Ezzel a japánnal szívesen kezdenek a nők

Használt autó - Toyota Yaris első generáció

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.04.09. 06.00

Toyota Yaris. A kikerülhetetlen ajánlat, a tuti tipp, az egyértelmű válasz, amit egy használt autó vásárlásra készülő hölgy kérdésére adhatunk.

Röviden – Toyota Yaris (1999-2005)

Mi ez?

Népszerű japán kisautó, jól variálható beltérrel, pörgős benzinmotorokkal 

Mennyibe kerül? 500 ezer Ft körül indul mozognak a 2000 körül gyártott autók, a legszebb, megkímélt példányokért akár 1-1,2 milliót is elkérnek
Melyik motor jó bele? Egyértelmű favorit az 1,3 literes 86 lóerős benzines, de az 1,4-es D4-D dízel 170 Nm nyomatékkal, és jólesően alacsony fogyasztással sem rossz vétel 
Mi van helyette? Alternatívából akad rengeteg, Mazda2, Nissan Micra, Honda Jazz a japán vonalon, Renault Clio, Peugeot 206, Ford Fiesta, VW Polo az európain

Toyota Yaris. A kikerülhetetlen ajánlat, a tuti tipp, az egyértelmű válasz, amit egy használt autó vásárlásra készülő hölgy kérdésére adhatunk. Mert korának nagy dobása, az első generációs Toyota Yaris mára a turkálók akciós pólójává öregedett. 

Épp a legjobb korban van, hatalmas kupacból (csak itthon 2-300 darab keres átlagosan gazdát) választhatjuk ki a nekünk tetszőt. Ára egyre alacsonyabb, fenntartása sem rejteget több százezres időzített bombákat, így még ha felületesen túrunk a halom aljára, akkor sem lövünk mellé. Fájdalmas mértékben legalábbis semmiképp.

Hogy néz ki?

A kétezres évek elején a japán gyártó mindenáron meg akart felelni az európai vásárlók ízlésének. Ennek jegyében alakították a Yaris karosszériáját is, ami még mindig megbízhatóan birtoklási vágyat gerjeszt a legtöbb női sofőrben, talán az egyetlen autó, amin öklendezés nélkül el lehet viselni a rózsaszín fényezést (de azért a kék jobban áll).  

A ráncfelvarrás utáni kivitelt legkönnyebben az első fényszórók alakjáról azonosíthatjuk, ekkor kapta meg a Corollánál is jól megfigyelhető csipagödrös lámpákat

Sehol egy szigorú él, a szopott gombóc szócikk alatt ez a típus szerepel a Wikipedián, szinte mosolyog, ha pillangós matrica, katicabogaras üléshuzat kerül rá kiegészítőként. 
Rövid típustörténet
Nagyon jól indult a Starletet leváltó Yaris pályafutása, nyomban első lett a 2000-es Év Autója választáson. Az 1-1,3 literes benzinesek (68-86 LE) mellett 2002-ben megjelent a 75 lóerős 1.4 D-4D dízelmotor, majd 2003 elején jött a modellfrissítés, ami szemből a csipagödrös fényszóróból látható. Az egyliteres modell teljesítményét a gyár visszavette 65 lóerőre (48 kW), hogy teljesítse az Euro 4 határértékeket. 
Az első generációból készült két- és négyajtós lépcsőshátú limuzin Echo illetve hazájában Platz (hely) néven, mert a japánok szeretnek német neveket adni az autótípusoknak. 2005-ig Yaris Verso néven mini egyterű is volt belőle, amelynek különlegessége az elemlámpaként kivehető csomagtér-világítás és az ügyesen összehajtogatható hátsó ülés. A második generáció 2005 végén debütált, amit 2011-ben követett a harmadik, jelenleg is futó verzió.

Milyen belülről?

A korabeli tesztekben gyakran kapta meg vaskos negatívumként a belső tér kopogós műanyagait, de tizenöt év távlatából már nem tűnik annyira rossz döntésnek az időtálló puritán műszerfal. Nincs lakk, ami már mattra karcolódott, és a gumírozott felületek sem repednek, mállnak. Ha nem harcoltak velociraptorok az első üléseken, akkor egy alapos takarítás után a Toyota Yaris belseje még kétszázezer kilométer után is hozza az újkorában kínált esztétikai élményt. 

Leginkább a kormányon érhető tetten a futásteljesítmény, ide került puhább borítás, ami le is kopott az idővel.

A praktikum sem fakult az idővel, még ma is veszett jól esik, hogy nincs annyi kacat a zsebünkben, amit el ne nyelne a tárolórekeszekkel alaposan tagolt középkonzol, a méretes ajtózsebek, vagy igazán kiemelkedő zsebtartalom esetén a 305 literes csomagtér. Ez utóbbit akár 905 literig bővíthetjük, de még több variációs lehetőséget ad a 15 centiméteres sínen csúsztatható hátsó üléssor. 

A mai napig fura látvány, hogy a kormány mögött csak plasztik sivatagot találunk, a műszerek pedig középen egy mély kútban lebegnek.

Kétségtelen, hogy a szürke árnyalatokból és pufók ívekből építkező beltérben a középre helyezett, térhatású, digitális műszerfal a fő műsorszám. Egyedi műszaki csemege, amit húsz év múlva a különc kilométerórák válogatásban az első háromba sorolunk majd. Hasznosságáról megoszlanak a vélemények, van, akit zavar a mélységben lebegő, csak a sofőr számára látható számok látványa, van, aki könnyen megbarátkozik a dologgal.

Vezetés

Magas üléspozíciójával, rövid ülőlapjával emlékeztet az autó, hogy a gyors ki-beszállásokkal tarkított, rövid városi utak feladatára szabták, a vidéki rokonlátogatásokat már inkább muszájból teljesíti, főleg az egyliteres, vezérműláncos, 1SZ-FE kódjelű benzinmotorral szerelve.

Előnytelen körülmények között is leolvasható a digitális műszerfal

Saját terepén a városban van inkább elemében a négyhengeres változó szívószelep-vezérléses apró motor. Élénken reagál a gázadásra, és kihúzatva, ahogy változik a szelepnyitás mértéke, némi erő is mutatkozik. 

Az egyliteres motor korának csúcstechnológiáját képviseli, 16 szelepes, szívó oldalon változó szelepvezérléses, vezérműlánccal szerelt blokk, 68 majd később 65 lóerővel.

Sokat dicsért vezethetősége 200 ezer kilométer után sem okoz csalódást. A tesztelt példány jól beállított futóművével stabilan fut, kormánya könnyű, mégis pontos irányíthatóságot ad, a fékek is megbízhatóan lassítanak, egyedül az ötsebességes váltó bizonytalan. A feszes rugózás segít rálelni a megfelelő kanyarívre, de csökkenti a komfortérzetet, rossz minőségű úton a Toyota Yaris erősebben ráz riválisainál. Az apró motorral könnyedén 5,5-6 liter között tartható az átlagfogyasztás, de ha autópályára merészkedünk, azt magához mért torkossággal honorálja.  
Toyota Yaris fogyasztási adatok a Spritmonitor.de alapján

BENZINES

– 1.0 VVTi (68 LE) 5,85 l/100 KM
– 1.3 VVTi (87 LE) 6,17 l/100 KM
– 1.5 VVTi (105 LE) 6,96 l/100 KM
DÍZEL

1.4 D4-D (75 LE) 4,61 l/100 KM

Költségek, hibák

Adatlap

Toyota Yaris első generáció

Ezzel a japánnal szívesen kezdenek a nők 1
Motor 1299 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 86 LE
Nyomaték 124 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,7 sec
Végsebesség 175 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5 l / 100 km

“Csak a kopó alkatrészek.” Hangzik el a mondat a japánautó-tulajdonosok szájából, és a Yaris esetében is igaz, hogy megbízhatósága kiemelkedő a használtautó-piacon, de azért akadhatnak hibák, és a kötelező szervizek hiánya szintén megbosszulja magát. 

Mivel a motor megbízhatóság nem ad aggodalomra okot, a Yaris-fórumon leginkább a hátulról érkező zörgés semlegesítése, az ötszáz körüli alapjárat valamint az indításkor csörrenő vezérműlánc hangja a fő témaforrás. 
Akad gond viszont a váltóval, a típusnál előfordul, hogy hidegen nehezen kapcsolható az 1-2 fokozat, elszállhat a légtömegmérő, és az elfáradó csomagtérajtó-teleszkópokkal, rejtélyes indítási nehézséggel is küzdenie kell néhány Yaris-tulajdonosnak. 
Kisautók között biztonságosnak számít a típus, négycsillagos NCAP eredményt ért el 2000-ben, és itt fontos megjegyezni, hogy az oldallégzsák 1999 végétől számított szériafelszerelésnek, de mivel a Yarist 2006-ig gyártották, nem szükséges a legfiatalabb példányok közt kutatnunk ha fő szempont a biztonság. Emellett jobb a 2003-as ráncfelvarrás után kutatnunk a tökéletes alany után, több apró fejlesztés, hibajavítás történt ezt követően a francia üzemegységben. 

Alkatrészárak

Első fékbetétek cseréje 15 000 forinttól 
Első lengéscsillapító, pár 35 500 forinttól
Első kerékcsapágy készlet 7000 forint
Kuplungszett 35 500 forinttól
Hátsó lámpa 15 000 forint (bontott 5 000 Ft)

Ez az “egygazdás” kék példány közel 220 ezer kilométerrel, pár apró karosszériasérüléssel téli-nyári abronccsal, alku után 600 ezer forintért került jelenlegi tulajdonosához, rövid ideig tartó turkálás után. Még csak pár hete van új név a forgalmiban, így nincs kalandos történet, de a típust ismerve nem is lesz. Még jó 10-15 évig. 

Szavazás

Hány pontot érdemel a Toyota kisautója használtan? Szavazz 1-től 10-ig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

  • Bandi77

    Hát így saccra gondolom jelenleg 10 éves körüli a kocsi. További 10-15 év múlva már a hangyák is el tudják hordani :)

  • menõmanó

    Mostanában sokat használok egy TS változatot.
    Nagyon megszerettem még a nagy testvére mellett is. Igaz, az sokkal gyorsabb, de azért ezzel is komoly meglepetéseket lehet okozni. Nagyon jó a futóműve, rugalmas a motorja. Valóban egy kicsit rövid az ülés ülőlapja és elég magasan ül benne az ember, de viszont így jó a kilátás a forgalomra.
    Jól megy, jól fogyaszt, jól néz ki, kimondottan praktikus és nagyon megbízható, strapabíró kis jármű. Csak ajánlani tudom.

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Merjünk francia használt autót venni?

Részletes használtautó-bemutató a Peugeot 308-ról. Mi szól a francia kompakt autó mellett és mi ellene?

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

KRESZ-oktatás, amire régóta vártunk

Ez a két videó a legkisebbeknek tanítja meg a KRESZ alapjait, és ennek nagyon örülünk.

F1: A Renault nem fog Alonsóért kapkodni

A Renault Forma-1-es főnöke nincs meggyőződve arról, hogy 2018-ra meg kellene szerezniük a McLaren-Hondától valószínűleg távozó Fernando Alonsót.

Elképesztő világcsúcsot futott a Honda

Mostantól a Honda Civic Type R tartja az elsőkerék-hajtású autók pályacsúcsát a Nürburgringen. Nem kevéssel verte meg az eddigi bajnokot.

F1: Ecclestone Hamiltonra fogad 2017-ben

A Forma-1 volt irányítója, Bernie Ecclestone szerint a Mercedes angol pilótája kerül majd ki győztesen a ferraris Sebastian Vettellel folytatott bajnoki küzdelemből idén.

Szabálytalan előzés egy körforgalomban, van, aki szerint ez még belefér

Az esetet Angliában vették videóra. A BMW türelmetlen sofőrje megunta a kamion mögötti tötyörgést, és szándékosan rossz irányban hajtott be a körforgalomba.

Alonso benézett az Indycar-futamra

Az idei Indy 500-on induló Fernando Alonso a hétvégén az amerikai versenyszéria egyik fordulóján járt körülnézni. Elmondta, hogy miért vág előbb az Indynek, és miért jöhet később Le Mans.

1300 kilométert vezetett egyedül egy gyerek

Ezerháromszáz kilométert vezetett egyedül egy 12 éves fiú Ausztráliában, mielőtt a rendőrök vasárnap lekapcsolták volna, mivel az autó egyik lökhárítója leszakadt.

Meghalt egy kisfiú Alonso gokartpályáján

Fernando Alonsót is megrázta az eset, a balesetet kivizsgálják.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.