Használt autó: rongyrázás vagy józan ész?

Mikor veszünk használt autót?

Szerző: Szörényi András levél küldés  Datahouse levél küldés 
Dátum: 2016.02.10. 07.00

Évente nagyságrendileg félmillió használt autó cserél gazdát Magyarországon. Látva az adatokat, nem a rongyrázás a jellemző.

Mivel egyre szaporodnak a korukhoz képest nagyon friss rendszámú autók az utakon, a Vezess időnként közreadja a használtautó-behozatali toplistát. Az élen ott a 3-as BMW, az első tízben benne van a Volkswagen Passat, az 5-ös BMW és az Audi A4 is. Csupa olyan autó, amelyeket újonnan a magánemberek legeslegnagyobb része nem tud megvásárolni, az eladott autók nagyon nagy része céges.

De az egyre növekvő használtautó-behozatal ellenére ez még mindig a valóság kisebbik szelete, ezért a Datahouse Kft. munkatársaitól elkértük a teljes magyarországi használtautó-piac számait, hogy tisztábban lássunk.

77 171 új és 545 597 használt autó

2015-ben az okmányirodák és kormányablakok munkatársai összesen 545 597 tulajdonosváltozást jegyeztek be, ami 11 százalékkal több a 2014-es mennyiségnél. Mivel a használt autók piaca a korábbi ütemben nőtt, a 2013-as 445 406 átírást kereken 100 000-rel haladta meg a tavalyra becsült érték (ld. a keretest a statisztika módszertanáról). Összehasonlításképp: új személyautóból az elmúlt évben 77 171 kapott magyar rendszámot.
 

Összesen 545 597 használt autós tulajdonosváltást jegyzett fel a Belügyminisztérium 2015-re. Ez 100 ezerrel több, mint 2013-ban volt

Évről-évre márciusban (46 ezer db) és szeptemberben (48 ezer db) kiugróan magas a magyarok használtautó-vásárlási kedve. A piac januárban és februárban sem halott, de az első tavaszi hónap hoz egy nagy ugrást. A lendület kitart júniusig, majd jön két csendesebb hónap és mintha csak megérne a nyaralás alatt az elhatározás, szeptembertől újra meredeken emelkedik a használtautó-tulajváltozások száma. A szeptember-októberi tetőzés után enyhén csökken az átírások mennyisége, de decemberben is sokan döntenek úgy, hogy még az óévben megveszik használt autójukat.

Használtautó-átírások havi megoszlása 2015 folyamán:


Más az, amit behoznak és ami itthon pörög

Ismerve a behozatali slágerlista összetételét és a tavaly importált használt autók darabszámát (122 620), egyértelmű hogy darabszámban, de összetételben is nagy a különbség a külföldről érkező és a Magyarországon gazdát cserélő használtautó-állományban. Még akkor is, ha a magánimportos kocsik egy része eladási célra érkezik be.

122 620 személyautó érkezett be használtan Magyarországra az elmúlt évben. A behozott autók között sokkal nagyobb a prémiummárkák aránya, mint a teljes használtautó-piacon

A használtan átírt autók között vezető Opelt a Suzuki követi. Naná, hiszen a két márka autóiból van a legtöbb itthon. Mivel sokan használt autókkal tudjuk megvalósítani vágyainkat, a BMW az ötödik az átírások mennyiségében, jóllehet a teljes járműállományban messze nem ilyen jelentős a szerepe.

A legnépszerűbb használt autók 2015-ben Magyarországon:

A használtan átírt autók darabszáma több márka esetében hűen tükrözi a hazai járműállomány eloszlását. Ott is Opel, Suzuki, Volkswagen, Ford, Renault az első öt sorrendje. Használtan a BMW-k, Audik, Mercedesek jobban pörögnek tényleges számarányuknál. Forrás: Datahouse


Nehezen adják el a Daciákat

Érdekes a Lada 20. helye 6422 átírással. A Nivának ma is megvan piaca, 1429-es adatával nagyságrendileg annyi tulajdonosváltásnál tart, mint a 7-es BMW, a Ford Fusion vagy a Volvo S40. Márkaként a Lada megelőzi a Chevrolet-k vagy Mitsubishik forgalmát a használtautó-piacon.

Márciustól élénkül a használtautó-vásárlási kedv, szeptember szokott lenni a legerősebb hónap

Nehéz fába vágja a fejszéjét, aki Daciát venne használtan, mert akinek van, az nemigen adja el. Ezt a tapasztalatot a statisztika is alátámasztja. A 2004 őszén újra elrajtoló márka antik és modern kori autói közül csak 1998 cserélt gazdát használtan. Ebben az is benne van, hogy a drágán mért használt autóknál nem annyival drágább az új, hogy ne lenne csábító a szalonból nullkilométerest vásárolni.

Nem végleges számok

2015 nyaráig vannak tényadatok, a második félévre vonatkozóan becsült számokkal dolgoztunk

2015 nyaráig vannak tényadatok, a második félévre vonatkozóan becsült számokkal dolgoztunk


Ezek az adatok az utolsó 5 hónap esetében becsült, bár a valósághoz nagyon közeli számok. A becslésre azért van szükség, mert nem mindenki íratja át a megvett használt autót időben a nevére, vannak továbbá vitás ügyek hitelre vásárolt használt autókkal, amik szintén meglassíthatják a tulajdonoscsere bejegyzését. Mivel nem akartunk az első féléves tényadatokkal dolgozni, a cikkben a korábbi évek tényadatai alapján korrigált értékeket közöljük. A Datahouse egy összetett algoritmussal felszorozza a második féléves számokat, mert tudni lehet, hogy például két éve szeptemberben mennyi volt a különbség az előzetes és a végleges adatok  között. Tehát aki tavasz végén, nyár elején visszanézi az addigra már végleges számokra épülő 2015-ös használtautó-átírási statisztikát, az nagyon csekély eltérésekre számíthat. 

A cikkben tulajdonosváltozási számok szerepelnek. “Ad adsurdum, ha mi ketten 5000-szer eladjuk és megvesszük egymás között ugyanazt a Citroën CX Turbót, akkor az az egyetlen autó ötezerrel növeli a típus átírási számait. Éven belül a sokszori átírás nem túl életszerű, de ennek tükrében érdemes olvasni a Belügyminisztérium tulajdonosváltozási statisztikáit” – mondta nekem a témával kapcsolatban Róbert Gábor, a Datahouse Kft. kereskedelmi igazgatója.

Kategóriákra bontva Astra, Mazda3, 308 méretű kompakt autókból veszünk a legtöbbet használtan. 31 százalékos részesedésükkel megelőzik az átírások 26 százalékát adó kiskocsikat, amilyen a Yaris, a Punto vagy az Ibiza. Hazánk nem a sportautók és kupék világa. A sportos szegmens használtan is csak a piac 1,7 százalékát teszi ki, az első öt autó között a G Astra Coupét a Tigra, a Passat CC, a háromajtós Mégane és az Opel Calibra követi.

Astra és Swift

Magyarország kedvenc használt autója messze az Opel Astra. A Classicok 29 300 esetben cseréltek tulajdonost, amihez hozzájön 7221 Astra H, 2105 Astra J és még néhány nyitott tetős és kupémodell.
 

36 950-szer írtak át Swiftet az okmányirodák és kormányablakok munkatársai az elmúlt évben. A Swift messze vezet a kisautók között,a mögötte következő Corsából, Polóból és Puntóból összesen volt ekkora forgalom

Majdnem ugyanilyen népszerű a kiskategóriában 36 950 átírással vezető Swift. Ez éles kontraszt a behozatali toplistát vezető 3-as BMW-vel és Volkswagen Passattal. Persze a használtautó-import megoszlásába nem feltétlenül a nagyzolási vágyat kell belelátni. Ha itthon olcsóbb a Splash, mint Németországban, az Audi A4 viszont nem, akkor utóbbit érdemes onnan behozni.

Itthon a Classicként jegyzett Astrák a H, a J, a kupék és a kabriók darabszámaival együtt megelőzik a Swiftet

A használtautó-eladás kategóriák szerint:


Elnézést, a szavazás ebben a pillanatban nem elérhető.

Kommentek

 • besi

  “rongyrázás, vagy józan ész”

  Akinek kevés pénze van és erőn felül próbál meg autót venni/fenntartani, annak rongyrázás. Akinek elég pénze van, de újra nem telik, annak pedig józan ész.

  Sajnos az emberek nagy része az általam írt első csoportba tartozik. Ez sajnos nem csak az autóvásárlásra igaz…

 • menőmanó

  Az új és használt esetében az is fontos, hogy milyen típusú autóról van szó. Átlagautónál kevésbé fontos.
  Mivel én a sportos, gyors autókat részesítem előnyben, így szóba sem jöhet egy régebbi leharcolt és esetleg már többször tört példány.
  A biztos az új vagy max 1-2 éves, de már abban is van rizikó, mert sok balfék szeret száguldozni tudás nélkül, így a viszonylag új is lehet már komolyan törött.
  Az új viszont elég drága, de ha jó (nem szervizigényes, nem kell rá sokat költeni) és az ember szereti, nem un bele, akkor sokáig (kb.10év) megtarthatja. Úgy már nem is olyan abszurd az ára a teljes időt figyelembe véve.
  Szerintem ez a tuti megoldás, de ehhez tényleg egy igazán jó autót kell választani. :)

 • ktoni

  Bizony nem könnyű egy kötött költségvetés esetén. A célszerűség mellett nagyon gyakran fontos a megjelenés. Úgy mint az öltözék esetében. Nem kisalkamazottnál és nem a Tesco parkolóban. A választást nehezítő körülmény szerencsére le is szűkíti a csak gazdaságosságban megfelelő kört. Sokaknak számít az autó, a márka üzenete. Ezért németet, még ha fizetnének se fogadnék el. De kinek a pap, kinek a papné :-)

 • DTF

  Régebben új-autó párit voltam,most már rájöttem h ha veszek egy hazsnáltat 2-3 évesen, akkor harmadanniyból megvan (pérmumnak mondott márkáról beszélkünk), és mivel nems okat hazsnálom, így még köötk rá 3-4 év garit és kész. több milliót spórol rajta az ember.

 • myself

  az igen magas magyar áfa miatt éri meg használtat behozni, mivel az unióból behozott használt autó áfa mentes.

  újkorában ugyan fizettek rá német, olasz, stb áfát ,aonban ez jóval alacsonyabb a magyarnál, tehát a bruttó új ár is eleve alacsonyabb volt.

 • menőmanó

  DTF
  “…ha veszek egy hazsnáltat 2-3 évesen, akkor harmadanniyból megvan…”

  Szerinted ez a Ludas Matyi?
  Esetleg mindenkit abszolút dilettánsnak nézel?

 • DTF

  menőmanó: nem. van aki újautópárti (nem is venne soha ahsználtat, mert msá üpt, benne), van ai meg hazsnált. Kinke mi a fontos és lésszerű :)
  ha szereted a sportos aztókat, aako miért nme jöhet zsóba eg yrégebbi? eg yjó kis vecrta opc vagy astzra? :D

 • menőmanó

  DTF

  Szerintem tudod a választ. Mert szeretem a megbízható autókat. :)
  Arról nem is beszélve, hogy ha nem volt lelkiismeretes a tulaj, akkor az eltitkolt törések mellett még a futóművet és a motort is tönkre vághatja, főleg az említett “csoda masináknál”, hiszen ezek nem a tartósságukról híresek.

  Ne akard bemesélni, hogy egy újonnan 15 milliós Lexust 2-3 évesen megveszel 5 milláért.
  Mert ezt írtad. :)

 • DTF

  menőmanó: lehet megbízhatót venni 2-3-4-5 évesen is

  nem Lexusra gondoltam, ott azért jó ha féláron megkapod, LS-nél talán külföldről behozva meegéehet az 1/3.
  Audi a6, 3.0 tdi, fullosan újonna 28-29, hazsnáltan 3-3,5 évesen 11,5-12 egy jó állapotu. jó, nme egészen 33,3%, de majdnem :D

 • Zsoel

  DTF

  Bszaont, tded le a sponglit!

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

Magyar rekord a BMW-nél

Soha annyi új BMW nem kelt el Magyarországon, mint 2016-ban. A siker nem csak a hagyományos modelleké, Közép-Európában i-modellekből is nálunk fogy a legtöbb.

Súlyos kockázat a járműjavításhoz használt illegális eszköz

Súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

1,3 milliárd liter benzint fogyasztottunk tavaly

Tavaly 5,5 százalékkal, csaknem 3 milliárd 358 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon, ezen belül a gázolaj iránti kereslet 6,4 százalékkal, a benziné pedig 4,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Fából faragott futóművel támasztották fel a sánta terepjárót

Aki terepjárásra adja a fejét, annak leleményesnek kell lennie. Az erdő mélyén, a vadonban nincs szerviz, csak a merész ötletek segíthetnek ha nagy a baj.

Iszonyatos luxus-pickup a Mercedestől

Miközben a Nissannal közösen fejlesztett X-osztály mezei munkaeszköznek ígérkezik, a cég más részlegei nem voltak ennyire józan gondolkodásúak.

Megvan az év első, szájtátós kamiontuningja!

Egy magyar csapat úgy alakította át egy Scania utasterét, hogy arra talán még külföldön is csorgatni fogják a nyálukat a kamionsofőrök.

F1: Nem mondják el az igazat Schumacherről?

A hétszeres világbajnok Forma-1-es legenda volt menedzsere szerint a család tartozna azzal a szurkolóknak, hogy elárulják, milyen állapotban is van Michael Schumacher.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.