Használt autó: Toyota Prius Németországból

Igaz történet: egy használt Prius II behozatala

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.01.06. 16.30

Kollégánk Németországból hozott be használtan második generációs, fénysérült Toyota Priust. Mit tapasztalt a magánimporttal?

Röviden – Toyota Prius II (XW20) használtan
Mi ez? 2003 és 2009 között gyártott ötajtós kompakt autó, benzines-elektromos hibrid hajtásrendszerrel. A Prius második generációja.
Mibe kerül? Németországban nagyjából 4000-4500 euróba (1,3-1,45 millió Ft) kerülnek a legolcsóbbak, itthon 1,6-2,6 millió Ft között szórnak az árak.
Melyik motor jó bele? Nincs motorválaszték, de a 78 lóerős, 1,5 literes benzines az 50 kilowattos (68 lóerős) villanymotorral megtámogatva pont elég és igen takarékos.
Mi van helyette? Csak a Honda Insight. Kisebb teljesítményű és hibridként kevésbé fejlett, de négy hónapos tesztünk alapján vegyes forgalomban a III-as Priusnál is takarékosabb autó.

Szabó-Jilek Ádám kollégánk, az Autó Magazin mesterfényképésze nemrég vett egy használt Toyota Priust. A második generáció még új tesztautóként fogta meg kulturált működésével és szüksége lett a két gyermek kedvéért egy tágasabb autóra a sokat látott Citroën C3 helyett. De volt egy buktató: leendő Priusára a hazai regisztráció költségei nélkül (részletesen itt) 4000 eurót szánt, ami 1 280 000 forint.

Sokat futottat vagy enyhén sérültet?

Ezért a pénzért 180-300 ezer kilométert megtett autókat hirdetnek Németországban, de kollégánk nem akart sokat futott autót. Mivel többet nem kívánt áldozni a járós autóra, elkezdett enyhén sérült használt Priusokat is nézni, hasonló áron, de sokkal kevesebb kilométerrel.

Ádám olasz, osztrák és elsősorban német hirdetéseket nézett, majd beesett 3999 euróért egy könnyen javíthatónak tűnő, bordó Prius Németországból. 2005-ös autó, 88 000 kilométerrel Hannoverből, Németország északnyugati részéről, vezetett szervizkönyvvel, az alvázszám alapján a hazai szervizhálózatból követhető előélettel.

Exportrendszám és kétnyelvű adásvételi

Kellettek is az adatok, mert a német használtautó-kereskedő semmit nem tudott mondani a kocsiról: csomagban vette meg egy balesetes autókat áruló licitoldalon. A 4000 eurós árhoz ragaszkodott, de mivel élőben a használt Toyota Prius nem mindenben felelt meg az elmondottaknak, végül engedett 200 eurót és állta az exportrendszámot, ami nagyjából 160 eurós tétel, tehát 50 000 Ft lett volna.

Elsődleges a kétnyelvű adásvételi használata, különben a németet itthon kell jó drágán lefordíttatni akkreditált fordítóirodában. Az adásvételi dokumentum letölthető internetről is. Az okmányirodai ügyintézés, a piros szélű rendszám kiállítására 20 percet vett igénybe. Ádám a használt Toyota Priust szívesebben hazahozatta volna az ismerős tréleressel, de a Hannover-Gödöllő távolság oda-vissza 2150 kilométer, kilométerenként 100 forinttal szorozva is 215 000 Ft lenne a transzport. Autóval kimenni erőforrás-igényes, így fapados repülővel utazott és a kereskedő felesége kiszaladt érte a reptérre.

Rizikós egyetlen autóra rámenni

Mivel Ádám az alvázszám alapján a Toyota hálózatában leinformálta az autót és tudta, hogy utoljára 2014-ben volt 78 000 kilométerrel szervizben, minden karbantartását időben elvégezték márkaszervizben, vállalható rizikó volt repülővel mennie. Ha nem ennyire tuti a vétel, mindenképp legyen a környéken tartalékba még pár használt Toyota Prius, nehogy potyára utazzunk!

Ádám azért választotta a Priust, mert csendre vágyott. Ehhez az kell, hogy a vezető igazodjék a hibrid hajtásrendszer sajátosságaihoz és lanyha gyorsításokkal, nyugodtan suhanjon, különben felbőg a benzines motor és oda a csend. De itt nagyon adja magát a ráérős vezetés, ha ráállunk, stresszmentes közlekedni a hibridekkel.

EV-lámpa és zöld kisautók

Közben gyűjtögethetjük a visszatáplált elektromos áramért járó zöld kisautókat a kijelzőn, ha kigurulva nem az üzemi fékkel vasaljuk hővé a mozgási energiát, hanem finoman fékezve áramot termelünk vissza a generátorként viselkedő villamos géppel. (A Priusoknak két villanymotorjuk van.)

A legjobb érzés, ha ég az EV-visszajelző (electric vehicle) és tisztán elektromos hajtással surranhatunk pár száz métert. Ádám kinézett egy amerikai kütyüt, ami a füstmentes közlekedést segítené a zajtalan üzemmód megnyújtásával. Nagyon finom gázadagolással a Prius 48-49 km/órás sebességig suhan elektromosan, ezt a határt tolja fel nagyjából 60-ra a kiiktató. Ettől nem lesz nagyobb a maximum 2-3 kilométeres elektromos hatótáv, de a fogalomhoz jobban idomuló sebességgel is mehetne árammal az autó, az átszámítva 12 000 forintos cucc sokkal élhetőbbé teheti a városi forgalmat.

Városban lemegy a fogyasztása

Ahol a Prius a legjobban fogyaszt. Németországból hazafelé 5,8 litert írt ki a számítógép, majd a fővárosba beérve csökkenni kezdett a fogyasztás. Lakott területen a villanymotor jobban ki tudja venni a részét a hajtásból, ott 4,8-5,0 liter/100 kilométeres fogyasztás teljesen reális.

Minden II-es Priusban automatikus légkondi van. Állítólag városban sokat lefaraghatunk az öt liter körüli értékből, ha kikapcsoljuk a fűtésrendszert, mert a motort időnként tisztán a fűtésigény miatt járatja a vezérlés. Akinek van ebben tapasztalata, legyen oly jó és ossza meg velünk hozzászólásban!

Nem sok baja lehet

A használt Toyota Priusról a közeljövőben részletesen írunk, de kollégánk várhatóan nem vett nyakába különösebb nyűgöt ezzel az autóval. A típusra szakosodott Prius-Szerviz.hu szakértője sem tudott sok rizikófaktort említeni a második generáció kapcsán. Időnként a kerékagycsapágyat kell cserélni, néha egy-egy akkucella romlik el, mert a pólusok oxidációja nyomán nem tudnak megfelelően működni.

Ádám autója most fordul rá a 90 ezredik kilométerre, ami a használt Toyota Priusokban fontos mérföldkő. A bolygóműves erőátvitel kenőanyagának cseréje nem kötelező, de feltétlenül ajánlott szervizmunka. Most hallottam, hogy a BMW E46-os Facebook-csoportban levetett féktárcsát és használt fékbetétet is el lehet adni, de a féken kívül is vannak tételek, amin nem szabad spórolni. Csak az eredeti Toyota-hajtóműolajat érdemes beletölteni az erőátvitelbe! Két villanymotor is forog benne, a sima váltóolaj, legyen az bármilyen márkás, ide nem jó.

Mi van az akkumulátorral?

Sokakat elgondolkodhat a hibrid jármű megvásárlásában az akkumulátorcsomag cseréjének költsége. Ez valóban gazdaságtalan volna az öreg használt Priusok esetében, de egyrészt ritkán van  baja az akkunak, másrészt cellánként javítható.

A telep hibájakor a márkaszervizek hivatalosan csak az akkucsomag komplett cseréjét javasolhatják. Természetesen ott is ismerik a rendszer felépítését és a cellánkénti cserét is meg tudják oldani, de a gyártótól nem rendelhető külön cella, csak komplett akkumulátortömb. Érdekelt, hogy mennyibe is kerülne Ádám autójához egy akkucsomag, ezért felhívtam a jó nevű monori márkaszervizt. 454 000 forint a teljes, nem lopott, garanciális, vadonatúj akkuegység, tehát nem az egész autó ára. De kettes Priuson 2003 óta egyetlen egy akkumulátorcserére sem emlékezett a munkafelvevő.
Más, nem márkaszervizben cellánként 10 000 forintos alkatrészárral találkoztunk, plusz a munkadíj. Már az is ritkaság, ha 4-5 cellát kell egyszerre cserélni. Az egész nikkel-fémhidrid akkucsomag helyett normál használatból fakadó elhasználódás (tehát nem baleset) miatt legritkább esetben kell újat venni, pedig már több mint nyolcmillió hibrid járművet adott el a Toyota és a Lexus.

Hibridakku-ellenőrzés 10 0000 forintból

Eredetileg az autó nagyfeszültségű hibridakkumulátorára és a hajtásrendszerre 5 év/100 000 kilométer a gyári garancia. A márkaszervizek kínálnak egy jutányos hibridrendszer-átvizsgálást, amivel a garancia meghosszabbítható az autó 10 éves koráig, ami 2006-2009 közötti II-es Priusokat is érintheti. A hibridrendszer ellenőrzése során a szakemberek kiolvassák az esetleges hibakódokat, tesztelik és ellenőrzik a nagyfeszültségű akkumulátort és annak szigetelését, a kiegészítő 12 voltos akkumulátort, valamint a hibridrendszer hűtőfolyadékát. Ha az ellenőrzés során mindent rendben találnak, az autó a következő egy éven keresztül vagy 15 ezer km megtételéig jogosulttá válik arra, hogy egy Toyota márkaszervizben ingyenesen kijavítsák a hibridakkumulátor esetleges meghibásodását. Ez a jogosultság a nagyfeszültségű akkumulátorra vonatkozik, az erőátvitelre és más elemekre nem, de azzal nemigen van gond. A védelem az ellenőrzés megismétlésével további egy évre vagy 15 ezer kilométerre meghosszabbítható. Aki meg akar venni egy használt Priust, szerintem ne hagyja ki ezt a vizsgálatot. Szerviztől függően 9500-10 000 forintba kerül, de a kötelező karbantartás elvégeztetésével együtt felára csupán 4750 Ft. Részletek itt.

 

Egy baja van: rémesen lopják

Mivel a Toyota Prius extrém lopásveszélyeztetett típus, amit az Autóvadászok lopásstatisztikája is igazolt, Ádám a saját kocsiját ki sem hozta a garázsból, amíg az adekvát védelem bele nem került.

Maga a forgalomba helyezési folyamat a szükséges hivataljárással, a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatával, regadó-ügyintézéssel együtt sem vett többe 3-4 napnál. A magyar rendszámig vezető útról itt írunk részletesen. Még nincs kész az enyhén sérülten megvett Toyota Prius II. A lökhárítók javítása a műanyagosnál 10 000 forintot tett ki, az első lámpa pótlása a letörött tartófül miatt 11 000 forintba került, plusz a lökhárítók fényezése, fel-leszerelése. Ezzel együtt a Németországból behozott használt Toyota Prius 1,5 millió Ft alatti teljes bekerülési költségével nagy vételnek tűnik.

Kommentek

 • subtotal

  Egy parkradart tetessen bele legalább hátra, hamár úgyis fényezi :)
  Még esetleg egy komplett kozmetika se ártana főleg belülre, de lehet csak a képek csalnak.
  Ennyi pénzért ilyen elvárásokkal oké (bár nekem a beltér akkor is csúnya), sok balesetmenteset vele!

 • ppgergo

  Az 1.5millioban bennevan az egyedi lopasvedelem es az elemek fenyezese is?

 • a.szorenyi

  A pótlás és a fényezés igen, a lopásvédelem részleteiről és annak áráról nem kérdeztem a tulajt. Inkább vedd úgy, hogy csak a lökhárítók javítása van benne.

  A parkolódar vagy a kamera beépítése jó ötlet, ez tényleg szóba került.

  Üdv, Szörényi András

 • ldaracing

  A lökhárítókon látható javítási foltok alapján elöl és hátul kapott rendesen. Biztos, hogy nem rogyott meg, csak ez esetleg felületesen átnézve nem látszik? Remélem, hogy nincs vele szerkezeti probléma.
  A nepper válaszát alapul véve, ez egy úgy-ahogy szerencsés fogás volt.
  Neppertől se kint sem sehol nem vennék autót. Amatőr nepperkedő magánszemélyektől már egyenesen menekülni kell. Ha baj van, akkor se garancia, se jogorvoslat. Helyette visszatekert kilométeróra, megpiszkált külföldi szervizkönyv és hazugságok. Még mindig hordják be a nepperek külföldről a mindenféle szarokat és átverik velük a naiv jóembereket. De ezt már nem erre az autóra értem. Erre ha a szerviz azt mondta, hogy reális, akkor lehet, hogy az.

 • Kanyaró Malvin

  Szerintem ne a csiszolásnyomok méretéből próbáld megítélni egy autó szerkezetét, mert egy idős ember, nő vagy figyelmetlen férfi autóján a lehorzsolt lökhárítók ugyanígy néznek ki fényezésre előkészítve. Ezért lehetett ilyen olcsón megvenni ezt a hibátlanul szervizelt és leinformálható autót, mert a fotelszakértők ránéznek és látják,hogy jujjujj, ez aztán nagyot kaphatott, ha foltos a lökhárítója.

  Sose vennék Priust, de ez jó bolt lehetett. Nekem inkább az a kérdés, hogy egy mezei vásárlójelölt ugyanezt itthonról az alvázszámból ki tudja-e deríteni, ha nem az Autó Magazinnál dolgozik.

 • ldaracing

  Kanyaró Marvin
  Ezt tapasztalatból írom, hogy találkoztam már olyan autókkal, amiket éppen csak megnyomtak, ennek eredményeképpen alig látszó külső sérüléssel, de megrogyott szerkezettel.
  Arrafelé elég sokan megnézik a neppereknél az autókat személyesen is, nem akarnak spórolni 100km-en, mint magyarisztánban.
  Nem az autómagazinoknál dolgozók kiváltsága az autók leinformálása, bárki megteheti. Ezt már megtettem én is sok különböző autónál.

 • Szabi5

  Háát azért ez az autó nagyon ugy néz ki mintha egy kukából lett volna kiguberálva. A kedves németek ennyi kilóméter alatt hogy a francba amortizálták így le és mocskolták be a belsejét? Hofi jut eszembe. Merre jár a magyar ember? Se**emnél.

 • szokronyos

  2012- es hybrid Aurisom van, érdekelne az a amerikai szerkezet, amellyel az elektromos végsbességet lehet emelni. Tisztelettel. Szökrönyös Sándor

 • Kempelen.

  Örömmel olvasom, hogy már lehet arról beszélni, hogy az akkucsomag is elromolhat. Ez 1 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Feltételezem, hogy ha egy cella el tud romlani, akkor több is képes erre.

  Ki fognak még itt derülni érdekes dolgok ezzel a környezetet sosem szennyező autóval kapcsolatban.

 • ppgergo

  No offense, de az 1.5millió nem biztos, hogy annyi, amennyi. Tegyük fel, hogy csak ennyi. Ezért kapott egy 10 éves autót, 100e km alatt, futásteljesítményhez képest elég csúnyácska beltérrel és egy “nagyszerviz” előtt. Persze ha Priust akar az ember, olcsóért csak ezt kapni, de én a diesel C3 után inkább ezt vettem volna:

  http://www.fiatoutlet.hu/index.php?page=/index.nml&subpage=/modell_akciok.nml&id=36

  5 év garancia, klímás, metálfény, bár fácskákat nem növeszt a kijelzőn, viszont ennyiért új autót elég nehéz manapság találni, ha nem Daciat vagy Suzukit szeretnék venni.

 • ppgergo

  Kempelen: annyi előnye van a cellánkénti cserének, hogy utána az akkumulátort teljes mértékben újra lehet majd hasznosítani, nem kell kidobni. Van egy akkupackban 100 cella, ha 10 év alatt tönkremegy 1-2, az nem olyan nagy gond szerintem.

 • Phrascarica

  “ldaracing – 2016.01.07 // 09:40”
  Bizony, én is toltam a már meg Peugeot 206-os mikorbusszal. Ránézésre semmi, aztán amikor felhajtottuk a csomagtér szőnyeget akkor látszott hogy megrogyott a kasztni a pótkerék tartójánál. Kicsit alaposabban nézve kivülről is látszott a hátsőkerékívnél, de pl a lökhárítója makulátlan volt.

 • Kempelen.

  ppgergo!
  Egyrészt még egy éve sem lehetett leordítás nélkül olyan eretnekséget elkövetni, hogy valaki megemlítse egy Prius bármilyen testrészének elromlását, másrészt 1-2 cella valóban nem jelentős költség, ám nem is kevesebb annál, mint ami pl. egy benzines motorral előfordulhat ilyen futás mellett. természetesen tömeges használatról, százezres, milliós darabszámok mellett.
  Faja ötlet a hibrid, de ez a Prius nem kicsit van túlhájpolva.

 • hofi74

  Prius 2 tulajként a cikk írójának kérdésére válaszolva: +8-10 fokig minimális fűtéssel 4.6L/100 km-es átlagból ki sem mozdult a fogyasztásmérőm. Ezt vegyes városi és országúti használattal értem el. Mióta mínuszokra váltott az idő, bizony egy literrel feljebb járok, mert a motor sokszor tényleg csak azért jár, hogy az utastér hőmérsékletét tartani tudja. Próbaképpen többször is kikapcsoltam a fűtést és ilyenkor a meleg motor lámpáknál, villanyos gurulásoknál azonnal le is állt. De ha belegondolunk, hogy ez a nem kis belső térrel bíró alsó közép- közép kategória méretű automata váltós autó ezt hozza, akkor szerintem ez is csodás eredmény. A csúcsfogyasztásom eddig 6 liter volt, Egerből a Kékestetőre. Autópályán tempomattal, 130-cal, klímával 5.9-et kért.

Mazda3: egy használt autó, amivel nehéz mellényúlni

Használt autóként körül lehetne rajongani a Mazda3 első generációját, mert megbízható, vonzó, remekül vezethető autó. De sok közülük nagyon rondán rozsdásodik.

Kipróbáltuk a világ legcsúnyább autóját

A csúnyaautó-válogatások örök dobogósa, legendás autóipari kudarc, túl hamar jött zseniális koncepció, tákolt borzalom, a világ leghíresebb kémiatanár-droggyárosának ikonikus járműve: hölgyeim és uraim, íme, egy igazi, ráadásul Magyarországon futó Pontiac Aztek!

Amire minden használt autóban sokat fogsz költeni

Nemrég kuplungot kellett cserélni Ford Focusunkon, ami felvetett pár kérdést. Utángyártott legyen, kis szervizbe vigyem vagy jobban megéri a márkaszerviz? És mennyibe kerül a kuplungcsere más használt autókhoz?

Jövőre minden eddiginél nagyobb Seat jön

A Škoda kölcsönadja a Kodiaqot a Seatnak, így nekik is lesz középkategóriás szabadidőjárművük. Első részletek a leendő óriásról.

Speciális mentőjárművet épített a Kamaz

Szinte bárhol bevethető mentőjárművet épített a Kamaz, mely kiválóan alkalmas tűzoltók és a mentők munkájának támogatására.

Így gyorsul 350-re a Bugatti Chiron

Nem sokan vezethették a Bugatti Chiront, de Jeremy Clarkson köztük volt. Az autós újságírás fekete báránya ízelítőnek az autó gyorsulási képességeit demonstrálta.

F1: A Ferrarinak hálás Grosjean

Romain Grosjean csupán két másodperccel maradt le az első helyet megszerző Hamiltontól, így igazán lelkesen vág neki az Ausztrál Nagydíjnak.

Alonso: A McLaren nem jó a pontszerzésre, szomorú a helyzet

Fernando Alonso ugyan problémamentes időmérő végén a vártnál talán jobb 13. helyet szerezte meg Melbourne-ben, de egyáltalán nem elégedett.

F1: Perezt beidézték a versenybírók

A Force Indiá-s Sergio Perezt az Ausztrál Nagydíj kvalifikációja után vizsgálat alá vonták, büntetés miatt elúszhat a 11. rajthely.

Hihetetlen módon úszta meg a balesetet ez a motoros

Lendületből ült fel az autó tetejére a motoros, amin valószínűleg ő is meglepődött az ütközés után.

Világrekordra készül a Jaguar

Idén 25 éves a Jaguar XJ220, és ebből az alkalomból monstre felvonulást terveznek, méghozzá Guinness-esélyes részvétellel.

Hamilton: Bottas nagyon jól teljesített

Lewis Hamilton indul az élről Melbourne-ben, Sebastian Vettel a második, Valtteri Bottas a harmadik rajthelyet fogta meg az időmérőn. Az első három nyilatkozatai.

Videó: Így vágta falnak a Red Bullt a helyi hős

A Red Bull-os Daniel Ricciardo nem lehet elégedett, hiszen hazai közönsége előtt szúrta el az időmérőt, a Q3-ban a falban végezte.

F1: Hamiltoné az év első pole-ja

A szezonnyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjén a mercedeses Lewis Hamilton magabiztos pole-t hozott, mögötte a ferraris Sebastian Vettel, Valtteri Bottas csak a 3. A hazai sztár a falban végezte.

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.