Megtörtént esetek: átverések használt autóval

Olcsó trükkök, valódi csalódások

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.12.19. 06.00

Köztudottan ingoványos terület a használtautó-vásárlás. Cikkünkben olyan eseteket közlünk, amelyek nagyon fájtak a vevőknek.

Laikusoknak a használtautó-vásárlás igen sok kellemetlenséget tartogathat, ha nem elég körültekintőek. Ezeket a sztorikat nem fórumokban olvastuk vagy ismerős ismerősének ismerősétől hallottuk. Szavahihető emberek első kézből származó történetei következnek, hogy az okos más kárán tanulhasson.

Audi, amely a Holdon túl járt

Egyetemi évfolyamtársam mesélte, hogy kinézett egy 2000-2007 közötti Audi A4-est. A 2,5 V6 TDI motorral eleve nem lett volna érdemes megvenni, de ő nem ezért hagyta ott. 370 000 kilométert mutatott a számláló, így nem gyanakodott manipulálásra, egyszerűen csak elvitte a kocsit állapotfelmérésre. A szervizszámítógépet csatlakoztatva kisült, hogy az autóban minimum 650 000 km van. A Föld és a Hold átlagos távolsága a Wikipedia szerint 384 402 kilométer, a kocsi ennek másfélszeresén volt túl.

Képeink illusztrációk, németországi használtautó-telepeken készültek, az ott dolgozóknak nincs köze a leírt esetekhez

Ennél is többet lehet szépíteni a haszonjárművek óraállásán. Az egyik főváros környéki Renault-márkakereskedésbe vittek be átnézni egy Traficot 100 000 kilométerrel csábító órával. A márkaszerviz munkatársai utánanéztek a kocsi szerviztörténetének és hogy, hogy nem, három évvel korábbi garanciális javításra bukkantak 490 ezernél. A leendő vevőnek nagyon megérte kifizetni az állapotfelmérésért 14 000 forintot.

Jól jött a szervizadatbázis annak az erősen laikus autóvásárlónak is, akire egy Clio III kis-haszonjárművet melegített rá egy nepper. Az 1,5 dCi órája 80 ezer kilométert mutatott (a valóság legalább 135 000 km volt), de nem ez volt az autó igazi baja. Az adatok vagy 30 órányi karosszériajavításról tanúskodtak, a kis-haszonjármű egyik oldala rommá volt törve. A vásárló a tények hallatán visszavitte a kocsit a kereskedésbe, ahol adtak neki egy szebb Cliót. Bár a flotta legrosszabb darabjától megszabadult, a másikkal sem járt sokkal jobban. Az autó váltója ugyanis beteg volt, amit javítani nem, csak cserélni lehetett. A vevő sajnos nem tudta dekódolni az erőátvitel rémes hangjait.

Töröttből sérülésmentes Fabia

Erősen kiszámíthatatlan, melyik autó óráján mennyit tekernek. Földes Attila kollégám cimborája ötévesen eladta első generációs Škoda Fabiáját, oldalán cégének telefonszámával. A levonót eltávolította ugyan, de polírozás híján a matrica körvonalai megmaradtak. Szerencsére a reménybeli vásárló volt annyira óvatos, hogy felhívja őt a kocsival kapcsolatban.

Keveset és nagyon sokat futott autók óráját is visszatekerhetik, erre nincs semmilyen szabály

Először azt tisztázták, hogy 90 helyett 110 ezer kilométerrel adta be a kereskedésbe, csak az ügyeskedőnek muszáj volt a lélektani határ alá levinni a futásteljesítményt. A korábbi tulaj azt is elmesélte, hogy a sérülésmentesnek hazudott autót ő egészen biztosan összetörte.

Óraállás: védett adatok, védett csalók

Magyarországon a 2011. évi CXII. (112.) törvény rendelkezik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról. A jogszabály ötödik paragrafusának 1. szakasza kimondja, hogy “személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul”. Ha nem tévedünk, ezen a rendelkezésen alapulhat az a márkaszervizekre kötelező gyakorlat, melynek értelmében csak az autó tulajdonosának hozzájárulásával adhatják ki a tényleges óraállást. Persze ha egy munkafelvevő meglátja a valós futásteljesítményt, szavak nélkül is kiülhet az arcára, hogy ő másik autót választana. Még ha engedély nélkül nem is mondhatja meg a vevőnek.

Astra G egy hanyag neppertől

Ez saját történet, nagybátyám autójáról. Az Astra Classic II kifutásakor 1,2 literes G Astráját lecserélte a budakeszi Opel-szalonban egy erősen akciós 1,4-esre. 160 ezret futott autóját egy egri nepper vásárolta meg, a kesztyűtartóban a vezetett szervizkönyvvel.

Nézzük meg alaposan az autók alvázszámát, nehogy más autóért adjunk pénzt, mint amit megnézünk. A szerződésben az autó azonosítója szerepel

Mivel az autó jórészt országúton ment, nem érződött rajta a 160 000 kilométer, amiből lett is rögtön 65 000. A kereskedő és a következő tulaj sem volt valami körültekintő, mert a kesztyűtartóban ott maradt a vezetett szervizkönyv, az eredeti futásteljesítménnyel. Az otthon feleszmélő gazda a telefonkönyvből nézte ki az előző tulajdonost, így jutott el hozzánk a történet. De a kocsi legalább garázsban állt és tényleg orvosházaspáré volt.

Belga Fordok: 8-ból 7 tekert órával

Friss sztori, a helyszín egy magyarországi használtautó-kereskedés. Az érintett Belgiumból behozott, hároméves Ford Focusok közül választana, Egy leadott flotta tagjai, az autók nagyjából egyformák, az illető pedig megkéri az egyik Ford-márkakereskedésben dolgozó barátját, hogy alvázszám alapján csekkolja le a kocsikat. Az eredmény lesújtó: egy kivételével az összesnek manipulálták az óraállását, vagy itthon, vagy még külföldön. Kapcsolat híján a márkaszerviz egy munkaórát számolna fel állapotfelmérésre, ott 8800 forintba kerülne a bizonyosság.

Motorhiba az átverés mellé

Az óramanipulálással a vevő nemcsak kisebb értékű autót kap a korrekt autók árában, de meghibásodási lehetőség is fenyegeti. A mai autók többségében a vezérműszíjat legkésőbb 150-200 ezer kilométer megtétele után cserélni kell. Ha ez nem történik meg, mert a motorban papíron csak feleennyi km van, a túlhasznált szíj idővel elszakad.

A mai autók többségében a vezérműszíjat legkésőbb 150-200 ezer kilométer megtétele után cserélni kell. Ha ez nem történik meg, mert a motorban papíron csak feleennyi km van, a túlhasznált szíj idővel elszakad és odavan a motor

Jó esetben egy hengerfej-felújítással megúszható a dolog, ami 350-400 ezer forintos nagyságrend, ha viszont a szelepek meg a dugattyúk összevernek és nagyobb rombolás következik be, marad a motorcsere. Egy bontott motor kijöhet 200 000 forint alatt, de messze nem új és a papírmunka sok utánajárást igényel. Plusz az új vezérműszett vízpumpástul, az olajcsere és a munkadíj.

Gyengébb motor a megadottnál

Alaposan ellenőrizni kell az autót, hogy tényleg az a motor van-e benne, amellyel hirdetik. Egy kolléganőnk a 75 lóerősnek és 16 szelepesnek mondott Twingót vette meg, valójában az 54 lóerős alapmotorral. Legalábbis a forgalmi szerint 55 helyett 40 kilowattos.

Nemrég én ugyanebbe futottam bele. A hirdetés szerint a Focus II 1,6 motorja Ti-VCT, tehát a 115 lóerős benzines változó szelepvezérléssel. Mivel a sima 100 lóerős is két vezérműtengelyes, a hengerfejre pillantva nem szúrtam ki, hogy igazából a gyengébbik van benne, amit az autó papírjai egyértelművé tettek. Az eladó vagy elírta, vagy szándékosan megszépítette a dolgot. Ugyanez előfordulhat a többféle teljesítményszinttel kínált dízel és benzines motorok esetében is. Pl. az Audi A4-ben volt 2,0 TDI 120, 136, 143 vagy 177 lóerővel is.

A magyar forgalmi engedély P2 pontjában szerepel a teljesítmény, a német Fahrzeugschein P2-P4 rubrikájából vagy a Fahrzeugbrief 7. pontjából olvasható ki a teljesítmény, kilowattban

Nézzük meg alaposan a dokumentumokban, hány kilowattos az autó! A magyar forgalmi engedélyekben a P2 pontban szerepel a teljesítmény, a német forgalmi (Fahrzeugschein) P2-P4 rubrikájából vagy a törzskönyv (Fahrzeugbrief) 7. pontjából olvasható ki a teljesítmény, kilowattban. Egy kW 1,36 lóerőnek felel meg, tehát 100 kW=136 LE.

A példák a való életből valók és ezeknél kirívóbb esetek is akadnak. Aki használt autót vásárol, ne gyanúsítsa ab start csalárd szándékkal az eladót, de legyen óvatos. Ha nem vérprofi, vigye el a kocsit állapotfelmérésre egy márkaszervizbe és nézze át alaposan a jármű dokumentumait. Lehetőleg ne utólag, amikor már kifizette és megvan a baj.

Nehogy pórul járjon, olvassa el, hogy miként bírságolják meg a szabályosan parkoló autókat!

Kommentek

 • MetroGoldwinMayer

  Ahol nincs leinformálható szervizkönyv számlákkal, ott tekerés van. A komolyabb hibákat és a korábbi szerkezeti törést viszont a laikus is kiszürheti maga is, vagy vigye el átnézetni az autót. A legtöbb ember hülye, szemre vásárol, és siet, azt hiszi meg kell venni az elsőt amit elé tolnak.

  A tekert autókat persze nem kell otthagyni, hiszen 10ből 8 ilyen, bizonyos kategóriákban mind visszatekert. Na és, mit vár a vevő, a legalját, legolcsóbbját hordják be nyugatról az adott típusnak. Ha gondosan átnézik, a durván tekert autókat is meg lehet venni nyugodtan állapottól függően.

  Akinek ez nem tetszik menjen Németországba és vegyen használt autót németektől (nem lengyelektől, törököktől meg jugóktól), szalonból. Csak az nem annyi amennyinek a paraszt szerint lenni kéne, ugye.

 • prs

  Off hadd legyek (a lóerőről ugrott be):
  “neves” autóslap és a lóerőváltószám esete: http://vezetek.blog.hu/2013/06/12/uccso_397

 • Norbi50

  Jó dolog külföldről vásárolni, csak ha a kiszemelt autó egy részét hitelből vennéd, akkor máris buktad a dolgot, mert Mo-on még forgalomba nem helyezett autót magyar bank nem hitelez meg.
  Az is megérne egy cikket, hogy a használtautó hitelezés Mon mennyire éri meg egy új autóval szemben?

 • bagyur

  Használtautó kereskedőtől vásároltam (sok éve)egy Renault Clio-t tudtommal 1,4-es benzinmotorral. Eredetiség vizsgálat után enyém lett és jónéhány évig használtam. Egy márkakereskedésben beszámítás reményében körbemérték és minden eleme (még a tető is) újra volt festve, néhány többször is, de nem is ekkor ért a nagy meglepetés, hanem mikor (máshol) beszámították és néhány év mulva ujra feltűnt a márkakereskedőnél az általam sokat szidott de szeretett clio és bementem érdeklődni a “kisautóról”. Megtudtam, hogy a beszámítás utáni eredetiség vizsgálatkor derült ki, hogy 1,2-es motor “dohog” a kis clio motorterében. Az általam használt forgalmiban és az általam készíttetett eredetiség vizsgálati dombornyomot igazolás szerint 1,4-es a motorja…Hogyan lehetséges ez???
  Visszagondolva nyert értelmet számomra a kisautó autóplya tempónál mért jóval magasabb fogyasztása de mivel nagyon ritkán vetődtem pályára normál körülmények között meg rendben volt, így nem foglalkoztam vele akkoriban. A clio előtt meg jóval gyengébb verdám volt ezért nem tűnt fel a köbcentik és némi lóerő hiánya.
  Mindenesetre megjegyeztem mennyit érnek az eredetiség vizsgálatok.

 • Fel_x

  Norbi50! Egy csomó cég foglalkozik külföldről autóbehozatallal és hitel ügyintézéssel. Kinézed az autót, a kereskedő papíron behozza neked és meg is finanszíroztatja. Semmi extra nincs benne.

 • cukrosleves

  bagyur!

  Nekem is volt egy hasonló esetem jó pár éve!
  Szintén autókereskedésben vettem az autót egy ’91-es BG-s Mazda 323-ast 1.3-as benzinmotorral. Nagyon szép volt, kevés km-el. Vittem magammal autószerelő és karosszériás cimborát is. Ők is rábólintottak. 2 évig használtam, és ez idő alatt kb. 60ezer km-t tettem bele, így szerencsémre nem kellett a motorhoz nyúlnom, még vezérlést sem cseréltem rajta. Emiatt csak az eladáskor derült ki, hogy valójában 1.6-os motor van benne.
  Ha ezt hamarabb tudom, akkor jobban megbecsülöm. :) A haverok akkoriban a csodájára jártak, hogy hűűdejólmegy ez az 1.3-as, körbeautózom vele az 1.6-os 3-as Golfot.. A klubtársak 1.6-os bukólámpás gépei sem tudtak meglépni előlem, fej-fej mellett ment a csata, aztán mindenki csak hümmögve nézegette a forgalmim, de a magyarázat annyi volt, hogy az enyém 40kg-val könnyebb. De én nem fogtam gyanút, fiatal voltam, és betudtam ezt a pilótatudásomnak.
  Megvételkor az eredetvizsgán volt valami gebasz, valamilyen más minősítést kapott a motorszám miatt, mert nem stimmelt valami, de mivel nem volt a rendszerben, nem körözték /valószínűleg külföldi motor lehetett/ -így gond nélkül átirathattam, és nem is foglalkoztam tovább a dologgal.

 • Koromcsiga

  Hát nem semmi egy ekkora cikket kihozni abból, hogy km óra visszatekerés… A papírokkal való csalás más tészta, az nem függ a műszaki állapottól.

 • amitas

  A hitel semennyire nem éri meg. A Sturcz autó Székesfehérváron vert át hitellel. Ne csak őket, mindegyiket kerüljétek!

 • grobi74

  Engem is átvertek egy kisbusszal , nem volt különösebb baja csak épp a hűtővízbe olaj ment és mikor megnéztem , kipróbáltam jó volt. Javítás gyenge 600000 ft volt a javítás ezt beszoptam.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Használt autó: mit vesznek az autószerelők?

Attól, hogy valaki egész nap elromlott autókat javít, nem minden autót tart rossznak. Autószerelőket kérdeztünk arról, milyen használt autóért adták a saját pénzüket?

Használt autó: melyik fogyaszt kevesebbet?

Használtautó-vásárláskor nemcsak a típust nehéz megválasztani a rengeteg lehetőség közül, hanem a legjobb motorverziót is. A gyengébb motor fogyasztása nem mindig alacsonyabb és mi van a biztosítással, az adóval meg a típushibákkal?

Öt hiba, amit elkövethetsz, ha dízelt veszel használtan

Nehéz nem észrevenni, hogy a dízelmotoros használt autók egykor büszke ára megroggyant. Nemcsak feláruk van eltűnőben a benzinesekhez képest, de sokszor a dízelváltozatok a legolcsóbbak. Itt az idő dízelt venni használtan?

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta 

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.