Régi Suzuki Swift automatával: a legpuritánabb luxus

Nincs vele az Erő!

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.01.09. 06.00

Második autóként szolgál egy vidéki családban az ezres, automata ős-Swift. Tulajdonosa épp át akarja alakíttatni kézi váltóssá, ami őrült beszéd, de van benne rendszer.

Röviden – Suzuki Swift 1.0 GA, 1992-2003

Mi ez? A Mi Autónk, alias “Régi Swift” leglomhább, legkényelmesebb verziója
Mennyibe kerül? Százezres kategória a legalja, 3-400 ezerért kínálnak jókat, 500 000 a plafon
Mennyit eszik? Odafigyelve 6-6,5, hajtva, türelmetlenkedve 8 liter vegyesben
Mi van helyette? Twingo Easy, Seicento Citymatic, bakancs Micra (K11) 1.0 automata

Érettségi után, iskolába járáshoz kellett egy lánynak valami autó, mert útban a vonathoz, buszhoz egyre kevésbé volt számára biztonságos a séta. Édesapja körülnézett, és talált egy tízéves Suzukit, amit féláron kínáltak a többi, hasonló korú kocsihoz képest. A tulaj nem tudta eladni, mert senkinek sem kellett automata váltós ezres Swift. Megvették és egészen máig nem bánták meg. Bár most azon gondolkodnak, hogy átalakítják kézi váltósra.

A forgalmi szerint 770 kiló - így lehet, hogy az 53 lóerővel és a nyomatékzabáló automatával is vállalható a dinamika a városi forgalomban


Típustörténet

A Suzuki 1991-ben alapította meg magyarországi leányvállalatát, Esztergomban. A pikk-pakk felhúzott gyárban ’92-ben kezdték összeszerelni a harmadik generációs Suzuki Swiftet. A modell gyártását Amerikában (Geo Metro) 1994-ben, Japánban (Suzuki Cultus) 1998-ban befejezték, de nálunk 2003 márciusáig még csak jöttek és jöttek le a sorról a Mi Autóink.

1996-ban volt az első ráncfelvarrás, új lámpatestek, hűtőmaszk és, wow, négyküllős kormánykerék került a kocsiba. 1999-ben jött a rácsos hűtőmaszk és a 4×4-es változat. A három- és ötajtós kocsikat kezdetben egyliteres háromhengeres, karburátoros és 1,3 literes, központi injektoros, négyhengeres benzinmotorral lehetett megvenni, a szedánokat az 1,3-assal vagy 1,6 literes, száz lóerős motorral kínálták. Az 1,3-as  idővel 16 szelepes hengerfejet kapott, 68 lóerőről 85-re nőtt a teljesítménye.

Szűken nyílnak az ajtók, de tágas teret tárnak fel


Automata? Egy Swiftben?

A Suzuki nem hagyta kielégítetlenül a kicsi, olcsó, igénytelen, de automata váltós kocsik iránt érdeklődőket. Talán az is szerepet játszott az automata Swiftek kifejlesztésében, hogy az Amerikában is árult Geo Metro nevű klónhoz (mely arról kapta nevét, hogy havi fenntartásának költsége egy new york-i metróbérlet árához volt mérhető) mindenképp kellett automatát is kínálni. Szóval lett egy ilyen furcsaság, 53 lóerővel, három hengerrel, és egy nyomatékzabáló, fogyasztásnövelő, egyszerű, buta, de tartós kis háromfokozatú automatával.

A kocsit jelenlegi, második tulajdonosa 59 ezer km-rel vette, 390 ezer forintért, 10 évvel ezelőtt. Azokban az időkben a hasonló korú, tíz év körüli kézi váltós, egyliteres Swifteket 700 ezer és egymillió forint közötti pénzekért hirdettek. A kis piros tehát jó befektetésnek bizonyult – egy jó állapotú automata Swiftért ma is 300-500 ezer forintot kérnek gazdáik!

A háromfokozatú automata minden fürgeséget kiöl a Swiftből, városban viszont nagyon kényelmessé teszi a vezetést


Nem öregszik

Az új tulaj nem akarta elhinni, hogy évi átlagban hatezer kilométer se ment be a kocsiba, de egy márkaszervizben megtudta, hogy az elkopott gumik még gyári szerelésű, a kocsinál három hónappal korábban készült Michelinek, szóval alighanem valós a futás.

Most pedig azt nehéz elhinni, hogy valóban 220 ezer kilométer van a kocsiban. Az utastér állapota alapján el lehetne adni 120-nak – a számláló csak ötjegyű. Az utastér tényleg elképesztően egyben van, az üléskárpitok nem szakadtak, sőt, a szivacsok sincsenek kiülve. Az összes kapcsoló, kar, mármint az a néhány darab, ami van egyáltalán ebben a fapados Swiftben, hibátlanul működik.

20 év, 220 ezer kilométer. Nem látszik meg rajta

A motorból a vezérműtengely tömítésénél szivárog az olaj, állítólag a túl híg szintetikus olajtól sokat amortizálódott abban a pár évben, amíg a szervizben elhitték a tulajnak, hogy jó lesz a kocsiba a sűrűbb olaj is. Rozsda? Ugyan már, a Swiftek hajszálvékony, de alaposan levédett lemezei csak akkor rohadnak, ha megtörik őket valahol. 19 teljes életév után ez az összes korróziós nyom a kocsin:

Ennyi a rozsda a kocsin


Jó kiállás, nulla presztízs

Huszadik éves létére a képeken látható piros autó még mindig fickósan feszít csepp kerekein. És pont ilyen feszesen, minden megereszkedettségtől mentesen áll akár több százezer kilométer után is az összes régi Swift, ha csak egy kicsit is odafigyeltek rá. Alig van típushibája, csak a féltengely törvényszerűen kiszakadó gumiharangjára érzékeny és a gyorsan rohadó kipufogórendszert kell időről időre lecserélni.

A korai Swiftek motorjaival nem szokott baj lenni (nekem volt szerencsém 700 ezer kilométert futott 1,3-asban is ülni, működött), de a 16 szelepes kései 1,3-asok kényesebbek az előírt olajcserék, karbantartások elvégzésére. Amikor egy Swift már úgy istenigazából elkezd elhasználódni, nemigen van értelme a tűzoltásnak, kell keresni egy másikat, kevésbé viselteset a használtautó-piacon. Van belőle bőven. Hiszen nemigen veszik.

Minden lámpa ég, minden működik a húszéves kocsiban, semmi nem lóg, akad, nyöszörög benne

Hogy mennyiben a magyar néplélek és mennyiben a Swift el nem kendőzhető puritánsága az oka, hogy a Mi Autónknak nemhogy nincs presztízse, de valósággal taszítja a legtöbb autóvásárlót, meg nem mondhatom. Mindenesetre személyes tapasztaltok alapján állíthatom: egy használt “Régi Swift” megvásárlásánál valamiért egy Trabant, vagy egy rozsdás Camping bicikli is vonzóbbnak tűnik sok-sok autós számára.

Milyen autót vegyek, ha nincs pénzem?, szokták kérdezni tőlük. Hát Swiftet, szoktuk mi válaszolni. Jaj, Suzukit, azt nem, mondják erre. Pedig a Swift nem érdemli meg ezt az ellenérzést.

Puritán, de tágas

Még egy felextrázott példány is hitványkának tűnik egy mégoly fapados, korabeli Polo vagy Corsa mellett, ez nem vitás. Egy ilyen alapkivitelű jószág, mint a piros autó, a maga kilenc vakkapcsolójával pedig egy gyermekszánkó komfortjának képzetét vetíti előre. Biztonság terén se nyújt sokkal többet: se légzsák, se ABS, hátul nem automaták a biztonsági övek és fejtámla sincs. Mégis, sokkal több van ebben a kocsiban, mint amennyit mutat.

A széles egybepadon akár három felnőtt is elfér. Fejtámla nincs, egy tempós hátulról jövő ütközés biztos nyaktörés

Lehetetlenül sok benne a hely. Két megtermett felnőtt mögött elfér három, szintén testes másik. A trükk valószínűleg a nagyon vékony ajtókban és a filigrán üléstámlákban rejlik, no meg abban, hogy az üléseket nagyon alacsonyan emelték a padló fölé a tervezők. Hátul tehát egy kicsit a nyakunkba kell venni a lábunkat, de a fejtér és a lábtér meglepően tágas.

A csomagtartó kicsi, rövid és mély, a magasra emelkedő hátsó perem miatt nehéz pakolni – a Swift tervezése során a lényeg az utastér lehetőségeinek kimaxolása volt. Aki sokat cuccol, vegyen utánfutót vagy tetőboxot.

Milyen vezetni?

Az első látásra nevetségesen apró integrálülésekben 181 centis, mázsás habtestemet meglepő kényelem fogadta. A kormány nem állítható, az ülés pedig nagyon lent van a padlón, de a vezetői pozíció lehetne rosszabb is. Az egyliteres motort 220 ezer kilométer után is pöccre beröffenti az önindító – de fontos, hogy a pöcc előtt megvárjuk, amíg az AC felépíti az üzemanyag-nyomást, amit a gyújtás ráadása után 1-2 másodperccel némi zúgás után egy kattanás jelez.

Minimalista ajtókárpit elöl

Az automata választókarját D-be húzva rögtön kúszni kezd a kis Swift, gázadásra városi körülmények között teljesen elfogadható dinamikával gyorsít. A váltások finomak és persze nincs sok belőlük. A kettest hamar kapcsolja az automata, olyan 50-60 körül pedig jön a hármas, és ugye ezzel vége is. Sebaj, hiszen már itt is elég hangos az autó. 100 felett pedig már nagyon hangos, együtt zúg a szél a futóművel és a motorral. Városi autó a Swift, annak tervezték – és főleg városi autó az automata Swift.

Országúton ezért némi előre gondolkodást igényel a kocsi vezetése, főleg előzés előtt. 80 felett már sosem vált vissza az automata, ellenben ha 70-ről tapossuk padlóba a pedált, még visszacsap kettesbe és 90 fölé gyorsít ebben a fokozatban, meglepően dinamikusan. Az ideális utazótempó 80-100 km/h, és direkt nem 90-et írtam. A sebesség tartása lehetetlen az automata Swifttel, hol lelassulunk egy emelkedő miatt, hol felgyorsít egy utolért kamion szívóhatása. A kocsi vezetése olyan, mint a békés sodródás egy kajakban a folyón: jobb, ha az elemekre bízzuk a dolgot, mintha görcsölünk a hullámzó sebesség miatt.

Van pár típushibája: hajlamos féltengelyessé válni, rendszeresen lerohad róla a kipufogó. Viszont minden hiba nagyon olcsón javítható


Az automata Swift a forgalmi szerinti tulajdonos keze alatt 6,5 litert eszik. A nehezebb lábú, vagy inkább türelmetlenebb családtagok nyolcat is simán megetetnek vele. Az anomáliák csökkentése érdekében komolyan felmerült a kocsi átalakítása kézi váltósra, ami szerintem nagy hiba lenne.

A Swift négy teljesen független MacPherson-kerékfelfüggesztéssel büszkélkedhet – de az az igazság, hogy ennek semmilyen előnyét nem érezni vezetés közben. Normális, átlagos fronthajtású kisautó- átlagos komforttal, átlagos menetstabilitással, csúszós úton a kis tömeg és kis kerék (155-ös, 13 colos) miatt az átlagosnál könnyebben elpörgő első kerekekkel. A fék viszont az átlagosnál nagyobb pedálerőt kíván – az egyliteres Swift lassulását ugyanúgy szokni kell, mint a gyorsulását.


Kinek ajánljuk?

Az óriási Swift-kínálat elenyésző részét teszik ki az automaták. A kéttucatnyi aktuális magyarországi ajánlat között is ritka a hasonlóan megkímélt, civilizált utasterű példány. Az alternatívák kimerülnek néhány Seicento Citymaticban, egyliteres Micrában, 1,3-as automata Fiestában. Nyilván mindnek vannak előnyei a Swifttel szemben, de fenntartási költségben semmi sem vetekedhet vele.

A rozsdásodás nem jellemző, ha fedett helyen állt a kocsi és nem törték meg túl sokszor. Egy pizzafutár-Swift persze rohad

Említettem, hogy tíz év után az immár húszéves Swift nagyjából annyiért lenne eladható, mint amennyiért tíz éve kínálták. Hiszen kevés automata Mi Autónk került forgalomba, és van egy réteg, amely számára létkérdés a kétpedálos autó. Idősek, mozgássérültek számára maga a megváltás egy ilyen automata Swift. Elsősorban nekik is ajánljuk ezt a műszakilag robusztus, nehezen öregedő kisautót.

Alkatrészárak

(1,0 literes, 1995-ös évjárat)

Fékdob: 13000 Ft-tól
Féktárcsa: 5000 Ft-tól
Fényszóró: 7500 Ft-tól
Kerékcsapágy: 3500 Ft-tól
Kuplungszett: 32000 Ft-tól
Lengéscsillapító: 11400 Ft-tól
Vezérműszíjkészlet: 10000 Ft-tól

Forrás: Unix webáruház

Szavazás

Hány pontot ér a tízből egy húszéves, automata Swift?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • pqowieurzt

  Mi történt itt urak?
  Rácz úr pozitívat ír egy swiftről?

  nyilván még nem keltem föl és csak álmodom az egészet…

 • Kempelen

  Nem álmodod, csak nem etetett meg téged troll.

 • oszkopeter

  Érdekes, a kollégám Swiftje, pedig jóval fiatalabb (2000) már rügyezik a szélvédő körül és a küszöböknél pedig ő is garázsban tartja. Nagyon kímélték ezt az autót vagy ennyivel jobb lett volna a korrózióvédelem a korábbi évjáratoknál?

 • Guevara

  Kuplungszett 32000… LOL

 • Pokol

  Nekem kézi váltós 1,3-as volt.Szét is verte a gerincemet a “rugózása”.2 gerincsérvet szedtem össze melyet meg kellett műteni.Többet soha inkább gyalogolok.Erő meg még a trabiban is több van.Üres 104 Kg utánfutót is észre vette.A LE póniba mérték a japánok csak ezt el titkolták.

 • aptikusz

  Hello Karosszeriaval foglalkozok es van boven rossz tapasztalatom a suzuki karosszeriakrol, kuszobok rozsdasodnak, taposo lemezre is es a kuszob merevitore is ami a kulso es a belso kuszob kozott van, kuszob cserenel garantaltan taposot is boven kell javitani, Taposo lemez elso resze teljes atrozsdasodasa garantalt, mert alulrol van ket lyuk amin keresztul viz sar homok bejut, elso sarvedo levetelekor latszik a kovetkezo pont, kb oldal iranyjelzo magassagba rozsda ami a muszerfal mogotti reszig atrozsdasodik, nem hatalmas de hegeszteshez ki kell venni a muszerfalat, mert a muszerfal mogott levo zajcsillapito szovet begyulad. elso futomunel ahol a lengokar felfogatas van garantaltam rozsdas, futomunel nem a legjobb de nagyreszenel ez is lyukas! hatso futomu: elso felfogato csavarnal az alvazak rozsdasodnak ez egypapucs az alvazon, kivulrol pici korrozio lathato csak de rozsda letisztasanal jon csak az igazi meglepetes nincs ott semmi, javito darab nincs, csak komplett padlolemez 140 ezer magyar forintert szoval ez nem olcso, bontott nem kaphato csak ritka esetben, ugyebar tipushiba. Kerekjarati dob hatso reszenel szinten jelentkeznek a sebek, lokharito mogott a szellozonel ami az ajto becsukasahoz kell teljes csucskot kell foltozni! Karosszeria es rozsda szempontjabol ennyi. Modern kor Ladaja

Női szupergonosz a Nissan elektromos nagykövete

Az Öngyilkos osztag című képregény-feldolgozás egyik főgonoszát játszó Margot Robbie ausztrál színésznőt választotta a Nissan elektromos mobilitási nagykövetéül.

Élőben barátságosabb a törtszemű Skoda Octavia

Menetrend szerint érkezett a harmadik generációs Skoda Octavia időközi ráncfelvarrása, ami leginkább két, alig pár centi hosszú lemezdarab miatt igazán érdekes a szokásos új színek, digitális funkciók, vezetéssegédek mellett.

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

Kiderült, hol vannak a legdurvább dugók

A Los Angeles-i autósok vesztegeltek az utakon legtöbbet torlódások miatt 2016-ban a világon: fejenként 104 órát ültek dugókban.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

Újjászületett a nyolcvanas évek egyik legfurcsább járműve

Sir Clive Sinclair fekvő robogója, a kultikus, de életképtelen C5 valamivel praktikusabb formában térhet vissza. Az Iris Sinclair unokaöccsének a munkája.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.