Használt autó: így nem vettem német Corsát

Használt Opel Corsák, 1500 euró alatt

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.06.11. 17.00

600 ezer forinttól itthon is találni használtan klímás Opel C Corsákat, de hátha nekem is megérné behozni egyet Németországból?


Röviden – Használt Opel Corsa C
Mi ez? 2000 őszén bemutatott, 2003 nyarán átdolgozott, 2006-ban leváltott kisautó, három- és ötajtós karosszériával.
Mennyibe kerül? 450 ezertől egymillió forintig szórnak a használtautó-piaci árak.
Melyik motor jó bele? Benzinesből az 1,2 literes Twinport, dízelből az 1,3 CDTI a legvonzóbb.
Mi van helyette? Megannyi kortárs kisautó. Például Punto II, Suzuki Ignis és Ford Fiesta.

E héten Hannoverben jártam, hogy a közeli Contidromban megismerjem a Continental friss autó- és gumiipari fejlesztéseit. A Contidrom egy olyan fontos tesztközpont, amit a Continental más üzletágai is csak évekre előre egyeztetve tudnak lefoglalni többnapos sajtóeseményekre a gumis kollégáktól. Hamarosan írok róla, mi mindent láttam-vezettem ott, például mobiltelefonról, távirányítva parkoló autót vagy E36 318ti BMW-t friss fejlesztésű és modern 1-es BMW-t 10 évvel ezelőtti gumival. (Nem túltárolt abroncsokról van szó, a korábbi összetétellel és mintázattal, de nemrég készültek.)
 

Azért jártam Hannoverben, hogy a Contidromban teszteljük, mit tud a régi BMW új gumival és az új BMW, régi gumikon. Élményben a pörgős 318ti Compact agyonverte az 1-est, még kikapcsolt menetstabilizálással is

Mivel a hazaút napján maradt pár óránk, ezt használt autó-nézegetésre fordítottuk Katona Mátyással, az Autónavigátor főszerkesztőjével. Ha találok valami jót, annak a családban vagy a baráti körben mindig megvan a helye, legfeljebb eladom. Ha nincs semmi, akkor is jól szórakozunk.

Nagy város, kis Corsák

Összesen három és fél óránk volt németországi használt autókat nézni egy félmillió lakosú, 204 négyzetkilométeres nagyvárosban. Előző este megpróbáltuk a szállodában találomra megkérdezett hannoveri lakosoktól kideríteni, hogy hol vannak lehetőleg egy kupacban használtautó-telepek. Négy férfi és egy hölgy próbált segíteni, de egyikük sem tudott murvás használtautó-kereskedéseket, eredetiben Kieshändler említeni.

1400 euró alatt nem adja oda a kereskedő. Határeset, hogy érdemes-e behozni, de legalább szervizkönyves és csak 134 ezret futott

Végül két benzines használt Opel Corsát néztem ki az internetről, az egyik telepen állt, a másik magánszemélynél. A C Corsa fenntartási költségei alapján jó választás, kényelme, térkínálata, útfekvése is a jobbak közé tartozott az ezredforduló után. Németországban van bennük oldallégzsák és szerintem a Corsa C jól néz ki, ami a legfontosabb döntési szempont a hozzám eljutó autóvásárlási kutatások alapján.

Ha érdekel, mit kell megnézni egy használt Opel Corsán és milyen bajai lehetnek, kattints erre a cikkre!

Ezres Corsák, 1500 euró alatt

A két egyliteres autó közül a kereskedésbelit céloztuk meg először. A fotókon ígéretesnek tűnt és optimistán azt felételeztem, hogy amit bevesz egy nepper, az annyira pusztulat nem lehet. A telefonban hallottak álltak is rá, elsőre tényleg mutatós kocsi, 2002 novemberéből.
 

Érintetlen a csomagtérvályú, a gyári matrica is megvan az oldalfalán. Az ezüstszínű autó 1000 euróvbl kijönne, de jól láthatóan törve volt hátulról és valószínűleg elöl is

A két első fényszórón látszott a 2002. októberi gyártási időt jelző matrica, a motortérben volt némi rozsda, de a szervizkönyv 134 000 kilométerrel jót ígért, Az autó a próbaúton is normálisan működött, nem adott aggasztó hangokat, dolgozott az ABS és a légkondi is. Csak az volt furcsa, hogy a nagyon rövid váltófokozatok miatt a motor már bőgött kettesben, pedig csak 65-tel mentem.

Ám a türkizzöld autóban nem volt meg a kalaptartó, letört az elektromos tükörállítás kapcsolója, furcsán pótolták az oldalborítás hiányzó csavarját, és ami zavart, hogy semmilyen életjelet nem adott a CD30 rádió. Egyik sem megoldhatatlan feladat, de az egyértelmű hibákért némi árkedvezményt vártam volna.
 

Ott jók az utak. A 134 és a 203 ezret futott autó is finoman gurult, futóműzajok nélkül a próbaúton

De a bizományba bevett autóra a tulaj mondott egy árat a kereskedőnek, ami alá nem mehet és maradt a telefonban is korrektül említett 1400 euró. Csak ezt nem monda, hogy a felszereltségi listában jelzett funkciók egy része használhatatlan. Így sem rossz, de mivel háromajtós, mentünk tovább.

Kint is vannak rémes autók

Pár száz méterre megláttunk egy lepukkant autótelepet. Top Preise (remek árak) hirdeti a molinó a kerítésen, ám többségében szakadék autók állnak szerteszét. Meglepett, hogy ilyenekkel még érdemes foglalkozni Németországban, de rajtunk kívül kora délután még két érdeklődő nézelődött.
 

Sokáig kellett volna kutatni itt egy épkézláb autó után. Németországban sem szép minden autó és aki nem csal áfát, annak ki kell fognia a behozatalra érdemes darabot a 315 forintos euró miatt

Egy család az 1600 eurós Mazda Premacyt vizslatta, egy motorral érkező fiatalember pedig épkézláb, benzines autót keresett, különösebb elképzelés nélkül. Ilyet nem itt érdemes keresnie, mi szörnyülködünk egy sort és odább állunk.

Drága taxi, drága a villamos

Irány a következő Corsa 1,0. Taxival a 9-10 kilométeres út 9000 forintba kerül, de az egyzónás villamosjegy 2 euró 60 centes, 820 forintos árát látva ez máris kevésbé vészes. Magántulaj, rendezett környék, a kocsi a háztömb előtt áll. Ezüstmetál háromhengeres, semmilyen szervizdokumentum nincs hozzá. 203 000 kilométert mutat az óra és szintén háromajtós, de ez legyen a legnagyobb baja.
 

Egyliteres, láncos vezérlésű motorjával igen jó autó lenne Budapestre a kis Corsa. Itthon félmilliótól mennek felelé az árak, légkondival inkább 600 ezer forinttól

A fiatalember egyetlen kérdésemre tud csak megnyugtató választ adni: másik autót vettek, ezért eladó. A legtöbb kérdést azzal hárítja el, hogy nem tudja vagy az még előző tulajnál történhetett, mert ő Corsa második gazdája.

A beszélgetésből nem lettünk okosabbak, az autó viszont elárult ezt-azt. A csomagtérszőnyeget felhajtva hátsó sérülés javítási nyomait láttuk, a pótkerékvályú sem olyan szép egyenletes, mint az előző autón. Elöl a jobb oldali fényszóró fényesebb a lemattult balnál, mivel cserélni kellett. A tulaj szerint nem ütközés, hanem az elromló fényszóró miatt, talán igaz.

Mitől nem megy a légkondi?

A próbaút vegyes élményeket hoz. Ferdén áll a kormány, nem működik az ablakmosó és a hirdetésben említett lyukas kipufogó miatt agylágyító lenne autópályán hazajönni vele. Nem a dob, hanem a leömlő repedt, amit biztosan cserélni kell. Cserébe az autóhoz vannak téli és nyári gumik felnire szerelve, jó profillal. Beüzemelném a légkondit, de nem csinál semmit. Majd megnézem, ha visszaértünk.
 

Jól nézzük meg, hogy megvannak-e a klímacsövek, látunk-e kompresszort az ékszíj alatt. Előfordult, hogy csak a belső téri kapcsoló volt meg a hirdetésben ígért légkondiból, de ez itthon is nagyon ritka

Amikor egy klímás autó nem fúj hideget, az első feladat ellenőrizni, hogy a műszerfali gombhoz tényleg tartozik-e légkondicionáló. Volt már olyan, hogy a kapcsoló ellenére a motortérből a teljes hardver hiányzott. A klímahűtőt nem mindig látni, de a légkondicionáló fémcsöveit és a rendszer kompresszorát keressük meg! A Corsában az utóbbi egység jól látható a motortömb bal oldalán, így az is látszott, hogy az ékszíj csak nem kezdte forgatni, hiába kapcsoltuk be és indítottuk be a ventilátort nyáron, hidegre állított hőfokszabályozóval.

Autója válogatja, de a kompresszor a gázhiány miatt is mozdulatlan maradhat. Ha nincs gáz a rendszerben, a kenést biztosító gáz híján az okos elektronika nem engedi beindulni és bekrepálni a költségesen javítható kompresszort. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy a nagyjából kisujjnyi vastag, fém klímacsöveken megkeressük a szelepet, leszedjük róla a műanyag védőkupakot és kulccsal vagy más hegyes tárggyal egy pillanatra benyomjuk a szelepet.

Semmilyen szervizdokumentum nem volt az autóhoz, a tulaj maga tartotta karban. Az első féktárcsák és betétek valóban újak voltak, a kuplungot is nemrég cserélte a srác

Ha van benne gáz, az nagy nyomással és a jelzőfolyadékkal együtt kisüvít, ha pedig sóhajt sem hallunk, akkor van rá esély, hogy gáztöltéssel valóban működőképesé tehető a klímaberendezés. De mivel a klímagáz nem illan el csak úgy magától, ez mindenképp alkualap, mert csöveket cseréltetni vagy klímahűtőt javíttatni, pláne cserélni nem olcsó mulatság. Nem derült ki, mi a légkondi baja, ezért az árából mondtam 200 euróval kevesebbet, az nagyjából elég kompresszorjavításra és gáztöltésre.

Megbukott a papírmunkán

Végül mégsem csaptunk egymás tenyerébe, a kedvező ár ellenére sem, de nem az autó hibái miatt. A tulaj csak lejelentve adta volna el az autót, tehát a forgalomból kivonva, majd én az érvényes vizsga alapján a kinti okmányirodában helyeztethettem volna újra forgalomba, hogy a nagyjából 60 ezer forintért beszerezhető exportrendszámmal hazahozzam a repedt leömlős, több mint érces hangú autót.

Nagy dilemma: ferdén állt a kormány, sérült volt és nem megy az ígért légkondi, de csak 1000 euró és alacsonyak a forgalomba helyezési közterhei is

Aznapra bezárt az okmányiroda, a tulaj csak másnap délután tudta volna elintézni a kivonást, utána pedig még rám várt volna az új forgalomba helyezés. Plusz két napot nem tudtam rászánni a projektre más feladatok miatt, így végül ottmaradt a zöld és az ezüst Corsa is. Én könnyen lelkesülök autókért, de Mátyás kollégám realista és a megfelelő időben kimondta a megfelelő mondatot: “Azért, mert ez kevésbé rossz vétel a zöldnél, még nem kell megvenni.” Repülővel jöttem haza.

Kommentek

 • wajzy

  “Csak az volt furcsa, hogy a nagyon rövid váltófokozatok miatt a motor már bőgött kettesben, pedig csak 65-tel mentem.” Csak én szoktam 65-tel negyedikben menni?!

 • MetroGoldwinMayer

  Biztos vakarta a fejét a gyerek, h mit akar ez 1 heti fizetésért?

 • vizesszaki

  Néhány téves információ is megjelent a cikkben. Egy az utak Németországban, a közhiedelemmel ellentétben nem annyival jobbak, hogy ettől el kellene szédülni. Csak néhány példa, München, Konstanz, Stuttgart. A másik dolog, a használtautó minősége. Réges- régen véget ért az a világ, amikor a németek 3-5 évente cserélték az autókat. Manapság már rendesen szervizeltetni sem tudják, egyre lepusztultabb az autóparkjuk. Persze örülnek a keleti blokkból odaszédelgőknek, mert van kire rásózni az ” álomautókat”. Amikor autózok vagy éppen a kamionommal haladok az autópályákon, messziről kiszúrom az ” aussländer”- eket. Bmw, Audi, vw passat, persze a korábbi modellek és szinte mind dízel. Az állapotuk? No komment.
  Még egy hamis legenda. Az átlagos német melós sem vesz egy heti fizetéséből nem hogy új, de méghasznált autót sem. Korábban jártam át a határ túl oldalára háztartási gépeket kiszállítani, meg beszerelni. Szinte naprólnapra nagyobb a csóróság. Nem véletlenül vannak egyre többen Svájcban.

 • Nick Árpi

  vizesszaki@ “Szinte naprólnapra nagyobb a csóróság.”

  Ugye, ezt te sem gondoltad komolyan? Amúgy gratula a kamionodhoz… :-)

 • hova

  Ennyit az “álomautókról”.

 • vizesszaki

  Nick Árpi, de igen komolyan gondoltam. Személyes tapasztalat, kb 2 éven át heti rendszerességgel szereltem be mindenféle háztartási gépet német és bevándorló családoknál. Persze nem mindegy, hogy mihez viszonyítunk. Aki Magyarországról érkezik a németekhez, annak ez álomvilág. Én másik oldalról jártam át, és bizony onn nézve nem annyira álomvilág, de ez már egy másik történet.

 • ldaracing

  Jó is lenne, ha havi 4000 Euró lenne a fizetés. Oda emigráltaktól tudom, hogy örülnek ők a havi 1500 Eurónak is. Egy fogorvos ismerős tényleg megkeres 4000-et.

  A cikk témájához csak egy idézettel szólnék hozzá, ami jól leírja az importautók zömét: “dől befelé a szar az országba”

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

Ilyen munkát sem végeztettek még F1-es pilótával

A Renault felújítja enstone-i bázisát, és valószínűleg nem talált a munkára rendes melósokat.

F1: Hivatalos, a Ferraritól kölcsönöz pilótát a Sauber

A Sauber hivatalosan is megerősítette, hogy a sérült Pascal Wehrlein helyett a Ferrari tartalékosa, Antonio Giovinazzi vezet majd náluk a hétfőn kezdődő első barcelonai teszten.

Bajban van az Aston Martin

Jelentősen, 27 százalékkal nőtt az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti vesztesége, és ezzel már a hatodik egymást követő évet zárta mínuszban.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.