Használt autó: mit vegyünk félmillió forintból?

Piaci körkép: 500 000 Ft körüli használt autók

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.03.23. 06.00

Egy épkézláb, viszonylag modern autó légkondicionálóval legalább félmillió forintba kerül. Mit érdemes megvenni manapság ezért a pénzért?

Sokan keseregnek az idő múlásán, szeretnének megint kisgyermekek vagy fiatalabbak lenni. De aki használt autót vesz, örülhet a pergő perceknek: az idő a használtautó-vásárlóknak dolgozik. Egyre alaposabb rozsdavédelmű, jobb kényelmű és biztonságú autók ára esik az idő múlásával a félmillió forintos kategóriába. Jelenleg a Használtautó.hu adatbázisban nagyjából 3200 autót kínálnak megvételre 440 000 és 550 000 Ft közötti áron, közülük 1700-ban légkondicionáló is van. Ez nem mindig jelent működőképes klimatizálást. Jobb esetben csak egy 7-10 ezer forintos klímatöltésre szorul a rendszer, amit érdemes szivárgáskereséssel társítani. Cikkünkben félmillió forintig tekintjük át a légkondis hazai használtautó-kínálatot. Ebben a sávban kiugró különbségek adódhatnak az egyes autók között. Árban nem túl nagy szórással találhatunk kimondottan ígéretes és reménytelennek tűnő darabokat is, mint az olcsó használt autók között általában.

Egy épkézláb, viszonylag modern autó légkondicionálóval legalább félmillió forintba kerül. Mit érdemes megvenni manapság ezért a pénzért?


Ne a legújabbat!

Sok használt autóból az eggyel fiatalabb generáció is elérhető hasonló összegért. Szerintem az ésszerű használtautó-vásárlás egyik alapelve, hogy ha az adott ársávban a korábbi modell legszebb és az utód legolcsóbb példányai is megvehetők, akkor a régebbit válasszuk. Inkább venném az adott modell legtetejét, mint a fiatalabb legalját.

Inkább venném a régebbi modell legtetejét, mint a fiatalabb legalját. Tehát inkább egy szép E46, mint egy olcsó E90

Inkább venném a régebbi modell legtetejét, mint a fiatalabb legalját. Tehát inkább egy szép E46, mint egy olcsó E90

Autókra lefordítva egy biztos hátterű hetedik generációs Civic ígéretesebb a legolcsóbb ufó Civicnél, inkább egy kései BMW E46, mint a legolcsóbb E90 és így tovább. Persze ahol a két típus között korszakos ugrás van, például az Escort és az első Ford Focus között, ott ezt felülírja az elhasználtabb, de jobb tulajdonságokkal bíró autó vonzereje.

A profik szemével

„Félmillió forintért japán vagy német vonalon keresnék szívómotoros, benzines autót. A szívó benzines mindenképp egyszerűbb szerkezet, mint bármelyik turbódízel, nem megy tönkre benne például az adagoló, és ha hozzá kell nyúlni, a dízelre biztosan többet költesz. Egy autóba beülve 95 százalékra meg lehet mondani a belső tere alapján, hogy milyen lesz a kocsi. Nagyon ritka, hogy egy autóban ép és szép belső térrel, de szétütött futóművel és véres torkú motorral találkoznék, ahogy az is, hogy valaki lelakja az utasteret, de a technikára bőven áldoz. 20 év nem múlik el nyomtalanul, minden autón látszik, ha családtagként becsben tartották vagy igásállatként használták. Sokan azt nézik, mi az a legfiatalabb típus, amit az adott összegből megvehetnek. Félmilliós autóknál el kell felejteni, hogy miben látnak a többiek. Ebben az árkategóriában egyikkel sem lehet csajozni, teljesen mindegy, hogy az a használt autó 15 vagy 20 éves. Fontosabb az autó átvizsgálása, lehetőleg márkaszervizben. Mindenképp gyári jellegű autót vennék, kerülném a tuningolt kocsikat vagy a peres gumikat. Itthon a nagy kerék megbosszulja magát, az erősebb rázkódástól a patentok elengednek, a gyári ballonosabb gumival jobb az autó, mint diszkókerékkel.” Kovács György, használtautó-értékesítő, Ford Hovány, Szentendre

Nagyon kedvezőek egy szívó 1,4 vagy 1,6 literes Astra G fenntartási költségei

Nagyon kedvezőek egy szívó 1,4 vagy 1,6 literes Astra G fenntartási költségei

„Nálunk ritkák a félmilliós autók, kisebb kereskedések viszont havi 20-30 darabot eladnak belőlük, ami jelzi keresettségüket. Ebből az összegből jó választásnak tartom a Škoda Fabiát, de a háromhengeres benzinesek helyett a négyhengeres, 68 lóerős 1,4 MPI-motorral, amivel kevés probléma volt. 500-700 ezer forintért légkondicionálós, 2000-2002-es autókat kapni. Ebben az árkategóriában az első generációs Ford Focus is joggal népszerű, de másik tippem a G Astra az 1,4 vagy az 1,6 literes benzines szívómotorral, fenntartási költségei miatt. Utángyártott és bontott alkatrészből is van hozzá minden, kedvező áron. Méretei, kényelme, biztonsága alapján jól kiszolgál egy átlagos családot.” Farcsádi Csaba, használtautó-értékesítő, Ferihegy Autó, Budapest

Esetleg dízelt?

Egy autószerelőt idézve korábban már megírtuk, hogy aki olcsó dízelt keres, az vegyen szívó benzinest. Emiatt a félmilliós használt autók közül az vásároljon dízelt, aki ki tudja autózni egy javítás költségét. A dízelmotoros autókban nagyobbrészt több a kilométer, mint a benzinesekben, nem hobbiból fizetik ki a vevők a felárat újkorukban. Viszont nem is zárnánk ki őket ab start a kereséséből, mert egyre inkább tudnak az emberek a lehetséges kiadásokról és a korai közös nyomócsöves dízelek közül azoknak az autóknak is nyomott az áruk, amikben jók és tartósak a motorok, például a Citroën Xsara 2,0 HDi vagy ugyanez a motor Peugeot 406-ba téve. Olcsón nagy távokat bejárni a Renault Thalia 1,5 dCi is alternatíva lehet a használtautó-kínálatban.

Olcsó dízel helyett szívó benzines motort érdemes választani. A képen a Toyota Avensis 1,6 literes blokkja

Olcsó dízel helyett szívó benzines motort érdemes választani. A képen a Toyota Avensis 1,6 literes blokkja

Félmillió Ft körül meg lehet kockáztatni egy III-as Golf vagy SEAT Toledo I TDI-t, esetleg ezt a motort az 1996 előtti Passatban. De tudni kell, hogy jöhet egyszer egy az autó értékéhez mérten aránytalan összegű javítás.

Kisautók

Felbukkan a kínálatban 600 000 Ft alatt nem is egy Volkswagen Lupo, ritkában testvérmodellje, a vele azonos SEAT Arosa. A Lupo belseje csúnyán öregszik, de ajtókárpitokat, váltószoknyát, egyebeket cserélni nem a világ pénze. Nagyobb baja a rozsdásodás. Ritka, ha egy Lupo nem korrodál a csomagtérajtó kilincse körül, a küszöbök töve is veszélyeztetett. Egyébként az összes többi autóban is, mert ott gyűlik össze a sár. Sikkes formája és márkaneve miatt mégis népszerű városi autó, a 60 lóerős 1,4 literes benzines kimondottan jó hozzá. Dízelből háromféle van: a négyhengeres, 57 lóerős 1,7 SDi szívódízel, a 75 lóerős 1,4 PD TDI turbódízel és a szintén háromhengeres 1,2 TDI a 3 literes változatban. Ez a modell százon valóban üzemeltethető 3,5-4 literrel.

Tágas, jól használható autó a Punto II, főleg ötajtós változatban. Korrodálni nem szokott, olcsók hozzá az alkatrészek, de kell is ez-az

Tágas, jól használható autó a Punto II, főleg ötajtós változatban. Korrodálni nem szokott, olcsók hozzá az alkatrészek, de kell is ez-az

Jobb vétel a 2003 előtti, az első japán autóként az Év Autójának megszavazott Nissan Micra. A bakancs Micrába elég az egyliteres benzines, az 1,3 literes már repíti a nagyon könnyű és megbízható, de kevéssé biztonságos autót. 1,5 literes szívó dízelmotorját a Peugeot szállította. FIAT Pandát nemigen találni a megcélzott kerettel, Punto viszont van elég. A második generáció tágas, jól használható autó, főleg ötajtós változatban. Korrodálni nem szokott, olcsók hozzá az alkatrészek, de kell is ez-az. A kuplungjával lehet gond és a 16 szelepes 1,2 literes motor hengerfejével is. Érdemes megmaradni a sima 60 lóerős benzinesnél, amivel nagyon kerek, hosszabb utakra is alkalmas autó a FIAT Punto 1,2.

Kis szedánok: Polo, Swift, Thalia

Több Volkswagen Polo Sedant is kidobott a kereső. A 2002 előtti Polo limuzinja a tágas csomagtartóval nagyon népszerű autó volt itthon, sajnos minősége maximum közepes. Az elszakadó kuplungbovden egy dolog, a csúnyán rozsdásodó küszöb és hátsó kerékív viszont fajsúlyosabb hiba. Az autó egy gyárban készült Spanyolországban a SEAT Cordobával, amelyre ugyanez igaz. A 75 lóerős 1,6 literes benzines nagyon tartós motor, de elég sokat fogyaszt. Jobb vétel a 60 vagy 75 lóerős 1,4-es.

Strapabíró és kis igényű autó a Renault Thalia. Valamivel félmillió Ft felett lépcsőshátú Fabia is akadhat

Strapabíró és kis igényű autó a Renault Thalia. Valamivel félmillió Ft felett lépcsőshátú Fabia is akadhat

Üzembiztonsági szempontból sokkal jobb választás ennél egy Manager III vagy más jobban felszerelt lépcsőshátú Suzuki Swift a gyártás megszüntetése előtti évekből. A Swiftet alkatrészárban és megbízhatóságban sem lehet befogni, a széles választék miatt félmillióval a zsebünkben válogathatunk a megkímélt autók közül. Esztétikailag vitatható értékű, de igazán strapabíró és kis igényű autó a Renault Thalia. 500 ezer forint körüli áron elég sok dízelt is hirdetnek belőle. Az 1,5 dCi-nél ebben a 65 lóerős változatban nemigen kell tartani a hajtókarcsapágy hibájától. Ez a típusbetegség a nagyobb teljesítményszintű változatokat sújtotta, mert a szoftveres vezérlési a csapágy minőségéhez mérten túl hirtelen engedte nőni a nyomatékot, a megugró terhelés kipréselte a csapágyak alól a kenőanyagot, amitől megállt a motor. A Thaliából a tüzes, 98 lóerős 16 szelepes motorút vennénk vagy a 75 lóerős 1,4-est.

Mindenesnek: Xsara, Astra G, Stilo

Sok embernek mindenesre van szüksége, olyan autóra, ami nem túl nagy városi forgalomba, de el lehet menni vele nyaralni is.  A kompakt vagy alsó középkategóriás használt autók pont ilyenek.

A kompakt vagy alsó középkategóriás használt autók alegtöbb helyzetben beválnak

A kompakt vagy alsó középkategóriás használt autók a legtöbb helyzetben beválnak

Közülük sokra tartom ár/érték arányban a Citroën Xsarát. A hátsó futóművet nézessük át, de a technikája, belső tere és igen nyomott ára érdekessé teszi. Nem nagy meglepetés, hogy az Opel Astra G is szerepel a válogatásban, amely összességében az egyik legjobb megoldás a félmilliós kategóriában. Szerény megbecsültsége miatt a FIAT Stilo viszonylag olcsón megvehető. Ki kell próbálni az első üléseit, mert alkattól függően nagyon kényelmetlen vagy pont jó is lehet, de a típus sokat nyújt árához képest. Előnye a kedvező alkatrészár, motorból az 1,2-est sem kell leírni. A hatfokozatú, okosan áttételezett váltóval nem olyan lomha, mint sokan hiszik. A későbbi, 1,4-es szívómotor persze jobb, az 1,6 és az 1,8 literesek többletfogyasztása viszont nincs arányban a jobb menetteljesítménnyel. Akad még Škoda Octavia is, amelynek bemutatója éppen 20 éve, 1996-ban volt. A bejáratott Octavia helyett keveseknek jut eszébe a Mitsubishi Carisma, pedig nagyjából ugyanazt nyújtja, jobb benzines motorokkal.

Nagyobb családi autók: jó a Vectra B

Családdal könnyű eljutni a kompakt autók határaiig, főleg, ha nem kombit használ a família.  A középkategóriában alkatrészárai és kiforrottsága miatt jó vétel az Opel Vectra B. Az utolsó előtti, P11-es Nissan Primera az 1999-es modellfrissítéssel biztonságosabb lett, a kétliteres vagy az 1,6-os benzinessel is jó ár/érték arányú autó, egész korrekt rozsdavédelemmel.

Octavia helyett keveseknek jut eszébe a Mitsubishi Carisma

Octavia helyett keveseknek jut eszébe a Mitsubishi Carisma

Ha nincs reménytelenül rozsdás állapotban, akkor egy kései, 1998-2002 között gyártott Mazda 626 is megérdemli a figyelmet. Inkább, mint az 1996 utáni Passat legolcsóbb példányai. A B5-ös Passat jó autó, de nem ennyiért. Felbukkan a mezőnyben a Toyota Avensis első nemzedéke, 300-400 ezer bevallott kilométerrel. A félmilliós sávban mozgó, a 2001-es átdolgozás előtti használt autók messze nem kifogástalanok, de mennek, és az Avensis kvalitásait ismerve még van bennük élet.

Kétséges a behozatal értelme

Félmilliós autókért nem nagyon éri meg külföldre indulni. A 600-1500 eurós árkategóriában egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy a kocsi tényleg van olyan jó, ahogy azt kiszíneztük magunknak. Tavaly egy 1000 eurós Focuson levezettük, mi mindenre kell költeni, mire az autó magyar rendszámot kap és a 300 ezres használt autóból rögtön 600 000 forintos lett a költségek összesítése után. Jobb megoldás ugyanabból a 100 000 forintból itthon megnézni tíz használt autót, mint Németországban egyetlen egyet. De aki kalandvágyból vagy más okból magánimportban hozna be autót, annak számos cikkel segítünk: – Hogyan vegyünk Németországból használt autót? – Az autóbehozatal lépései: exportrendszám, hazai teendők. – Regadó, vagyonszerzési illeték és más terhek: mennyibe kerül a magyar rendszám?

Lelke is legyen?

Fogalmam sincs, milyen márkájú kazánunk van otthon, mert csak annyira érdekel, hogy melegítse a vizet. Nem tudok sokat a kenyérpirítónkról sem, mert 12 egy tucat: fehér és ráz, ha késsel piszkálok bele. Mást meg az autó nem érdekli, de remélem, hogy olvasóink többsége aligha így érez, ezért az autóbuziknak is igyekszünk tippeket adni. Ésszerű, de örömteli használt autóként adja magát a Honda Civic ferdehátú ötajtósa az 1995 és 2001 közötti évekből. Félmillió körül közel 20 éves autókat hirdetnek. Nem rossz az 1,4-es, de az 1,5 és az 1,6 literesek az igazán vonzóak. A 2001-ben leváltott hatodik generációból a háromajtós vagy a négyajtós limuzin is nagyon szerethető autó, ha el nem viszi a rozsda.

Félmilliós autókért ritkán éri meg külföldre indulni

Félmilliós autókért ritkán éri meg külföldre indulni

Vonzó autó a cápaorrú Mitsubishi Galant az 1996-2003-as időszakból. Itt a futóműre gazdagon kell költeni a jó állapot megőrzéséhez, de az autó legnagyobb baja a korabeli Passatnál, Vectránál lényegesen rosszabb korrózióvédelem. A Galant fájdalmasan tud rozsdásodni, de formája és jósága miatt megéri felkutatni azt a pár autót, amit nem kell rögtön lakatoshoz vinni. Széles motorválasztéka és tartóssága miatt jó vétel lehet a Mercedes-Benz C-osztálya. A W202, mint a többi öreg Mercedes fenntartása, nem feltétlenül drágább egy átlagos autóénál, ha nem a G Astra az összehasonlítási alap. Finom futóműve, nyugodt hangulata megkapó. Félmillióból van esély épkézláb E36-os vagy E34-es BMW-t találni, mindkettő rengeteg örömöt ad a bal egyben ülőnek. A 3-asból a dízeleket érdemes elkerülni, a benzinesek közül viszont már a 318i is jó. Az 1988-1996 között gyártott 5-ösből a sorhatos benzinesekre próbáljunk alkudni, mert nemcsak az 535i csodálatos, amiben nemrég ültem, hanem a kisebb motorok is.

Kommentek

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósokat pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.