150 db Oroszországi rendelés, amit nem enged kiszállítani a Jegybank
  1998 – (Irisbus megveszi az Ikarust, már nem Széles a vezig.) – 1237 db
  1999 – 921 db
  2000 – 946 db
  2001 – 803 db

 • Szaki Avensis :)

  Egész jó konstrukciónak tűnik ez az Ikarus..Én csak azt remélem, hogy M.o-n ezek fognak szaladgálni és nem az ócska VOLVO és a több mint 10 éves Van Hool buszok, amivel nem is lenne gondom, ha nem lenne ilyen öreg. Remélem ez a busz jobban bírja a magyar utakat, mint a többi busz, mert az IK 260/280, 435 kivételével a többi nagyon nem bírja. Tegnap utaztam Bp-n a 284E és 185 vonalon IK 412-es buszokkal és úgy ráznak meg mennek, hogy nagyjából halálközeli élmény volt. Remélhetőleg ez az új csoda is úgy fogja bírni a strapát, mint a jó öreg 200-as sorozat. Nekem a mai napig azok a kedvenceim.

 • Ati-895

  Minden jó lenne örülök hogy lett ikarus csak egy a gubanc hogy ezt a buszt már kitalálta valaki az viszont az ARC 187.02es autóbusz, az Ikarust leszégyenítő gondolkodást mellőző busz, semmi változtatás nincs rajta, csak annyi az ajtó elrendezés másabb ARC ajók 2-22-2-2 újIkarus2-2-2-2. Több teljesítményt vártam volna tőlük az ikarus múltjából merítve. Sajnálom hogy ennyi telik a tervezőkől.

 • torcipepe

  még, jó hogy egyeseknek feltűnik, hogy ez egy ARC busz, mivel az ARC tulajdonában van az Ikarus márkanév és az összes régi típusnak is ő a jogtulajdonosa. azért jönnek ki az új buszaik immár Ikarus emblémával, mert az közelebb áll a magyarok szívéhez.
  azt utálom ezekben a buszokban, hogy új, gyerek/idős/táska barát, eu konform leszállásjelző gombját gyakorlatilag mindenki megnyomja, aki csak elmegy mellette és a sofőr meg megáll minden bokornál, miközben nincs is leszálló. rohadt idegesítő. az első generációs Alfás Volvo 12B-ken olyan jó nagy, mégis kerettel ellátott gombok voltak, miért ezt az új szart kellett lemásolni tőlük.

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.