Így vegyél okosan használt autót

Használt autó: amit mindenkinek tudnia kell

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2015.10.09. 06.10

Igazán jó használt autót vásárolni nehéz, de nem lehetetlen. Tanácsokat adunk a buktatók elkerüléséhez, mert van belőlük bőven.

Kell egy használt autó, de milyen legyen? Először azt kell eldöntenünk, milyen és mekkora autót keressünk. Használtan többé-kevésbé eltűnnek az újkori árkülönbségek, tehát a dízelváltozat, a kombi, az erősebb motor vagy az automatikus váltó könnyebben elérhető.

A használtautó-piac a várható javítási és a fenntartási költségeket erősen érzékelteti az árban, márkán belül a kiskocsi annyiba kerülhet, mint a nagyobb értékvesztésű középkategóriás modell. Nézzük meg a használt B Vectrák és a korai C Corsák, vagy akár az első Yarisok és a kortárs Avensisek árát.

Annak érdemes a nagyobb, többnyire biztonságosabb, kényelmesebb és jobban felszerelt modellt választania, aki nem városi autót keres. Autópályán például az 1,8 literes Ford Mondeo és az 1,4-es Fiesta benzinfogyasztása között egy liter a különbség azonos tempónál, míg városban 2-3.

Dízelt vagy benzinest?

Dízelmotort azoknak érdemes választaniuk, akik egyben legalább 15-20 kilométert tesznek meg, tehát van esélye bemelegedni a motornak. Modern, tehát közös nyomócsöves vagy PD TDI dízelmotort az vegyen, akinek mindig van tartalékban mintegy 300-400 ezer forintja például a kuplung és a kettős tömegű lendkerék vagy a négy injektor, a nagynyomású szivattyú cseréjére, esetleg turbójavításra 150 000 forintja. Ezek a kopásból adódó költséges javítások sokáig megúszhatók, de előbb-utóbb kijönnek használtan.

Modern dízelt az nézzen, aki sokat jár az autóval és van esélye az üzemanyagon behozni az esetleges nagyjavítások árát. Néhány százezer forintért elvihetők a régi szívódízelek, amelyek lomhaságuk ellenére érdekesek lehetnek, de környezetszennyezésük aggasztó.  A legolcsóbb használt dízelekről ebben a cikkben találtok információkat.

Mindenki másnak érdemes megfontolnia az autógáz használatát, amivel összebékíthető a szívó benzines motorok egyszerűsége és a dízelek üzemanyagköltsége. LPG-s használt autók átnézéséhez itt adunk tanácsokat, autógázkút pedig van elegendő az országban.

Behozni vagy itthonról?

Németország vagy más nyugati országok használtautó-kínálata csábítónak tűnik. Az autók jobb utakon mennek, futóművük kevésbé elhasznált, felszereltségük többnyire gazdagabb és ami messze van, az vonzóbbnak tűnhet, mint ugyanaz a megyehatáron belül.

Mi először mindenképp itthon néznénk körül. A népszerűbb autókból van választék Magyarországon és nem mindegy, hogy 80 vagy 2000 kilométert teszünk meg dolgavégezetlenül. Mert az autók kint is tudnak szebben csillogni a képeken, mint a valóságban és a címre megérkezve kiderül, hogy sok magánemberként feltöltött hirdetés mögött kereskedő van.

Csak akkor vágnánk neki a nyugatnak, ha több hónap alatt sem sikerült megfelelő autót találni itthon, főleg a rettenetesen gyenge forinttal, ami megdrágítja a kinti autókat. Akit a használtautó-behozatal foglalkoztat, ebben a cikkben elolvashatja az összes kiadást, ami biztosan adódik. A legfontosabb, hogy kétnyelvű adásvételit írjatok, különben jó pénzért hivatalos fordítóirodához kell majd vinni az egynyelvűt.

Átnézés: törött volt? Visszatekerték?

Egy használt autón ezer dolgot kell megnézni, csak a pedálgumikkal nem érdemes foglalkozni, mert olcsón cserélhetők és sok autóban 200-300 ezer kilométer után sem néznek ki vészesen. A kilométerállás manipulálásáról ebben a cikkben olvashattok részletesebben. A vizsgán és adásvételkor rögzített óraállás ellenőrzésének menetét itt találjátok

A javításnak más a helyi értéke az egymillió forint alatti kategóriában és megint más néhány éves autók esetében. A motortérben a rugótornyokat és a hossztartókat ellenőrizzük. Laikusoknak a legfontosabb, hogy a zárhídon, a hűtő felett átívelő lemezen, láthatóak legyenek a gyári táblák és matricák. Ha orrsérülés miatt cserélni kell ezt az elemet, akkor az adattábla sokszor nem kerül át. A hűtőre is vessünk egy pillantást, ne legyen az alján és a tetején se horpadás, egyengetés nyoma. A sárvédők csavarfejét, ha a sárhányót le kell venni, összekaristolja a szerszám, ez is egy apró jel. A gyűrött rendszám pláne, de ezt okozhatja vonóhorog is.

Leleplezhető a futásteljesítmény manipulálása

Célszerszámokkal könnyen manipulálható a kilométeróra állása


Egy autó állapotából nem mindig lehet következtetni futásteljesítményére, a szervizkönyv sokszor hiányzik, néha hamisítják, máskor egyszerűen kitépik belőle a túl nagy óraálláshoz tartozó lapokat és a 18. után a 25-ik oldal jön. Szerencsére 2012. január 1. óta az adásvételi szerződésben szereplő és a vizsgán leolvasott óraállást a hivatalok munkatársai feltöltik egy online adatbázisba. Arra nem vennénk mérget, hogy ez minden esetben a tényleges futásteljesítmény, mert aki csalni akar, az a vizsgák előtt visszaállíthatja a kilométerórát, de az emberek többsége aligha becstelen.

Ebből nagyon értékes adatforrás válik a hazai használt autókra a jövőben. Alapesetben az összes olyan használt autóról van már óraállás, amely 2012. január 1. óta megjelent műszaki vizsgán vagy gazdát cserélt. Az adatbázis napról napra értékesebb, de már most is benne van az autópark zöme. Egy online adatbázist sorban állva lekérdezni és utána a postást lesni az eredményért nem túl életszerű módszer. Ezért a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elindította az online lekérdezést, amivel a rendszámot megadva gyorsabban juthatnak információhoz a használtautó-vásárlók. Egy gépjármű adatainak lekérdezése 625 Ft, benne van nemcsak az óraállás és a rögzítés időpontja, de az autó eredeti színe, az első forgalomba helyezés ideje, illetve hogy forgalomba van-e helyezve a jármű, továbbá körözik-e? A rendszer használatához először személyesen regisztrálni kell a kormányhivatalokban/okmányirodákban, ha valaki még nem tette meg ezt más ügyben. Az eljárási díj 625 Ft, de további járműve lekérdezése rendszámonként csak 275 forintba kerül, tehát érdemes egy körben több kinézett autó óraállását ellenőrizni.  A kinézett használt autók regisztrált futásteljesítményének lekérdezéséhez kattints ide!

Törésnyomokat, javítás jeleit keresve nézzük végig a karosszéria hegesztési pontjait! Ha a tulajdonos hozzájárul, óvatosan fejtsük le, majd nyomkodjuk vissza az ajtók gumitömítését. A kéderrel takart lemezéleken megállapítható, hol lett elvágva a kocsi. Alapesetben azt nézzük meg, hogy a két oldalon egyformák-e a hegesztésnyomok, hasonlóak e- a szigetelések. Ha az egyik oldalon szabálytalanabbak, akkor az javított lehet.
 

Az alváz éleit nagyon nézzük át, hogy látni-e rajtuk húzatópad nyomait! Az élekre rögzített pofák karmai határozott nyomot hagynak. Persze erre is kenhetnek alvázvédőt, a BMW-ken pedig az alváz üregeibe rögzíthetők az eszközök a súlyosan sérült karosszéria helyrehúzása előtt. Mindenesetre húzatópadon járt autót lehetőleg nem vennénk, olcsón sem.

Ha találunk valami gyanúsatt, először kérdezzünk és sose sértegessük az eladót! Ő is vehette törötten az autót jóhiszeműen, mi is tévedhetünk. A “nem is tudtam róla”kezdetű válasz nyilván nem ugyanolyan hiteles egy dörzsölt neppertől és egy családanyától. Ha nem tetszik a kocsi, hagyjuk ott, de kár összeveszni valakivel.

Állapotfelmérés: macerás, de megéri

Kérdezzük meg az eladótól, hogy hajlandó-e állapotfelmérésre elvinni az autót egy lehetőleg márkaszervizbe. Ha az autó ígéretes, ennek 10-20 000 forintos költsége bőven megéri a ráfordítást.

Eladóként csak akkor mennék állapotfelmérésre, ha előtte tisztázzuk a vevővel, mennyiért vinné el az autót, ha nem derül ki róla normál kopással nem magyarázható gond. Az állapotfelmérés azért is fontos, mert egy műhelyben alulról is látható az autó, ami sokkal árulkodóbb. Más kérdés, hogy a vonzó árú autók sokszor elkelnek, mire 2-3 nappal később szervizbe vinnénk őket.

A törésnyomok felderítéséről ebben a cikkben illetve ebben az anyagban olvashattok.

Festékmérők: gagyira ne költsünk!

Nagyobb értékű, 1,5 milliós forintnál többe kerülő használt autó vásárlásához megéri beruházni egy rendes festékrétegvastagság-mérőbe. A normálisabbak 45-70 ezer forinttól kaphatók, érdemes összedobni rá a családban, baráti társaságban. A készülék csak az újrafényezést képes kimutatni, a gyárinál vastagabb festéket és alatta a gittréteget, tehát nem mindenható a törött előélet felderítésében.

Olcsót azért nem szabad venni, mert alumínium elemeket nem mindig mérnek. Főleg felső kategóriás és sportautók motorházfedele, ajtaja, sárvédője lehet alumíniumból, vagy akár a teljes orr-része, mint a 2003-2010 közötti, E61-61-es 5-ös BMW-nek.

Minden elemet három ponton érdemes megmérni, az egymással szemközti elemek értékeit összevetve. Kérdezzük meg egy márkaszervizben, hogy az adott típus eredeti festékrétege hol mozog, de a gyári értékek többnyire 100-120 mikron körüliek. 250-300 mikron újrafényezést jelent, a még magasabb értékek gittet mutatnak a lakk alatt. 1000 mikron egy milliméternek felel meg, ami bőséges szórógittre utal.

A használtautó-vásárlás kiváló összefoglalása itt található. Annyira gondosan, mint a dokumentum szerzője kevesen vesznek autót, de legalább van miből felejteni. Sok sikert a vásárláshoz és fogadjatok meg egy tanácsot: lehetőleg ne az ársáv legaljából válasszatok! Inkább legyen egy régebbi autó jó állapotban, mint az utódja lezuttyanva. Jobb egy igazán szép E46-os, mint egy menőbb, de elhasznált E90-es 3-as BMW.

Kommentek

 • Marcikutya

  Csak olyan neppertől, aki a cég vagy a saját egyéni vállalkozó nevére veszi az autót és úgy árulja, bizományos eladótól ne.

  Meg csak vidéki nyugdíjas körzeti orvostól, aki csak a garázsban ment az autóval…

 • Guevara

  Lassan ledoktorálhatunk már használt autó vételből. Srácok nincs izgibb téma?

 • a.szorenyi

  Kedves Guevara! A hirdetések témájára nem vagyunk hatással, de szerintem ez pont egy szerencsés kampánytéma lapunknak. A használt autós cikkek olvasottsága mindig kiemelkedő és reméljük, hogy a cikk információtartalma magasan meghaladja a hirdetésektől megszokottat.

  Hardcore autóbuziknak, amilyen Te vagy meg mi is, ezek a tippek ismertek lehetnek, de a használtautó-piac pörgését és nagyon-nagyon sok ember felkészületlenségét látva ezeknek az ismeretterjesztő cikkeknek megvan a helyük minálunk.

  Új autós témában nemsokára összevetjük a Jaguar XE-t a konkurensekkel, lesz benne IS, 4 Gran Coupé, A5 és C-osztály is, összeeresztettük továbbá a Kadjart és a Qashgait az új Tucsonnal, hogy csak pár készülő anyagot említsek.

F1: Rosberg visszavágott, Hamilton csak a 3.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj második szabadedzésén a bajnoki éllovas Nico Rosberg lett a leggyorsabb, a címvédő Lewis Hamilton csak a 3. a Red Bull-os Daniel Ricciardo mögött.

F1: Vettel a tükörbe kapaszkodott

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj első szabadedzésén a Mercedesek óriási fölénnyel zártak az élen, Hamiltonék külön kategóriában Austinban. Sebastian Vettel a törött tükrét tartva vezetett.

Button kimondta, miből lehet nagy baj az F1-ben

Jenson Button szerint a Forma-1-nek ki kell találnia valamit annak érdekében, hogy a tévét rövid időre bekapcsoló nézőket is lekösse, például rövidebb futamokra lenne szükség.

Trágyahordóból tűzoltóautó

Ha a saját tűzoltóautó nem is létszükséglet, azért egy tűzoltókészülék elfér az autóban, lakásban. Egyszer még jól jöhet.

F1: A Renault nem becsüli a pilótáit?

Jolyon Palmer nem biztos benne, hogy a Renault elismeri az ő és Kevin Magnussen idei erőfeszítéseit.

Chiptuning a Toyota Hiluxhoz

150 helyett 185 lóerőt tud a japán pickup, ha kezelésbe veszi Pityu Autóklinikája.

Vizet pöfögő buszokat vásárolnak a tokiói olimpiára

A Toyota kínálatában a jövő évtől üzemanyagcellás autóbusz is megtalálható lesz. A dolgok mozgatórúgója természetesen a tokiói olimpia.

Kalasnyikovval indították be az autót, és ez nem vicc

Az AK-47-es gépkarabély sok mindenre jó, de arra, hogy bikakábelt helyettesítsünk vele, még soha nem gondoltunk. Szerencsére mások igen.

F1: Ricciardo texasi paraszttá változott

A Red Bull-os Daniel Ricciardo nagyon élvezi a Forma-1 texasi fordulóját, lassan igazi farmer lesz belőle.

Tíz rettentő motorhalál: így jár, aki elfelejti az olajcserét

Az elhasznált kenőanyaggal üzemelő motor minden kilométerrel közelebb kerül a kínhalálhoz. Olajcsere nélkül előbb-utóbb borítékolható egy olyan fájdalmas szervizszámla, aminek látványa talán még az olajsárba ragadt szelepvezérlésénél is szörnyűbb.

11 észvesztő autó, ami bárcsak létezne

Na, ezek biztos feldobnák a manapság annyira unalmas utcaképet.

F1: A Force India menti meg Kvjatot?

Paddockbeli pletykák szerint a Red Bulltól a Toro Rossóhoz visszaültetett, ott igen bizonytalan jövővel rendelkező Danyiil Kvjat 2017-ben esetleg a Force Indiánál kaphat újabb esélyt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.